• Lorem ipsum

Viognier

Toon:
MISS ANAIS Chardonnay Viognier - Witte wijn
MISS ANAIS
Chardonnay Viognier - Witte wijn
  • Smaak: Perzik & Nectarine
  • Land: Frankrijk
  • Druif: Blend
€13,45
Direct leverbaar
Delas Frères Viognier Vin de Pays d'Oc Séléction Delas Côtes du Rhône - Witte wijn
Delas Frères
Viognier Vin de Pays d'Oc Séléction Delas Côtes du Rhône - Witte wijn
  • Smaak: Abrikoos & Perzik
  • Land: Frankrijk
  • Druif: Viognier
€13,45
Direct leverbaar
Gayda Cépage Viognier - Witte wijn
Gayda
Cépage Viognier - Witte wijn
  • Smaak: Abrikoos & Jasmijn
  • Land: Frankrijk
  • Druif: Viognier
€9,45
Direct leverbaar
Toon:

Viognier

Bijzonderheden van de Viognier druif

De Viognier druif is een witte druivensoort die van origine veel in de Rhône vallei is aangeplant. In de streek rondom Condrieu is het zelfs de enige toegelaten druivensoort. Wanneer je witte wijn maakt van de Viognier druif zal je vrijwel altijd aroma’s van zachtgeel fruit en bloemen terugvinden. 

De Viognier witte wijn uit Condrieu kan ook half zoet zijn dat is echt het proberen waard. 

De Viognier druif is erg gevoelig voor meeldauw (schimmelziekte) daarom kunnen alleen de beste wijnboeren echt mooie witte wijn maken van de Viognier druif. Net als vele andere druiven is het oogst moment erg belangrijk dit moet precies het juiste moment zijn.

De invloeden van de Franse Mistral winden hebben een duidelijke invloed op de wijngaarden met de Viognier druif. De wind zorgt er namelijk voor dat de Mediterrane temperaturen worden getemperd. Hierdoor is de teelt van de Viognier druif goed mogelijk in dit anders warme gebied.

Ook in andere delen van Frankrijk en de wereld wordt de Viognier druif met succes aangeplant. In de Ardèche, maar ook in de Languedoc-Roussillon wordt de Viognier druif steeds vaker aangeplant. In Zwitserland vindt je hem ook, maar ook buiten Europa in Australië, Californië, Canada, Chili en Nieuw-Zeeland doet de druif het goed. In Italië en Japan komt men haar in mindere mate ook tegen.

De Viognier druif houdt van droge en arme granietbodems en kan goed tegen extreme droogte. De opbrengst per hectare is bijzonder laag zo’n 20 á 30 hectoliter per hectare. De Viognier wijn heeft een gouden kleur en redelijk hoog alcoholgehalte. In de aroma’s van de druif vind je altijd het typische bittertje met aroma’s van honing, perzik, abrikoos en acacia.

De herkomst van de Viognier druif

De oorsprong van de Viognier druif is lange tijd onduidelijk geweest. Men vermoedt dat de Romeinen de druif vanuit Dalmatië naar de Rhône brachten. Volgens een legende zou Keizer Probus dit in het jaar 281 gedaan hebben. Een andere legende vertelt dat de Viognier druif via de Rhône naar Beaujolais werd verscheept, maar precies bij het huidige Condrieu door plaatselijke rovers in beslag zou zijn genomen. Hierdoor is Condrieu volgens deze overlevering ook de oudste plek op aarde waar de Viognier druif wordt aangeplant.

De naam van de Viognier druif is een ander discussiepunt. Er wordt aangenomen dat de Viognier druif haar naam ontleent aan de stad Vienne wat een Romeinse voorpost was in deze tijd. Een andere aanname is dat het wordt “Gehennae” wat “de weg naar de hel” betekend de oorsprong is van de naamgeving. 

Een logischere verklaring is dat de druif zijn naam ontleent aan het woord “Vigne” welke plant die druiven als vruchten geeft betekend. 

