• Lorem ipsum

Witte wijn uit de Verenigde Staten

Toon:
Geen producten gevonden...

Witte wijn uit de Verenigde Staten

Al sinds de komst van de Spaanse en Italiaanse immigranten aan het eind van de achttiende eeuw is er een vorm van wijnbouw in de Verenigde Staten. Witte Amerikaanse wijn werd destijds voornamelijk gemaakt om bij de kerkdiensten te worden uitgedeeld. Met name in Californië werd veel witte wijn gemaakt voor de kerkelijke erediensten.

In de negentiende eeuw werd de grootste groei gerealiseerd doordat de Fransman Jean Louis Vigne de kwaliteit van de streek ging waarderen. Vanaf 1830 importeerde hij daarom vele druivenstokken uit Europa om de Californische wijnbouw op te storen.

Een belangrijk jaar voor de ontwikkeling van Californië en dus ook de wijnbouw in Californië is de start van de goudkoorts in 1848. Hierdoor trekken duizenden Europeanen naar Californië en wordt ook de Amerikaanse witte wijn meer en meer gedronken.

Door de import van de Europese druivenstokken waren de deze stokken met het uitbreken van de druifluis in 1880 ook gevoelig voor de gevolgen van deze plaag en daardoor moesten ook de wijngaarden in de Verenigde Staten grotendeels worden vervangen door geënte druivenstokken met Amerikaanse onderstammen. Witte wijn uit Amerika kan zo aan een nieuwe start beginnen.

Desastreus was de “drooglegging” in 1919 waardoor de productie van alcohol verboden werd deze drooglegging duurde tot 1933 en zorgde voor een einde aan de wijnbouw in die tijd. Het duurde tot na de tweede wereldoorlog tot dat de productie van Amerikaanse witte wijn weer werd opgestart. Naast Californië worden de Amerikaanse witte wijnen ook succesvol in Oregon, Washington en New York gemaakt.

Klimaatomstandigheden voor het maken van witte Amerikaanse wijn

De Verenigde Staten hebben vanwege de grote oppervlakte van het land te maken met vele verschillende klimaatzones. De meeste witte Amerikaanse wijn wordt verbouwd in Californië waar een mediterraan klimaat heerst. Je vindt hier ook verschillende zones die bijvoorbeeld hoger gelegen zijn waardoor er weer een koeler klimaat is. Hierdoor kan je verschillende type witte Amerikaanse wijnen maken in Californië en is de streek ook zo populair in de wijnkasten van de Europeanen. 

Witte Amerikaanse wijn uit Sonoma County

Het witte wijn gebied Sonoma County strekt zich uit van Napa Valley tot over de Mayacama Mountains. Je vindt hier voor het maken van witte Amerikaanse wijn een uitgebreide diversiteit aan ondergronden en klimaten waardoor je hier uitstekende witte wijn vandaan kan verwachten.

Als sinds 1812 worden er in Sonoma county witte wijn druivenstokken aangeplant. Dit gebeurde destijds door Russische kolonisten. 

De belangrijkste witte wijn druif is de Chardonnay hier wordt de voor Europeanen zo herkenbare Amerikaanse witte chardonnay wijn van gemaakt met houtrijping voor de herkenbare vanille aroma’s. 

Russian River Valley

Het gebied Russian River Valley is bekend om zijn Amerikaanse witte wijn van de Chardonnay druif. Naast witte Amerikaanse wijn worden hier ook rode en mousserende wijnen gemaakt. In Alexander Valley vindt je op een ondergrond van kiezelstenen vele Amerikaanse witte wijn druiven. Zo kan je hier heerlijke frisse sauvignon blanc witte wijn vinden. 

Amerikaanse witte wijn uit Mendocino en Lake

Noordelijk van Sonoma County ligt de wijnstreek Mendocino en Lake. Het Clear lake meer heeft hier een enigszins verkoelende invloed op de temperatuur. Met name de biologische productie van Amerikaanse witte wijn is hier populair. In het lagere gelegen gebied Anderson Valley is koel en vaak gehuld in mist hierdoor kan je hier heerlijke witte chardonnay Amerikaanse wijn vandaan verwachten. Naast Chardonnay wijn kan je hier ook heerlijke Amerikaanse Gewurztraminer en Rieslingwijn vandaan verwachten. De witte Amerikaanse Rieslingwijn kan heerlijk geurig en parfum smaken. 

Het grootste gebied uit Mendocino is Ukiah Valley hier worden de meeste witte Amerikaanse wijnen van de streek gemaakt. Chardonnay en Sauvignon blanc zijn hier het meest aangeplant. 

Een ander in het oogspringend gebied is Potter Valley hier worden naast droge Amerikaanse witte wijnen ook edelzoete witte wijnen geproduceerd van de riesling en sémillion druiven. De hoge grondwaterstand zorgt hier voor een vochtig klimaat dat ideale omstandigheden geeft voor de edele rotting van de druiven.

