• Lorem ipsum

Pinot Blanc

Toon:
Neiss That’s Neiss – Witte wijn
Neiss
That’s Neiss – Witte wijn
  • Smaak: Citrus & Boterig
  • Land: Duitsland
  • Druif: Blend
€17,45
Direct leverbaar
De Kleine Schorre Schouwen D®uiveland Blanc+ - Witte wijn
De Kleine Schorre
Schouwen D®uiveland Blanc+ - Witte wijn
  • Smaak: Citrus & Peer
  • Land: Nederland
  • Druif: Pinot Blanc
€19,95
Direct leverbaar
Toon:

Pinot Blanc

De pinot blanc druif is een druif voor witte wijn die het met name in Noord-Europa goed doet. Je komt de Pinot Blanc wijnen tegen in Duitsland, Nederland, Frankrijk, Italië en Oostenrijk. In de Duitstalige landen wordt vaak de naam weissburgunder gegeven aan de druif.

De smaak van de Pinot Blanc wijn kan je het beste omschrijven als fris en fruitig met aroma’s van appel en tropisch fruit. De pinot Blanc heeft milde zuren en doet ook wel denken aan de Chardonnay wijnen, maar is dan wat lichter.

Bijzonderheden van de Pinot Blanc druif

Wat niet veel mensen weten is dat de pinot blanc druif één van de zeven druiven is die toegestaan is om Champagne te maken. De pinot blanc is redelijk resistent tegen nachtvorst en schimmelziekte wat hem dan ook voor de Noord-Europese klimaten interessant maakt. Door de gisting op het vat kan de pinot blanc mooie diepe aromatische smaken ontwikkelen. 

Klassieke Pinot Blanc wijnen geven aroma’s die zacht en fris zijn en zich prima laten paren met visgerechten. De druif is qua smaakprofiel lid van de Chardonnay clan al zal hij het boter aroma’s vrijwel nooit heel uitgesproken laten proeven.

De Pinot Blanc druif is één van de oudst bekende druivenrassen. Al zover geleden als de dertiende eeuw wordt er melding gemaakt van deze druif onder de synoniem morilon. Er wordt vaak gedacht dat alle pinot’s familie zijn van elkaar, maar dat is zeker niet waar het zijn eerder mutaties.

Tot het eind van de negentiende eeuw werd alom gedacht dat de chardonnay en pinot blanc één druif waren. De onderzoeker en wetenschapper Victor Pulliat heeft dit destijds onderzocht en toen is eigenlijk pas echt de carrière begonnen van de Pinot Blanc wijn.

Heerlijke Elzas Pinot Blanc wijn

Wijnbouw in de Elzas gaat al terug tot in de Middeleeuwen en was destijds een prachtig en gerenommeerd exportproduct voor de regio. Na de tweede wereldoorlog begon de regio met een set aan regels die de kwaliteit van onder andere de Pinot Blanc wijnen weer op niveau moesten brengen. Vanaf 1962 heeft de regio een eigen AOC die de hoogste standaarden voor wijn maken moeten garanderen.

De Pinot Blanc druif groeit op een ondergrond van klei, zandsteen, kiezel en kalk op een hoogte van 200 tot 350 meter boven de zeespiegel. In de totaal heeft de Pinot Blanc nog 6 andere broers en zussen die ook aangeplant mogen worden in de streek namelijk: gewurztraminer, riesling, sylvaner, muscat, pinot gris en pinot noir.

De Pinot Blanc wijnen uit de Elzas zijn geurig, fruitig, soepel en soms pittig heerlijk bij de zuurkool met spek wat lokaal een delicatessen is.

Smaakvolle Pinot Blanc wijn uit Zeeland

Op een uurtje rijden van Den Haag bevinden zich in Dreischor Zeeland de prachtige wijngaarden van Wijnhoeve de Kleine Schorre. Je kan op deze wijnhoeve op afspraak altijd terecht om de mooie Pinot Blanc te proeven. Naast de Pinot Blanc wijn hebben ze nog een heel assortiment aan mooie witte wijnen. Wil je de wijnen van de Kleine Schorre kopen kan dat natuurlijk in onze winkel.

Doordat Zeeland met zijn 2000 zonuren en kalkrijke ondergrond prima condities heeft voor het maken van de Pinot Blanc wijn is de Pinot Blanc uit Zeeland van de Kleine Schorre een echte beroemdheid geworden in Nederland. 

Door de kleine productie aantallen is er nog niet eens voldoende om aan de internationale vraag te voldoen. Gelukkig promoot onze KLM de wijnen wel op hun businessclass vluchten dus helemaal lokaal blijven de Pinot Blanc wijnen van de Kleine Schorre niet.

Heerlijke Pinot Blanc wijn uit Italië

Helemaal in de noordoosthoek van Italië aan de grens met Oostenrijk en Slovenië worden in de bergen prachtige pinot blanc wijnen gemaakt. De ondergrond hier bestaat uit mergel en zandsteen en het klimaat is vrij nat. De bergen en de unieke ondergrond zorgen voor prachtige Pinot Blanc wijn. Het gebied Trentino-Alto Adige is zeer bekend om zijn mooie Pinot Blanc wijnen.

Smaakvolle Duitse Pinot Blanc of Weissburgunder wijn

Lokaal geven de Duitsers graag de voorkeur voor de naam weissburgunder en dat is natuurlijk prima. Het is één van de meest aangeplante druiven in Duitsland en dat is niet gek. De Pinot Blanc kan goed aarde in de mooie en mineraalrijke ondergronden van Duitsland en daarnaast kan hij redelijk goed tegen schimmelziekte.

Je vindt de Pinot Blanc wijnen onder andere in de regio’s van Rheinhessen, Baden en Palts.

De laatste is een gebied wat dicht bij de Elzas ligt en zo ook graag kiest voor de druiven die daar succesvol zijn. De massaproductie van Pinot Blanc wijn uit de jaren zeventig en tachtig hebben hier plaats gemaakt voor kwaliteitsproducten die vol smaak en body zijn. Door deze streek loopt ook de Weinstrasse een leuke wijn autorit! Echt een aanrader!

Wist je dat?

Pinot Bianco ook synoniem staat voor Pinot Blanc en dat er zelfs in Zeeland (NL) fantastische Pinot Blanc wordt gemaakt.

Advies bij het kopen van Pinot Blanc wijn

Wijnhandel GrapeWine.nl is een gerenommeerde wijnspeciaalzaak die zijn vak verstaat. Het assortiment van mooie Pinot Blanc wijnen is interessant en kwalitatief hoogwaardig. Wil je advies bij de aankoop van een mooie Pinot Blanc wijn dan kan je dat altijd via de mail, telefoon of whatsapp bespreken met Arjan of een andere medewerker. Zei helpen je graag aan een mooie Pinot Blanc wijn.

Heerlijke Wijn spijs combinaties met de Pinot Blanc wijn

Tjsa, asperges zijn natuurlijk wel de beste combinatie voorbij de Pinot Blanc wijn of andersom, maar ook bij kipgerechten, quiche en of andere gevogelte kan de Pinot Blanc wijn zich prima staande houden.