• Lorem ipsum

Primitivo wijn

Liefhebbers kennen deze druif allang als absolute top druif voor het maken van volle rode wijnen met body. De primitivo druif wordt vaak vergeleken met de Californische druif de zinfandel onderzoek heeft uitgewezen dat dit niet helemaal de zelfde druiven.

Toon:
Mottura Stilio, Primitivo di Manduria - Rode wijn
Mottura
Stilio, Primitivo di Manduria - Rode wijn
  • Smaak: Zwart fruit & Vanille
  • Land: Italië
  • Druif: Primitivo
€19,95
Direct leverbaar
Zensa Primitivo Puglia IGP Bio - Rode wijn
Zensa
Primitivo Puglia IGP Bio - Rode wijn
  • Smaak: Kersen & Amandelen
  • Land: Italië
  • Druif: Primitivo
€14,45
Direct leverbaar
Toon:

Primitivo wijn

Primitivo rode wijn is onder wijnliefhebbers allang geen nieuwigheid meer. De primitivo druif wordt vaak vergeleken met de Californische druif de zinfandel onderzoek heeft uitgewezen dat dit niet helemaal dezelfde druiven zijn ze hebben een andere moeder druif verder hebben de primitivo druif en Zinfandel wel veel overeenkomsten.

Bijzonderheden van de primitivo druif

De Italiaanse wijn van de primitivo druif heeft vaak de aroma's van; bramen, aarbei, grove perzikjam, vijfkruiden specerijen & zoete tabak. Daarnaast heeft de wijn een gemiddelde zuurgraad en zit hij vaak hoog in de alcohol. Zeer beroemd inmiddels zijn de Primitivo wijnen uit Puglia Italië (de hak) zo kennen we onder andere de volle Primitivo di Manduria Stilio.Er wordt bij de primitivo druif nog weleens gedacht de naam komt van het feit dat de druif een oer druif zou zijn, dit is echter niet waar. Niet gek trouwens, aangezien primitivo het Italiaanse woord is voor primitief. De naam van de Primitivo komt vanuit het woord primativus, wat refereert naar het feit dat de Primitivo vroeg of zelfs als eerste rijpt. 

De reden dat de primitivo druif vroeg rijpt in de wijngaard is doordat hij goed kan groeien in warme en droge gebieden in Zuid-Italië. 

In de verschillende delen van de wereld heeft de druif die gebruikt wordt voor de Primitivo wijn een andere naam enkele hiervan zijn: zinfandel, crljenak kastelanski, Tribidrag, kratosija, , primaticcio, uva di corato, zagarese & morellone

Heerlijke Primitivo wijn uit Zuid-Italië 

Lang geleden – in de jaren tachtig van de vorige eeuw – was Zuid-Italië niet bepaald een gebied waar je graag Primitivo wijn vandaan wilde hebben. Er werd in die tijd weinig tot niet geïnvesteerd in de wijnmakerijen en wijngaarden en dat kon je goed proeven. 

Vanaf 2000 is daar veel verandering in gekomen en is het gebied als wijngebied echt op de kaart komen te staan. Een Italiaans restaurant zonder een fatsoenlijke Primitivo wijn is echt ondenkbaar anno nu. Naast de Primitivo wijn zijn er in Zuid-Italië wijnen van de negroamaro en malvasia nero druiven.

Met name in de gebieden rondom Tarento en Brindisi vindt de Primitivo wijn. De wijngaarden maken vaak verschillende wijnen met onder andere de negroamaro en malvasia druiven inmiddels zijn deze naast de Primitivo wijn ook al redelijk inburgert onder de Nederlandse wijnliefhebber.

Primitivo di Manduria

Gelegen in Puglië is de DOC Primitivo di Manduria wel een eigen paragraaf waardig. Deze vlakke, vruchtbare en hete regio liggen rond het dorpje Manduria, waarvan de wijngaarden sinds kort de D.O.C. status mogen voeren. De wijngaarden voor de Primitivo wijn zijn gelegen rondom Manduria en liggen pal aan de Ionische kust. De befaamde wind uit het zuiden – de sirocco - zorgt voor nachtelijke temperatuurdalingen, waardoor de druiven kunnen bijkomen van de hoge temperaturen overdag en de druiven hun frisheid behouden. 

