• Lorem ipsum

Chenin Blanc

Toon:
Geen producten gevonden...

Chenin Blanc

Ben je enigszins uitgekeken op de sauvignon blanc wijn en wil je niet gelijk helemaal vreemdgaan dan is de Chenin Blanc wijn een perfect witte wijn voor jou. De keuze is vrij groot doordat de druif op meerdere continenten wordt aangeplant. Hierdoor is er altijd wel een mooie Chenin Blanc wijn te vinden die bij jouw smaakprofiel past.

Bijzonderheden van de Chenin Blanc druif

De Chenin blanc druif groeit voornamelijk in de Loire en Zuid-Afrika toch wordt er daarnaast best nog wel eens mee geëxperimenteerd met deze mooie druif. Zo kan je de Chenin Blanc wijnen ook vinden in de Verenigde Staten, Chili, Argentinië en Nieuw-Zeeland.

De aroma’s die in Frankrijk veelal terugkomen in de Chenin Blanc wijn zijn gras en groene appel. De Zuid-Afrikaanse witte Chenin Blanc wijnen kunnen ook aroma’s van tropisch fruit geven. Een zeer herkenbaar onderdeel van Chenin Blanc zijn krachtige zuren deze zijn echt onderdeel van de wijn en vergelijkbaar met de sauvignon blanc wijn.

Heerlijke Loire Chenin Blanc wijn

In de Franse Loire streek wordt van de Chenin Blanc druif naast droge witte wijn ook halfzoete chenin blanc wijn gemaakt. De populariteit loopt alleen wel al jaren terug. De chenin blanc druif wordt in de Loire ook gebruikt voor de crémant de Loire en de Saumur mousserende wijn.

Heerlijke Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc wijn

De Chenin Blanc staat al sinds Jan Riebeeck aangeplant in Zuid-Afrika. Door de eeuwen heen is de druif een ware cult held geworden. Door de lokale omstandigheden hebben de Chenin Blanc wijnen uit Zuid-Afrika aanmerkelijk minder zuren wat hem toegankelijker maakt. De prachtige chenin blanc wijnvelden zijn voor de toerist een prachtige aanblik. De aroma’s in de Chenin Blanc wijn uit Zuid-Afrika zijn ook veel meer in de richting van tropische fruit. 

De naam “steen” is door de Zuid-Afrikanen gegeven aan de druif. De laatste jaren zie je wel veel meer wijnboeren die Chenin Blanc gaan vermelden op het etiket omdat dat toch iets chiquer is.

Het is wel wijs om kritisch te zijn in je keuze voor een Chenin Blanc wijn uit Zuid-Afrika omdat de druif zich perfect leent voor bulkwijn en deze is weinig bijzonder.

Witte Chenin Blanc wijn uit Paarl & Franschhoek

De witte Chenin Blanc wijnen uit Paarl & Franschhoek zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het Europese wijnrek. Op dit Kaapse schiereiland zijn de omstandigheden voor de bekende Zuid-Afrikaanse druif dan ook zeer goed. Op de varierende ondergronden van graniet, zand en leisteen en de verschillende hoogte van het gebied kan je een breed assortiment van mooie Chenin Blanc wijnen vinden.

Smaakvolle Chenin Blanc wijn uit Stellenbosch

De beste wijngaarden van Stellenbosch staan aangeplant tegen de hellingen van de bergen. De chenin blanc druiven profiteren zo optimaal van de frisse wind vanaf zee en de niet te felle zonneschijn. 

Op de zandgronden ten westen in de streek worden de meeste witte Chenin Blanc wijnen gemaakt. Naast Chenin Blanc wijn wordt hier ook Chardonnay en Sauvignon Blanc wijn gemaakt. De wijnen zijn er fris en vol fruittonen.

Mooie witte Chenin Blanc wijn uit Klein Karoo

Klein Karoo is voor ons Europeanen geen heel bekende regio en dat is eigenlijk wel zonde. Het wijngebied is het meest oostelijk gelegen gebied van Zuid-Afrika. Het is een warme streek en de chenin blanc druiven moeten dan ook geirrigeerd worden tijdens de teelt. De witte Chenin Blanc wijn is er fris en fruitig en is wat ons betreft een mooie witte Chenin Blanc wijn.

Smaakvolle mousserende Vonkelwijn van Chenin blanc druiven

Van origine is de Zuid-Afrikaanse Vonkelwijn een mousserende wijn waar de Chenin blanc druif voor gebruikt werd. Vanaf 1987 is er echter toch gekozen voor de bekende Champagne druiven pinot noir en chardonnay. De naam die gebruikt wordt op het etiket is Cap Classique en is zeer aan te raden. 

Zoete Chenin Blanc wijn

Verreweg de meeste Chenin Blanc wijnen zijn droog van soort. Toch is de zoete variant er wel één die wij je graag aanraden. De druif is namelijk ook gevoelig voor Botrytis cinerea de edele rotting. Normaal gesproken is rot gevoeligheid natuurlijk foute boel, maar in het geval van deze specifieke rotting helpt het de druif zijn sap te verliezen en zoeter te worden.

Van deze zeer zoete druiven wordt dan vervolgens de zoete witte Chenin blanc wijn gemaakt. Naast de stille wijn wordt er ook mousserende wijn gemaakt van de zoete druiven.

Wist je dat?

De Chenin Blanc druif zijn oorsprong vindt in de Franse Loire waar zeker al een duizend jaar onderdeel is van de wijncultuur. De naam van de chenin blanc druif was oorspronkelijk Plant d’Anjou. Halverwege de 15e eeuw werd deze echter veranderd in chenin blanc naar het gelijknamige dorpje Mont-Chenin uit de Tourraine.

Advies bij het kopen van Chenin Blanc wijn

Wijnhandel GrapeWine.nl heeft een heerlijk assortiment met Zuid-Afrikaanse en Franse Chenin Blanc wijnen. Ben je opzoek naar een mooie Chenin Blanc wijn voor een diner of speciale gelegenheid en kom je er niet uit bel, mail of whatsapp dan met Arjan. Arjan geeft je graag en snel advies over welke Chenin Blanc wijn de meest geschikte is voor jouw gelegenheid.

Heerlijke Wijn spijs combinaties met de Chenin Blanc wijn

Door zijn krachtige zuren is de Chenin Blanc wijn een breed inzetbare gastronomische topper. Wil je bijvoorbeeld genieten van plateau fruits des mer of een paté beide kan de Chenin Blanc witte wijn zeer goed begeleiden. Een zoete Chenin Blanc wijn is bijvoorbeeld weer heerlijk bij een stukje blauwe ader kaas.