• Lorem ipsum

Witte wijn uit Israël

Toon:
Geen producten gevonden...

Witte wijn uit Israël

Dat er in Israël al enige tijd wijn werd gemaakt weten de maar dat dit al zeker sinds 800 voor christus is weet niet iedereen. In Europa werd er lange tijd weinig aandacht gegeven aan de Israëlische wijnen en andersom ook in Israël niet aan de export. De Israëlieten maakte simpelweg wat er nodig was voor het eigen Israël en wat er aan vraag was uit de Verenigde Staten en Canada. Export naar Europa was verder geen item.

Er worden in Israël in een aantal gebieden wijnen gemaakt te weten Karmelgebergte, Samson, Hegev en op de Golan hoogvlakte. Dat wijn in Israël belangrijk is weten we uit de Bijbel daar staan talloze vermeldingen naar de Israëlische wijnen. 

Voor de Israëlieten is het wel belangrijk dat de wijn Koosjer is zodat het gebruikt kan worden in de erediensten voor hun geloof.

De geschiedenis van wijn uit Israël

Dat er al lang wijn gemaakt wordt in Israël weten we uit de bijbel zo worden er in het oude testament al verwijzingen gemaakt naar de wijngaarden van Naboth circa 800 voor christus. Na de verwoesting van Jeruzalem in het jaar zeventig kwam het land grotendeels braak te liggen. Tijdens de Ottomaanse overheersing van Israël werd wijn uiteraard verboden. Na de terugkeer van de Joden in Israël in de negentiende eeuw werd er langzaam weer aangevangen met de wijnbouw in Israël. Vanaf de jaren zestig van deze eeuw kwam de productie pas echt een beetje opgang en in de jaren negentig groeide hij nog sneller.

De verschillende gebieden waar Israëlische wijn vandaan komt

Het meest noordelijke wijngebied is Galilea en staat het hoogst aangeschreven van de wijngebieden. Door de expertise opgedaan in Californië hier wijnboeren neerstreken werd zeer professioneel en snel een mooie industrie opgebouwd. De Golanhoogte is één van de bekendste subregio’s van Galilea. 

De temperatuurverschillen overdag en ’s-Nachts zijn aanzienlijk hierdoor kan de warmte die overdag aan de druiven wordt blootgesteld ‘s- nachts worden gebruikt door de druif om zich verder te ontwikkelen. De bodem hier is vulkanisch en dus heel vruchtbaar. 

Je vindt in de Golan druivenrassen zoals de sauvignon blanc, cabernet sauvigon en merlot ook de riesling druif groeit hier graag.


Het klimaat in het witte wijnland Israël

Israël gelegen aan de Middellandse zee heeft een grote diversiteit in klimaat voor zo’n klein land. Er zijn onder ander grote bergen en plateaus waar je een koel klimaat vindt en valleien waar het weer snikheet kan zijn voor het maken van witte Israëlische witte wijn. Grofweg kent het land twee seizoenen die van de zachte en vochtige winter en de hete en droge zomer. Herfst en lente duren er vrij kort.

Bijzonder is om op te merken dat de Negev woestijn door bewateringstechnieken geleidelijk wordt veranderd in een vruchtbaar gebied voor onder ander het maken van witte wijn uit Israël. 

Het wijngebied Shomron 

De wijngebieden Shomron ook wel bekend onder de naam Samaria ligt aan de Middellandse zee. Hier zijn de winters weer heel regenachtig wat het risicovol maakt de zomers zijn ook zoals in heel Israël heel warm. Je vindt hier druivenrassen zoals de zinfandel en veel Franse druivenrassen.


Al in 1892 investeerde hier de Baron de Rothchild zijn geld in wijnbouw in het wijnhuis 

“Zihkron Ya’acov” 


Dit wijnhuis behoort nu tot het wijndomein Carmel dat het grootste wijndomein van Israël is.

De witte Israëlische wijnen uit Samson

In Samson liggen de wijngaarden ten westen van Jeruzalem, ongeveer vanaf de kust tot aan de heuvels van Judea. Zoals vaak in kustregio’s bestaat de ondergrond hier voornamelijk uit zand en terra rossa, rode klei die rijk aan kalk is.

