• Lorem ipsum

Rode wijn uit Zuid Tirol

De meest noordelijkste wijnstreek van Italië is de Alto Adigo of Zuid Tirol. Sinds de jaren 80 is hier een opgaande lijn waarneembaar in kwaliteit. De streek grenst aan het Oostenrijkse Tirol in is pas sinds 1919 Italiaans grond gebied.

Toon:
Geen producten gevonden...

Rode wijn uit Zuid Tirol

De meest noordelijke wijnstreek van Italië is Alto Adige, in Nederland beter bekend als Zuid-Tirol. Het wijngebied strekt zich uit van het Gardameer tot aan het Oostenrijkse Tirol. Pas sinds 1919 is Zuid-Tirol een Italiaans grondgebied. Bij voorkeur spreken de inwoners er nog steeds Duits. De laatste jaren maken met name de witte wijnen een kwaliteitsslag, maar dat neemt niet weg dat er ook rode wijnen van topkwaliteit worden gemaakt. Waar er voorheen nog alleen aan het nabijgelegen Duitsland en Oostenrijk werd geleverd, gaan de Zuid-Tiroolse rode wijnen nu toch vaker de wereld over.

Zuid-Tirol is een van de oudste wijnregio’s ter wereld. Uit archeologisch onderzoek blijkt dat hier zo’n drieduizend jaar geleden al druiven werden verbouwd. Sinds de jaren tachtig is er een stijgende lijn waarneembaar in de kwaliteit van de rode wijnen. De wijnbouw concentreert zich rond de twee rivieren de Adige en de Isarco, en de wijngaarden zijn soms wel gelegen op hoogtes van 1.000 meter. Indrukkend zijn de vergezichten en steile berghellingen waar de wijnboeren zich maar moeilijk bij de druiven kunnen begeven. In vergelijking met de rest van Italië is Zuid-Tirol een bijzonder klein wijnbouwgebied, maar de wijnstreek levert daarentegen wel een opvallende variatie aan rode wijnen. In totaal ligt er ongeveer 5.300 hectare aan wijngaarden dat jaarlijks goed is voor ongeveer 350.000 hectoliter wijn.


Klimaat en ondergrond in Zuid-Tirol


Door de geografische ligging, de meer dan driehonderd zonnige dagen en de mediterrane lucht is het klimaat in Zuid-Tirol bijzonder mild. De nachten zijn meestal lekker koel. Dat alles maakt Zuid-Tirol de ideale plek om druiven te verbouwen, en dat proef je bij elke slok rode wijn. Het alpiene continentale klimaat in het noorden wordt gekenmerkt door grote temperatuurverschillen, zowel tussen dag en nacht als gedurende het hele jaar. Door de temperatuurverschillen tussen dag en nacht krijgen de druiven een bijzondere smaak. Vanuit het zuiden straalt het submediterrane klimaat tot ver in de koelere gebieden. Op zanderige rotsen, kale leisteen- en grindbodems, maar ook op kwartsrijke porfier en kalkrijke bodems gedijen heerlijke rode wijnen. De verschillende klimaatzones en bodemsoorten maken de teelt van talrijke blauwe druivensoorten mogelijk.


Blauwe druivensoorten in Zuid-Tirol

Zuid-Tirol heeft al meer dan honderd jaar een onschatbaar erfgoed van inheemse wijnstokken bewaard. De belangrijkste druivensoorten in Zuid-Tirol zijn de schiava, die in Italië ook wel bekend staat als de vernatsch, en de lagrein. Deze inheemse druivensoorten trekken steeds meer de aandacht op het internationale wijntoneel. Naast inheemse zijn er ook internationale druivensoorten te vinden in Zuid-Tirol. Deze doen het hier uitstekend, soms zelfs beter. De hoogte van de Zuid-Tiroolse wijngaarden haalt in veel druivensoorten het beste naar boven en levert heerlijke rode wijnen op van zeer unieke aard. Zo heeft de welbekende pinot noir hier een tweede thuis gevonden. Het is de belangrijkste Bourgondische druif sinds het midden van de negentiende eeuw, voornamelijk in Oltradige en in de Bassa Atesina. Anders dan bij de meeste andere Italiaanse rode wijnen staat bij een rode wijn uit Zuid-Tirol bijna altijd de druivensoort op het etiket.


Heerlijke rode wijn uit Zuid-Tirol


In Zuid-Tirol gaat rode wijn gemaakt van de pinot noir op de fles onder de naam pinot nero. Nieuwsgierig geworden? Bij GrapeWine hebben we zo’n heerlijke fles rode wijn voor je klaarstaan. Deze rode wijn ontwikkelt tot zijn volle potentie op de koele maar zonnige wijngaarden van Eppan en Kaltern. Hierdoor ontstaat er een gestructureerde rode wijn met elegante volheid die opvallend gelijkwaardig is aan de Bourgondische varianten. De wijn is granaatrood van kleur en heeft aroma’s van wilde bessen, frambozen en bramen. In de mond is het compact, elegant en laat de rode wijn een fruitige kruidigheid zien. Deze rode wijn van de pinot noir uit Zuid-Tirol past goed bij stoofgerechten met lamschouder of varkensvlees. Het is een elegante rode wijn die ook krachtig genoeg is om te matchen met gegrild rood vlees.