Lake County

Amerikaanse witte wijn van de sauvignon blanc druif heeft hier de beste reputatie. De sauvignon blanc druif groeit het beste in de lagergelegen gebieden waar hij zijn frisheid kan krijgen.

Smaakvolle witte Amerikaanse wijn uit Central Valley & Sierra Foothills

In Central valley worden de bulkwijnen geproduceerd die de grote supermarkten in Europa proberen te slijten. Deze droge vlakte zijn ideaal voor de massale aanplant van druiven. De ondergrond is hier behoorlijk vruchtbaar en de uitgestrektheid van het gebied maakt dat er veel economische voordelen te behalen zijn. 

Het is niet helemaal kommer en kwel in deze regio zo worden er rond Clarksburg en Lodi mooie witte Amerikaanse wijnen gemaakt. Deze streek profiteert van de nevel en wind uit San Francisco bay. Met name witte Amerikaanse wijn van de Chenin blanc druif zijn de moeite waard.

Sierra Foothills en witte Amerikaanse wijnen

De Sierra Foothills-AVA ligt ten westen van de Sierra Nevada. Door de komst van de goudzoekers in de negentiende eeuw zijn hier destijds de wijngaarden aangelegd. Er worden met name rode Amerikaanse wijnen gemaakt. In El Dorado worden prachtige witte Amerikaanse wijnen geproduceerd van de viognier en gewürztraminer druiven.

Witte Amerikaanse wijn uit Central Coast 

De centrale kust regio is een regio waar een grote diversiteit is aan klimaatzones en ondergronden. Zo is er de invloed van de Grote Oceaan die vochtigheid en verkoeling brengt daarnaast zijn er ook de droge gebieden die weer hun eigen witte Amerikaanse wijnen voortbrengt. 

Smaakvolle witte Amerikaanse wijn uit San Francisco Bay

De invloed van het grote water wat via San Francisco Bay het land binnen stroomt is enorm. De koelere regio Ben Lomond bijvoorbeeld levert heerlijke Amerikaanse witte wijn van de Chardonnay druif. Op de hellingen doen de vooral de rode druiven het goed, maar ook de sauvingon blanc en sémillion levert hier heerlijke witte Amerikaanse wijn op. 

Heerlijke witte Amerikaanse wijn uit San Benito 

De Amerikaanse witte wijnen uit San Benito worden vaak voorzien van de naam van deze regio. Deze vallei levert heerlijke Chardonnay witte wijn op die verbouwd wordt op kalksteenrijke ondergrond. 

Monterey witte Amerikaanse wijn

Met name de witte Amerikaanse wijnen die rond Santa Lucia Highland en Chalone worden gemaakt zijn hier de moeite waard. De witte Chardonnay wijn heeft hier een plezierige mineraliteit die het veel vergelijkingen heeft met de witte Bourgogne wijnen. In de beschutte delen van Carmel Valley worden smaakvolle witte Amerikaanse wijnen gemaakt van de sauvignon blanc, riesling en gewurztraminer. Je kan hier ook edelzoete witte Amerikaanse wijnen vinden.

Santa Barbara Amerikaanse witte wijn

De historie van de witte wijnen uit Santa Barbara is nog vrij jong. Tot 1960 was hier niet of nauwelijks enige productie van witte Amerikaanse wijn. Momenteel is er ruim 8000 hectare wijnbouw gebied. Met name witte Amerikaanse wijn van de Chardonnay is de moeite waard met zijn frisse zuurgraad en volle aroma’s van citrus.

Fantastische witte Amerikaanse wijn uit Washington, Oregon en Idaho

Al in 1825 werd er in Washington rond Vancouver Bay door Hudson’s Bay Company witte Amerikaanse wijn gemaakt. De echte commerciële wijnbouw is er in Washington pas sinds de jaren zestig toen Amerikaanse witte wijn internationaal meer aandacht kreeg. Witte Amerikaanse wijn wordt met name rond de stad Seattle gemaakt. Uiteraard vind je hier de witte Amerikaanse wijn van de chardonnay druif. 

Smaakvolle witte Amerikaanse wijn uit Oregon

In Oregon worden voornamelijk Bourgondië achtige witte wijnen gemaakt op kleine schaal. Bekende Bourgogne wijnboeren zijn hier dan ook neergestreken om de lokale productie van witte Amerikaanse wijn verder uit te bouwen. Je kan in Oregon heerlijke pinot blanc en pinot gris witte wijnen vinden uiteraard zijn de Chardonnay witte wijnen het meest beroemd.

Sappige witte Amerikaanse wijn uit Idaho

De wijngaarden voor de witte Amerikaanse wijn uit Idaho liggen op grote hoogte. Door de koele omstandigheden worden hier met name fruitige en frisse witte Amerikaanse wijnen geproduceerd. Er zijn slechts een dertigtal wijnbedrijven te vinden tijdens het schrijven van deze tekst dit betekend een vrij lage productie waardoor export van deze Amerikaanse witte wijn niet vaak gebeurd.