Israëlische wijn uit de Negeywoestijn

De wijngaarden uit deze woestijn liggen in het noorden van deze streek. Door de speciale pergola opbindmanier hangen de druiven enigszins in de schaduw waardoor er geen verbranding plaats vindt. Er moet hier wel worden geirrigeerd om voldoende water aan te kunnen bieden aan de druivenstokken.

Witte wijn uit Judea

Tegen Jeruzalem liggen de heuvels van Judea ook wel Harey Yehuda. De wijngaarden hier liggen verspreid door de streek op de heuvels. De nachten die aanmerkelijk koeler zijn dan overdag zorgen voor langzame rijping van de druiven. Je vindt er droge witte wijnen van de chardonnay, merlot grenache, cabernet sauvignon die vaak gerijpt worden op Frans eiken.

Een bekend wijnhuis Domaine du Castel.

Witte Israëlische wijn uit Galilea

Dit witte wijngebied bevindt zich in het noorden van Israël je vindt hier de eerste en twee Galilea en de Golanhoogten. Door velen wordt dit gebied als het mooiste wijnbouw gebied van Israël. Je vindt hier relatief nieuwe wijnbedrijven die gevestigd zijn op grote hoogte in een koel klimaat. Upper Galilee is een bergachtig gebied met hoge bergen. Met een ondergrond van grind en zand is er een goed drainage. Op de Golan Heights vind je een vulkanische en dus heel vruchtbare ondergrond van basalt en tufsteen. Het klimaat profiteert hier optimaal van de koele bries van de met sneeuw bedekte berg Hermon.


Koosjere wijn uit Israël

In Israël is ongeveer 15% van alle wijnen koosjer. Er zijn verschillende voorschriften die een wijn en de wijnbereiding moet volgen om als koosjer te worden aangemerkt. Zo mogen bijvoorbeeld alleen mensen die tot het Joodse volk toebehoren zich met de bereiding bemoeien. De Rabbijn of geestelijke moet dit proces controleren en goedkeuren.


Welke druiven worden er gebruikt voor de Israëlische wijnen?

In Israël komen verschillende druiven voor die van origine uit het buitenland komen. Je vindt er onder andere de chardonnay, merlot, cabernet sauvignon, sauvignon blanc, pinot noir en riesling.

Minder bekende druiven die gebruikt worden zijn de Emerald Riesling en de Argaman beide zijn kruisingen met Europese voorvaderen.

Israëlische witte wijn van de Emerald Riesling druif

Niet elk land heeft zijn eigen kruising van een zo’n beroemde druif als Israëlieten. Met de Emerald Riesling hebben ze een kruising gemaakt tussen de muscadelle en riesling druif. Deze nieuwe druif de emerald riesling is de voor het Israëlische terroir en smaakgevoel de ideale druif voor het maken van Israëlische witte wijn. 

De druif is in de jaren vijftig in Californië door professor Harold Olmo ontwikkeld. Hij had het doel om een lichte droogzure druif te creëren die perfect zou passen in het Israël. 


Advies bij de aankoop van witte Israëlische wijnen

Wijnhandel GrapeWine.nl heeft een aantal geweldige witte wijnen uit Israël in haar assortiment. Natuurlijk kunnen wij ons voorstellen dat je niet precies weet wat te kiezen. Mocht je er niet uitkomen in de webshop kan je daarom altijd bellen, whatsappen en mailen met Arjan. Hij geeft je graag advies bij de aankoop van jouw ideale Israëlische witte wijn. Bellen doe je op: 06 3861 2362/ Mailen doe je op: [email protected]


Wijn spijs bij de Israëlische wijnen van wijnhandel GrapeWine.nl

Om het echte Israëlische goede leven te proeven moet je eigenlijk wel “Mezze” gerechten serveren. Mezze zijn kleine gerechten uit de keuken van de midden-oosten keuken. Ze lijken veel qua formaat op de Spaanse tapas en Italiaanse anit-pasti. Denk hierbij aan: Baba ghanoush, Cacık (tzatziki), Hummus, Griekse dolmades, Sıgara böreği, Deze gerechten combineren perfect bij de Israëlische wijnen en zo heb je gelijk ook het gezellige gevoel uit het midden-oosten.

Witte Israëlische wijn kan je ook heerlijk combineren met witvlees gerechten en/of anti-pasti uit de Italiaanse keuken.