• Lorem ipsum

Rheinhessen

Rheinhessen is het grootste wijngebied in Duitsland. Het klimaat is hier ideaal. Bergen in het westen zorgen voor beschutting, terwijl het weinig regent, de zomers warm en de winters zacht zijn.

Toon:
Dreissigacker Riesling Organic - Witte wijn
Dreissigacker
Riesling Organic - Witte wijn
  • Smaak: Bloemig & Groene appel
  • Land: Duitsland
  • Druif: Riesling
€13,45
Direct leverbaar
Toon:

Rheinhessen

Rheinhessen is het grootste wijngebied in Duitsland. Het klimaat is hier ideaal voor Rheinhessen witte wijn. Bergen in het westen zorgen voor beschutting, terwijl het weinig regent, de zomers warm en de winters zacht zijn.

Het landschap is weinig spectaculair. Glooiende heuvels, niet echt steil of opvallend hoog, kalksteenplateaus en vlakten waarop wijnbouw wordt afgewisseld met akkerbouw en fruitteelt. Er is weinig begroeiing zoals bossen waardoor een verre horizon en een wijds, groen landschap ontstaat, met daarop opvallend veel windmolenparken.

Geschiedenis van witte wijn uit Rheinhessen

De geschiedenis van witte wijn uit Rheinhessen gaat al zover terug als de Romeinen. De Romeinen hadden namelijk de linkeroever van de Rijn in deze streek al beoordeeld als een uitstekende plek voor het maken van witte Rheinhessen wijn. 

De wijnbouw kan in deze streek genieten van een ideaal klimaat. De bergen in het westen zorgen voor beschutting, daarnaast regent het weinig. De zomers en winters in Rheinhessen zijn beide zacht te noemen.

Rheinhessen valt grotendeels samen met het Mainzer Becken, een sedimentbekken van een oerzee die zich hier 30 miljoen jaar geleden bevond en waaraan het de kalkrijke bodems dankt. 

Met meer dan 260 vierkante kilometer aan wijngaarden - beplant met zo’n 120 miljoen wijnstokken – is Rheinhessen de grootste wijnproducent van het land. Meer dan 6000 wijnbedrijven maken meer dan 2,5 miljoen hectoliter Rheinhessen witte wijn.

In de stad Nierstein bevindt zich de oudst gedocumenteerde wijngaard uit het jaar 742, de "Niersteiner Glöck".

De witte wijn regio Rheinhessen bestaat uit zo’n 26.000 hectare aan wijngaarden en is daarmee het grootste wijnbouwgebied van Duitsland. De witte wijn regio Rheinhessen ligt in een driehoek tussen Worms, Mainz en Bingen. De mooiste Rheinhessen witte wijnen komen uit de wijngaarden die gelegen zijn op de steile hellingen langs de rijn. 

Witte wijn van de Müller Thurgau en sylvaner druiven doen het goed op de lössgronden. Rieslingwijn doet het beter op de mergelgronden hier. De mergelgronden geven pittige en kruidige Riesling witte wijn uit Rheinhessen.

Je kan in Rheinhessen ook de Chardannay wijn vinden onder andere de wijngaarden van Dreissigacker deze Chardonnay wijn is zeer het proberen waard. 

Heerlijke witte wijn uit Rheinhessen

De witte wijn regio Rheinhessen uit het zuiden van Duitsland neemt zo’n kwart van het Duitse wijnareaal voor zijn rekening. De Duitse slechte reputatie die destijds in de jaren zeventig is ontstaan is komt grotendeels uit Rheinhessen. De Liebfraumilch wijn is de oorzaak daarvan. Deze smaakloze en massaal geproduceerde witte wijn heeft liefhebbers van goede Duitse witte wijn jarenlang Duitsland doen mijden. 

Een bekend en kwalitatief hoogwaardig deel van de witte wijn regio uit Rheinhessen is Nierstein. De beroemdste witte wijn wijngaard komt hier ook vandaan. De wijngaard De Glöck uit Rheinhessen is naast de beroemdste wijngaard ook de oudste. Al in 742 wordt er in verschillende akte over deze wijngaard met de productie van prachtige witte wijnen uit Rheinhessen geschreven.

Oudste wijngaard De Glöck

Deze wijngaard dankt zijn naam aan de kerk klokken die vlakbij te zien en te horen zijn. Zoals dat ging in die tijd was de kerk een belangrijke factor in het leven van de mensen toen. Zo werd de klokkenluider betaald met de opbrengst van de verkoop van deze witte wijn uit Rheinhessen.

Vandaag de dag is de witte wijn wijngaard in eigendom van de Staatliche Weinbaudomäne Oppenheim. De witte wijnen worden momenteel ecologisch geteeld. De wijngaard zelf is niet eens zo heel groot met zijn 2,1 hectare waarop alleen de riesling en spätburgunder druiven groeien.

De Rheinhessen wijn die ze hier maken kenmerkt zich door fruitigheid en hun mineralen. De oude muur die om de wijngaard heen staat dateert nog uit de tijd dat de monniken de wijngaard beheerde.

Een nieuwe generatie wijnboeren die kiezen voor witte wijn uit Rheinhessen

De nieuwe generatie wijnboeren in Rheinhessen lijkt ook te blijven gaan voor het produceren van witte wijn uit Rheinhessen natuurlijk wordt er wel rode wijn gemaakt, maar witte wijn behaalt toch de beste resultaten.

Welke druivenrassen worden gebruikt voor de het maken van witte wijn uit Rheinhessen?

Er wordt eigenlijk in Rheinhessen heel veel mooie witte wijn gemaakt, maar de witte wijn uit Rheinhessen van de riesling druif is wel heel bijzonder. Zo geeft witte Rieslingwijn aroma’s van perzik, Citrusfruit en zelfs gerookt vlees. Zeer aromatisch! Rheinhessen witte wijn van de müller-thurgau druif wordt ook veel aangeplant evenals de sylvaner.

Steeds meer wijnboeren in Rheinhessen stappen ook over op de Biologische wijnbouw.

Advies bij de aankoop van witte wijn uit Rheinhessen?

Bij wijnhandel GrapeWine.nl begrijpen we dat wijn uit kiezen soms gewoon heel lastig is zeker als je de witte wijn uit bijvoorbeeld Rheinhessen helemaal niet zo goed kent. Om je optimaal te voorzien van wijnadvies kan je dan ook met Arjan altijd mailen, bellen of whatsappen. Hij helpt je graag aan jouw ideale witte wijn uit Rheinhessen.