• Lorem ipsum

Rode wijn uit Argentinië

Wijnland Argentinië heeft een rijke traditie als het gaat om Argentijnse rode wijn. Zo is er al sinds de aankomst van de Spanjaarden eeuwen geleden wijnbouw in Argentinië.

Toon:
Geen producten gevonden...

Rode wijn uit Argentinië

Wijnland Argentinië heeft een rijke traditie als het gaat om Argentijnse rode wijn. Zo is er al sinds de aankomst van de Spanjaarden eeuwen geleden wijnbouw in Argentinië. Door de immigratie van de Italianen en Spanjaarden in de negentiende eeuw zijn er ook veel wijnstokken meegenomen die specifiek zijn voor die landen.

Mede door de aanleg van vele duizenden kilometers spoorlijn is de wijnbouw langzamerhand steeds groter en bekender geworden. Argentijnse wijn is vanaf eind negentiende eeuw steeds bekender geworden wat ook de export enorm heeft geholpen. 

Het wijnland Argentinië is enorm in omvang zo is de afstand tussen de noord- en zuidgrens 3460 kilometer. De Argentijnse wijn wordt gemaakt in drie gebieden te weten: Salta, La Rioja, Mendoza

Argentijnse rode wijn uit deze streek levert totaal per jaar 1,5 miljard liter rode wijn op waarvan twee derde uit rode wijn bestaat en de rest uit witte en rosé wijn.

Argentinië heeft ongeveer zo’n 224.000 hectare aan Argentijnse wijn daarmee is het de vijf na grootste wijnproducent van de wereld. Door het droge klimaat kunnen de druiven groeien zonder zich te veel zorgen te maken om schimmelziekte.  

Smaakvolle en heerlijke Argentijnse rode wijn uit Salta

De wijnregio Salta uit het Argentinië is de hoogstgelegen wijnregio van Argentinië. De wijngaarden voor de Argentijnse rode wijn uit Salta liggen op een hoogte van 1600 tot 2000 meter. De zon schijnt in Salta veelvuldig en ’s-Nachts is er een fijne koelte voor de druiven. Druiven als de torrontes, tannat en cabernet sauvignon doen het heel goed in de Argentijnse wijnregio Salta. 

Fantastische Argentijnse rode wijn uit La Rioja

De Argentijnse wijnen uit La Rioja worden gemaakt tussen twee bergformaties in de Famatina vallei. Het is een droog gebied waar irrigatie soms echt nodig is. De regio La Rioja heeft een prima potentieel voor goede Argentijnse rode wijn. In La Rioja staan ruim 8000 hectare aan wijnstokken aangeplant voor Argentijnse rode wijn. 

De wijngaarden voor de Argentijnse rode wijn produceren de wijn van de druiven: syrah en natuurlijk de malbec druif. 

De meest bekende en belangrijke regio’s in La Rioja liggen op een hoogte van 1000- 1300 meter dit zijn de regio’s: Chilecito, Nonogasta, Anguinan, Vichigasto en Anillaco.

De prachtige en heerlijke Argentijnse rode wijnen uit Mendoza

De wijnstreek Mendoza is één van de grote wijnstreken van de wereld en uiteraard voor Argentijnse wijn. De streek Mendoza ontvangt weinig regen en daarom is hier irrigatie heel normaal. Al sinds de Spaanse kolonisten wordt er Argentijnse wijn gemaakt. 

Het duurde echter wel tot aan eind negentiende eeuw voordat er echt een doorbraak kwam voor deze wijnregio. ER werd toen namelijk een spoorwegverbinding aangelegd en daardoor werd de regio beter bereikbaar en kon daardoor de Argentijnse wijn ook beter en sneller worden vervoerd. 

De regio Mendoza is zo groot als Spanje en produceert zo’n drie kwart van de Argentijnse rode wijnen. De wijngaarden liggen van hoog tot laag gelegen. 

De meest beroemde Argentijnse rode wijn uit Mendoza wordt van de Malbec druif gemaakt.

De regio ligt tegen het Andes gebergte aan en die zie je dan ook op de horizon als je erop bezoek bent. Er worden vele betaalbare en kwalitatieve Argentijnse rode wijnen gemaakt in de streek Mendoza. De veelal wolkeloze hemel en lage kans op vorst maakt Mendoza een ideale wijnregio voor Argentijnse rode wijn. 