De Primitivo wijn uit deze wijngaarden van Manduria zijn een must voor de liefhebbers. Deze stevige druiven kunnen tegen de felle zon en door hun dikke schil zuren te behouden en donker fruit te ontwikkelen. 

Typische huisje met kegelvormig dak
Gelegen In het midden van Puglia bevindt zich de beroemdste vallei van de streek: de Valle d’Itria, deze bekende streek dankt haar beroemdheid niet alleen aan de Primitivo wijn maar ook aan de betoverende trulli die je er kunt vinden. Deze huisjes met een soort kegelvormige daken en witte muren, waar soms mysterieuze symbolen op prijken zijn erg leuk om te bezoeken vanwege hun typische bouwstijl. Deze kleine huisje zijn onderdeel van de verschillende wijngaarden en vroeger werden hier allerlei zaken in bewaard voor het maken van onder andere de Primitivo wijn.

Smaakvolle Primitivo wijn uit Apulië 

Apulië is verreweg de grootste producent van de Primitivo wijn. Primitivo di Manduria is de meest bekende wijn uit deze streek. Bekend om zijn stevige en vaak kruidige karakter zijn dit wijnen die je niet zo snel zal vergeten. Deze bijzondere wijn is echte speciaal wijn en is niet te vergelijken met Primitivo wijn vanuit andere delen van de wereld. 

Oorsprong van de Primitivo druif

Er is eigenlijk niet bekend wanneer de primitivo druif Puglia is gekomen. Maar het wordt steeds duidelijker dat de oorsprong ligt in Centraal-Europa, waarna het ras zich heeft verspreid richting Adriatische Zee. Na de verspreiding van de Primitivo door geheel Zuid-Italië namen de Italiaanse emigranten deze druif mee naar de Verenigde Staten waar het inmiddels een graag geziene gast is in restaurants en hotels.

Begin jaren 90 is er in Californië ondekt dat de Primitivo nauwe familiebanden heeft met de Zinfandel. De Primitivo wijn is sindsdien steeds bekender geworden. 

Door de groeiende waardering en bekendheid van de Primitivo wijn is langzamerhand de productie van bulkwijn van deze prachtige druif gestopt en concentreerden de producenten - vooral in de DOC Primitivo di Manduria - zich op kwaliteitswijn, soms innovatief, soms traditioneel van stijl, soms met van beide stijlen iets. 

Puglia kent momenteel zo’n 40 klonen van primitivo. Allemaal hebben ze hun eigen stijlen en kenmerken

Er zijn naast deze kenmerken ook zaken als het microklimaat, snoeiwijze, leeftijd van de wijnstok en rijpingsstadium van de druif belangrijk voor het uiteindelijk karakter van de Primitivo wijn. 

De Primitivo wijn wordt naast robuuste rode wijn ook gebruikt om rosé en mousserende rosé van te maken. Helaas voor ons wordt hier weinig van geëxporteerd. Primitivo wijn heeft aroma’s van frambozen, cassis, kersen en pruimen (vaak jammy), gedroogde vijgen, amandelen, munt, tijm, mineralen, tabak en drop. 

Van oudere wijnstokken en na houtopvoeding heeft de primitivo vaak balsemieke en geroosterde tonen met kruidigheid. Maar nieuw hout is niet aan te raden voor primitivo, dan verdwijnen de veel van de typische eigenschappen van de druif.

Wijnadvies bij het kopen van goede Primitivo wijn

Wijnhandel GrapeWine.nl kent een mooi assortiment met Primitivo wijn, naast deze Zuid-Italiaanse topper hebben wij gelukkig ook nog ander prachtige Zuid-Italiaanse toppers. Om de juiste keuze te maken is soms goed om even advies te vragen. Bij Wijnhandel GrapeWine.nl kan je dit via de email en chatfunctie ten alle tijden doen. Stuur je liever een whatsapp geen probleem dat kan op:

Wijn spijs advies bij de Primitivo wijn

De Primitivo wijn is uitstekend te combineren met pittige gerechten zoals curries, of gerechten met knoflook. Er is echt wel wat smaak en intensiteit nodig aan de spijs kant om het huwelijk te laten slagen dus bij de boerenkool wordt het niet gezellig aan tafel. Gelukkig zijn er vele prachtige gerechten in de wereld om te paren met Primitivo wijn denk ook aan salami of saltufo bij de borrel.