• Lorem ipsum

Monterrei

Monterrei is een van de kleinste en onbekendste wijngebieden van Spanje en ligt in het zuidoosten van Galicië, vlakbij de grens met Portugal. Hoewel de nadruk hier met name ligt op de productie van witte wijn, wordt er in Monterrei ook uitstekende rode wi

Toon:
Geen producten gevonden...

Monterrei

Monterrei is een van de kleinste en onbekendste wijngebieden van Spanje en ligt in het zuidoosten van Galicië, vlakbij de grens met Portugal. Hoewel de nadruk hier met name ligt op de productie van witte wijn, wordt er in Monterrei ook uitstekende rode wijn gemaakt. Je kunt rekenen op frisse, fruitige en jonge rode wijnen.


Klimaat en ondergrond in Monterrei


Klimatologisch verschilt Monterrei van de meerderheid van Galicië. Het binnenland van de wijnstreek is warm en droog in de zomer, en erg koud in de winter. Dit komt grotendeels door het regenschaduweffect dat wordt geproduceerd door het Sierra de Larouca-gebergte. Het klimaat van Monterrei is min of meer continentaal, met ook wat Atlantische invloeden vanuit de zee. Veel vochtigheid dus, maar tegelijkertijd met extreme temperaturen. De gemiddelde jaartemperatuur is 12,6 graden en per jaar valt er ongeveer rond de zevenhonderd millimeter regen in Monterrei. De meeste wijngaarden bevinden zich in de valleien langs de rivier de Tâmega.

Monterrei is de meest droge en warme wijnstreek van het relatief koele en vochtige Galicië. Dat maakt dat de omstandigheden voor kwaliteitswijnbouw hier een stuk gunstiger zijn. De bodemsoort in Monterrei varieert. Aan de ene kant hebben we hoofdzakelijk granietbodems en aan de andere kant alle soorten van leisteen. De bodem heeft een basis van klei met een vruchtbare bovenlaag, die rijk is aan stikstof. Van oudsher is het wijngebied vooral geschikt voor de productie van rode wijn. De druiven rijpen gemakkelijker en de rode wijnen uit Monterrei zijn doorgaans wat ronder en voller van smaak.


Blauwe druivensoorten in Monterrei


Rode wijn wordt in Monterrei vooral gemaakt van de mencía en de merenzao druif. De mencía is een Spaanse druif met een dunne schil die lijkt op de cabernet franc, evenals de rode wijn die de druif geeft. Druiven die afkomstig zijn van oude druivenstokken kunnen complexe rode wijnen van hoge kwaliteit opleveren. Wanneer de druiven goed rijp zijn, ontstaan er sappige, soepele en zeer evenwichtige rode wijnen. De mencía is niet de gemakkelijkste om te verbouwen. Hij is gevoelig voor wind en redelijk gevoelig voor rot. Het is aan de wijnboeren in Monterrei om te wachten op het perfecte oogstmoment. In het koele noordwesten heeft de mencía het meest naar zijn zin en de druif is dan ook goed op zijn plek hier in Monterrei.

De merenzao komt oorspronkelijk uit de Franse wijnstreek Jura, waar de druif trousseau wordt genoemd, maar staat al een paar honderd jaar aangeplant in Monterrei. Het is een schaarse, maar zo op het eerste gezicht niet echt een aantrekkelijke druif. De merenzao is een vroegrijpende druif die gevoelig is voor meeldauw. Hij geeft een armzalige opbrengst en wordt daarom steeds minder verbouwd. Toch is er wel rode wijn van aardige kwaliteit van te maken, mits goed verbouwd en bereid. En dat kunnen ze gelukkig in Monterrei. Andere blauwe druivensoorten die staan aangeplant in Monterrei zijn alicante, gran negro en mouratón.


Heerlijke rode wijn uit Monterrei


Een Monterrei Tinto oftewel een rode wijn uit Monterrei moet volgens de wijnregulerende autoriteit Consejo Regulador tenminste voor zestig procent uit de mencía of de merenzao druif bestaan. Deze rode wijnen zijn vaak typisch fris en vol van smaak. Zo levert de mencía frisse en elegante rode wijnen op met fijne zuren en aroma’s van rood fruit als cassis en framboos. De rode wijnen hebben wat tannines in de afdronk en zijn heel anders dan de meeste Spaanse rode wijnen, die krachtig zijn met veel tannines. Ze dienen jong gedronken te worden, tenzij de rode wijnen houtrijping hebben gehad. Dan kunnen ze wel zo’n zeven jaar worden bewaard. De merenzao geeft rode wijnen met een hoog alcoholgehalte, weinig zuren en veel aroma’s met smaken van rood fruit. Het zijn vrij lichte, levendige rode wijnen met een lange afdronk. Vanwege zijn alcohol en karakter wordt de druif vaak gemengd met andere inheemse druivensoorten, in dit geval dus met de mencía.

De rode wijnen van de mencía druif uit Monterrei zijn een vreemde eend in de bijt, maar waarschijnlijk is dat ook de reden waarom ze tegenwoordig zo populair zijn. In de zomer is het lekker om de rode wijnen licht gekoeld te drinken bij bijvoorbeeld een pastasalade, een vleesschotel of kip van de grill. Als het wat kouder wordt, doen ze het goed bij pastagerechten met tomatensaus, stoofpotjes en bijvoorbeeld lamsbout van de grill.