De Viognier druif heeft door de druifluis en de eerste wereldoorlog een behoorlijke crisis doorgemaakt. Er kon zo weinig opbrengst van de druif worden gegenereerd dat zelfs wilde stoppen met de aanplant van de Viognier druif.

In 2004 is er door DNA-onderzoek vastgesteld dat de druif familie is van de rode Freisa druif. Een andere beroemde afstammeling van deze druif is de Italiaanse Nebbiolo druif.

In 1968 was er in de Rhônevallei slechts 14 hectare beplant met de Viognier druif. Ruim 15 Jaar later leefden de Rhône-wijnen helemaal op en zo ook de Viognier. In Condrieu, dat als bakermat van de druif wordt beschouwd, groeide het beplante Viognier areaal van een schamele 8 ha in 1968, naar 20 ha in 1980 tot meer dan 100 ha Viognier druiven in het jaar 2000.

Viognier witte wijn uit de rest van de wereld

Ook in andere delen van de wereld wordt er Viognier wijn gemaakt. Zo zijn er Viognier witte wijnen uit Israël, Australië en de Verenigde Staten. De koele klimaat Viognier witte wijn heeft aroma’s van limoen, bloemen en mineralen. De Viognier witte wijn uit warmere gebieden die ook houtrijping ondervonden hebben kunnen juist weer aroma’s van abrikoos, roos en vanille hebben.

De Condrieu streek heeft naast de droge Viognier witte wijn ook nog een half zoete variant deze mooie delicatessen heeft aroma’s van zoete perzik en bloem.

In de Languedoc streek wordt er ook vaak geblend met de Viognier druif. De druiven marsanne & roussanne én zelfs met vermentino worden hier dikwijls met groot succes ingezet om het geheel nog lekkerder te maken.

Wijn reizen naar het Condrieu wijngebied

Een echte aanrader voor de liefhebbers van mooie uitzichten, geitenkaas en prachtige Viognier wijn is de appelation Condrieu in de Rhône. De appelation begint net even ten noorden van het stadje Condrieu en loopt dan verder naar het zuiden naar het stadje Limony. 

Je vindt er de wijngaarden op de steile hellingen langs de rivier voor de optimale benutting van de zon. Er wordt totaal zo’n 178 hectare druiven aangeplant in het gebied dat 260 hectare groot is. 

De streek is zoals ik al aangaf ook bekend om zijn geitenkaas. De geiten grazen in het gebied de gehele zomer in de omheinde natuurgebieden die volstaan met gras en kruiden.

Nadat er kaas van is gemaakt kan de kaas zelfs nog wat ouderen, maar dan wordt hij wel erg scherp. Ons advies is om de jonge kaasjes bij de Viognier wijnen te drinken!

Veel plezier mocht je ooit de reis aangaan. 

Advies bij het kopen van Viognier wijn

Wijnhandel GrapeWine.nl heeft een breed assortiment van de wijnen van de Viognier druif. Zo kan wij de Viognier van het wijnhuis uit Israël “Galil” van harte aanraden, maar natuurlijk zijn er ook dichter bij huis prachtige Viognier witte wijnen te vinden. Wil je advies bij de aankoop van jou ideale Viognier witte wijn laat je door Arjan adviseren via de mail, whatsapp of natuurlijk via de chatfunctie.

Chardonnay liefhebbers ook opgelet!

De Viognier druif kan heerlijk geblend worden met de Chardonnay druif wat prachtige volle witte wijn geeft. Ook bij GrapeWine.nl hebben we hier blends van. Belissimo!

Wijn spijs met Viognier wijn

De Viognier druif heeft een aromatische en fruitvol karakter. Hierdoor zijn Viognier witte wijnen zeer geschikt om te combineren met gekruide gerechten zoals uit de Thaise en Vietnamese keuken. 

De subtiele bloemengeuren en de afwezigheid van eikenlagering zou het de sake bij de sushi kunnen vervangen. Eveneens kan de wijn goed samengaan met open Franse kazen.