In Mendoza heb je wijngaarden op verschillende hoogtes zo heb je de hooggelegen wijngaarden die grote schommelingen hebben in de dag en nacht temperatuur hierdoor kunnen de druiven voor deze Argentijnse wijn prima aroma’s ontwikkelen en een fijne zuurgraad. Wel moeten de wijngaarden oppassen voor de hagel die plotseling kan ontstaan. 

Argentijnse rode wijn uit de lagergelegen regio’s lopen het risico om te vroeg te rijpen om dit tegen te gaan worden de druiven geteeld langs pergola’s die zorgen dat het bladwerk de druiven beschermen tegen het zonlicht.

Ondergrond van Argentijnse wijn in Mendoza

In Mendoza worden de druiven voor de Argentijnse wijn verbouwd op een ondergrond van zand, klei en kiezels. Dit zorgt voor een goed absorptie van het weinige water welke er valt. De Argentijnse wijnen van de zandgronden zijn vaak iets lichter dan de wijnen afkomstig van de kleigronden. Klei geeft over het algemeen meer structuur aan de Argentijnse wijnen uit Mendoza.

De drie belangrijkste sub regio’s voor Argentijnse rode wijn uit Mendoza

Mendoza kent drie belangrijke sub regio’s te weten: Luján de Cuyo, Valle de Uco en Maipú. De regio Luján de Cuyo is gelegen op zo’n 800 tot 1100 meter hoogte. De rode wijnen hiervandaan zijn dan ook voor het grootste deel van de malbec druif. Je zou kunnen zeggen dat deze Argentijnse sub regio de bakermat is van het succes van de Argentijnse wijn. Na het proeven van de eerste rode wijnen uit deze streek is namelijk de grote export van de Argentijnse wijnen opgang gekomen.

Valle de Uco ligt meer ten zuiden van Mendoza stad. Deze regio is nog niet heel erg bekend omdat hij vrij nieuw is. Er worden hier zowel mooie rode Argentijnse wijnen gemaakt als witte. De malbec, merlot, pinot noir, torrontes, chardonnay en sauvignon blanc worden het meest gebruikt om de Argentijnse wijn te produceren uit deze streek. De wijngaarden voor deze Argentijnse rode wijn liggen op een hoogte van 1200 meter.

Verder ten oosten van Mendoza ligt de regio Maipu. In Maipú vind je zo’n twintigtal wijngaarden die zeer de moeite zijn om de bezoeken en mocht je ze kunnen vinden uiteraard de wijnen te proeven.

Smaakvolle Argentijnse wijn uit San Juan

De wijnregio San Juan is na Mendoza de belangrijkste producent van Argentijnse rode wijnen. Het wijngebied is heet en droog en ligt tegen het Andes gebergte aan. Door de droogte is moeilijk om hier Argentijnse wijn te maken zonder irrigatie. Ze gebruiken daar hier druppel irrigatie voor zodat ze heel precies water kunnen geven. Een beetje zoals de Nederlandse kamerplanten kwekers het bijvoorbeeld doen. De Argentijnse rode wijn uit San Juan wordt gemaakt van de syrah, cabernet sauvignon en sauvignon blanc druiven.

Heerlijke Argentijnse rode wijn van de bekende druivenrassen

Argentijnse wijn herkennen wij in Europa onder andere als Malbec wijn. Dat is ook niet zo gek omdat van deze Malbec druif zo’n 30 procent van de Argentijnse wijnen wordt gemaakt. De bonarda, shiraz, cabernet sauvignon, pedro ximenez, torrontés en chardonnay druiven zorgen voor de overige Argentijnse wijnen.

De Argentijnse rode wijn van de Malbec is over het algemeen wat vriendelijker in smaak omdat deze een vleug van bramen en pruimen in de aroma heeft aangevuld met zachte tannine. 

Wijn spijs met Argentijnse rode wijn

Argentijnse rode wijnen passen goed bij de nationale eetgewoonten: veel vlees en pasta's. Overigens is het in Argentinië de gewoonte om rode wijn met water te verdunnen aan tafel.