• Lorem ipsum

Zuid Tirol

De meest noordelijkste wijnstreek van Italië is de Alto Adigo of Zuid Tirol. Sinds de jaren 80 is hier een opgaande lijn waarneembaar in kwaliteit. De streek grenst aan het Oostenrijkse Tirol in is pas sinds 1919 Italiaans grond gebied.

Toon:
Geen producten gevonden...

Zuid Tirol

Trentino – Zuid-Tirol is al drei decennia een wijnstreek om mee rekening te houden. De streek heeft bijna alles mee de ondergrond, het klimaat en de uitzichten. De regio Zuid-Tirol behoort pas sinds 1919 tot Italië daarvoor was het Oostenrijks grondgebied. 

Al sinds de Romeinse tijd wordt er in deze schilderachtige omgeving witte wijn uit Zuid-Tirol gemaakt. De witte wijnen worden in Zuid-Tirol ook vaak van de lokale druiven gemaakt al worden die witte Italiaanse wijnen weinig geëxporteerd.

De witte wijnen uit Zuid-Tirol of Trentino zoals de streek ook wel wordt genoemd zijn geurig en vol smaak. Deze witte Italiaanse wijnen onderscheiden zich echt met de overige witte wijnen uit Italië.

Bijzonderheden van de streek Zuid-Tirol

Het gebied waar de witte wijnen van Zuid-Tirol gemaakt worden is uitermate bergachtig. Wie wel eens via deze weg Italië is binnengereden zal zich dit zeker herinneren. De streek grenst aan de provincie Veneto en Lombardije en aan de Zwitserse en Oostenrijkse grenzen. De zuidelijke alpen of de Dolomieten liggen in de streek.

In niet zo heel veel streken in Italië groeien zoveel druiven als in Alto-Adige. Er zijn er zo’n twintig ongeveer. De beperkte en heuvelachtige wijnbouw grond zorgt jaarlijks voor ongeveer zo’n 350.000 hectoliter wijn. De zon schijnt in Zuid-Tirol zo’n 300 dagen en dat in combinatie met de vruchtbare ondergrond is garantie voor succes van de Zuid-Tirol witte wijn.


Druivenrassen die gebruikt worden voor de witte wijn uit Zuid-Tirol

Op de weinige wijnbouwgrond in Zuid-Tirol staan verschillende druiven die samen de verschillende witte wijnen van Zuid-Tirol maken. Zo heb je de chardonnay, sauvignon blanc, cabernet sauvignon, merlot, riesling, pinot blanc, sylvaner, gewürtraminer, vernatsch, marzemino, teroldego, rebo en nosiola


De beste witte wijn uit Zuid-Tirol

Natuurlijk is de term de beste witte wijn heel subjectief, maar door vele wijnliefhebbers worden de witte wijnen uit Zuid-Tirol wel op een hoog plaats gezet als het gaat om kwaliteit, lengte en diepte. Er zijn simpelweg weinig witte wijnen in Italië of de rest van de wereld die kunnen wedijveren met de geurige en smaakvolle witte wijnen uit Zuid-Tirol. Witte wijn die dus erg aan te raden is en daarom hebben wij bij wijnhandel GrapeWine.nl er voor jou vele geselecteerd. 


De oudste wijnrank voor het maken van witte wijn uit Zuid-Tirol

In de omgeving van Merano vind je in Prissiano bij het kasteel Katzenzungen de oudste wijnrank ter wereld namelijk de Versoaln. De leeftijd van deze druivenrank wordt geschat op 350 jaar. Er wordtzelfs nog witte wijn van gemaakt ongeveer zo’n 500 flessen wordt er trots door eigenaren beweerd. 

De naam Versoaln komt van het woord versailen dat betekent hangend aan de berg. Zo hangt namelijk de rank bij het kasteel.

Heerlijke Zuid-Tirol witte wijn van de “lokale” Gewürtraminer druif

De druif gewürztraminer dankt zijn naam aan het plaatsje Tramin wat gelegen is in Zuid-Tirol. De letterlijke betekenis van de naam betekend “de gekruide uit Tramin”. Dat dit een geurige druif is wisten we gelukkig wel, maar de witte wijnen van de gewürztraminer druif uit Zuid-Tirol zijn wel van de buitencategorie. 

Wist je dat? – Dat het gesproken Duits-Italiaanse dialect hetzelfde is als hoe de oude Romeinen spraken. Tsja kunnen we dit controleren, maar goed wel een interessant feitje.

Veilig witte wijn uit Zuid-Tirol aankopen

De witte wijnen van Zuid-Tirol zijn gemakkelijk en snel bij wijnhandel GrapeWine.nl te bestellen. Je kan in onze webshop naast het regulaire assortiment ook verschillende wijnpakketten bestellen. Lekker makkelijk als je geen zin hebt om te winkelen. Al onze verpakkingen voldoen aan de hoogste eisen als het gaat om veiligheid en alle medewerkers van wijnhandel GrapeWine.nl werken volgens de laatste richtlijnen van de regering als het gaat om veiligheid en gezondheid. Zo kan jij met een gerust hart jouw favoriete witte wijn uit Zuid-Tirol of Trentino bestellen.

Advies bij de aankoop van Zuid-Tirol witte wijn

De witte wijnen uit Zuid-Tirol zijn wat ons betreft zelfs een bezoekje aan de regio waard zo vol smaak en aroma’s zijn deze witte wijnen. Gelukkig hoef je de deur zeker niet uit mocht je dat niet willen wij hebben namelijk een mooi assortiment voor je geselecteerd en kunnen je voor elke gelegenheid adviseren over de beste witte wijn uit Zuid-Tirol. Wil je bellen, mailen of whatsappen met Arjan het kan allemaal op 06 3861 2362/ [email protected]

Wijn spijs bij de witte wijnen uit Zuid-Tirol

De heerlijke witte wijnen uit Zuid-Tirol kan je natuurlijk perfect met de lokale rösti met speck combineren een echte traktatie vinden wij zelfs met bijvoorbeeld de pinot grigio uit de streek. Denk ook aan ravioli, pasta’s en pizza afhankelijk van welke witte wijn je selecteerd. Wil je advies bij je aankoop van witte wijn uit Zuid-Tirol dan helpen we je uiteraard graag bij wijnhandel GrapeWine.nl Bel of mail daarvoor met Arjan op: 06 3861 2362/ [email protected]