• Lorem ipsum

Colchagua vallei

Toon:
Geen producten gevonden...

Colchagua vallei

Colchagua Valley is een wijnstreek in Chili dat zich nog geen honderd kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Santiago bevindt. De Chileense wijnstreek loopt van oost naar west over een breedte van dertig kilometer en is een complex wijngebied met vele kleinere valleien en rivieren. Colchagua Valley staat bekend om de sappige en geconcentreerde witte wijnen die hier worden geproduceerd.

Chili is een land waar de wijnbouw sinds de laatste jaren echt in opkomst is. Grote kans dus dat hier in de toekomst steeds meer witte wijnen vandaan zullen komen. Colchagua Valley heeft alles te bieden wat nodig is voor een succesvolle wijnstreek. Naast Maipo Valley is het een van de meest spraakmakende wijngebieden van Chili. Het is dan ook niet zo gek dat veel wijnboeren in Colchagua Valley verantwoordelijk zijn voor de productie van wereldberoemde Chileense witte wijnen.


Wijnbouw in Colchagua Valley


Vaak is het in de wijnbouw zo dat er gebruik wordt gemaakt van een stuk land op een berg of een vlak stuk grond waar de druivenstokken allemaal netjes op een rij worden gezet. Maar niet in Colchagua Valley. Daar is de opstelling van de wijngaarden heel anders. De stukken land waarop de druivensoorten worden verbouwd lopen namelijk zigzaggend als een slinger tussen de bergen door, wat er heel bijzonder uitziet.

Dat maakt het natuurlijk extra leuk voor toeristen en daar maken ze in Colchagua Valley dan ook gebruik van. De witte wijnen worden erg aantrekkelijk gemaakt door rondleidingen te geven die in meerdere talen worden gedaan en mensen te laten zien hoe ze hier te werk gaan. Juist door het toerisme erbij te betrekken worden de witte wijnen uit Colchagua Valley een steeds groter succes.


Klimaat en ondergrond in Colchagua Valley

In Colchagua Valley heerst een tropisch klimaat. Om die reden zullen de witte wijnen uit de Chileense wijnstreek zeer van aroma’s verschillen en heel anders smaken in vergelijking met Europese witte wijnen. Colchagua Valley profiteert van bijna perfecte klimatologische omstandigheden. Het is er warm en droog met voldoende verkoeling van de zee, verfrissende rivieren en zo nu en dan een regenbui. Schimmels vormen hier nauwelijks een bedreiging. Juist de gunstige klimatologische omstandigheden en de afwezigheid van plantziektes vanwege de geïsoleerde ligging maken ecologische wijnbouw op grote schaal mogelijk. Colchagua Valley vervult op dit gebied een pioniersfunctie.

De wijngaarden in Colchagua Valley worden omsloten door de Andes in het oosten en aan de noord- en zuidkant door het kustgebergte. In het westen bevindt zich een kleine opening naar de Stille Oceaan, waardoor er een zeelucht de vallei kan binnenstromen. Vooral ’s nachts zorgt dit voor een sterke afkoeling. Het verschil tussen de dag- en nachttemperatuur bedraagt daardoor soms zelfs meer dan twintig graden. De frisse nachten zijn bijzonder gunstig voor een evenwichtige rijping van de druiven die hierdoor hun essentiële aroma's en zuren behouden.

De bodem in Colchagua Valley is bijzonder vruchtbaar en eigenlijk niet te vergelijken met die van andere Mediterrane wijnstreken. De beste wijngaarden bevinden zich hier echter niet in de vruchtbare dalen, maar op de arme bodems van de uitlopers van de Andes en het kustgebergte. Omdat de wortels in arme grond dieper de grond in moeten voor water en voeding, halen ze meer mineralen en complexe smaakstoffen naar boven die je in de witte wijnen uit Colchagua Valley terug kunt proeven.


Heerlijke witte wijn uit Colchagua Valley


Colchagua Valley kent geen inheemse druivensoorten, maar slaagt er desondanks toch in om hele bijzondere witte wijnen met een uniek karakter te produceren. De kwaliteit van de Chileense witte wijnen is steeds beter geworden. Het zijn vaak frisse, droge witte wijnen met een markant citrusaroma. Witte wijn wordt vooral gemaakt van de chardonnay druif of de sauvignon blanc druif.

De witte wijnen van de chardonnay druif uit Conchagua Valley kenmerken zich door tonen van ananas, citrus, passievrucht, grapefruit en appel. Veel Chileense witte wijnen worden op houten vaten gerijpt en krijgen hierdoor ook aroma’s van noten, toast en vanille. Over het algemeen zijn de witte wijnen herkenbaar aan hun prettige balans en vegetale toets. De witte wijnen van de sauvignon blanc druif uit Colchagua Valley kenmerken zich door een prettige, ronde fruitigheid en zeer aromatische neus. Het aantal wijnboeren dat deze witte wijnen produceert, neemt langzaam toe. De witte wijnen uit Colchagua Valley zijn dankzij de sappige smaak erg lekker in combinatie met vis, zeevruchten of salades.