• Lorem ipsum

Grüner Veltliner

Toon:
Mehofer Grüner Veltliner Qualitatswein 1L - Witte wijn
Mehofer
Grüner Veltliner Qualitatswein 1L - Witte wijn
  • Smaak: Peer & Perzik
  • Land: Oostenrijk
  • Druif: Grüner Veltliner
€11,45
Direct leverbaar
Toon:

Grüner Veltliner

De grüner veltliner is een witte druivensoort die vooral in Oostenrijk voorkomt. De Grüner Veltliner wijnen zijn verfrissende witte wijnen die voornamelijk in Oostenrijk gemaakt worden.
Er wordt beweerd dat de grüner veltliner al in de Romeinse tijd in Hongarije groeide.  Echter blijkt uit onderzoek dat pas werd geschreven over deze druif vanaf de 19de eeuw.

Grüner Veltliner is een kruising van de Traminer en de St. Georgener.

Ruim 30% van de Oostenrijkse wijngaarden bestaat qua oppervlakte uit grüner veltliner wijngaarden. Grüner Veltliner groeit vooral ten noordwesten van Wenen in vier Oostenrijkse regio's die een kwaliteitspredikaat hebben, namelijk Kemptal, Kremstal, Traisental en Weinviertel.

Oostenrijkse grüner veltliner kent drie belangrijke kwaliteitsniveau’s.:
Landwein – Wijnen met een laag alcoholpercentage. Geproduceerd in grote oplagen.
Qualitätswein – Het oostenrijkse keurmerk voor de grüner veltliner.
DAC – Qualitätswein, maar dan sub regionaal.

Bijzonderheden van de Grüner Veltliner druif

De bekende aroma’s die je kan proeven in een Grüner Veltliner witte wijn zijn: gele appel, groene peer, sperzieboon, kervel en witte peper. Na rijping in eikenhouten vaten kan je ook aroma’s van vanille herkennen. 

De grüner veltliner druif groeit graag en goed op ondergronden van: vulkanisch gesteente, leisteen, löss, aarde, mergel en leem. 

De grüner veltliner druif wordt naast in Oostenrijk in een aantal landen gekweekt zoals: Slowakije, Tsjechië en Hongarije. In Oostenrijk wordt er vrijwel in heel het land, wijn van gemaakt van de grüner veltliner druif. 

Wist je dat er zelf in Limburg in Nederland Grüner Veltliner witte wijn wordt gemaakt? Echt waar, het zijn maar een paar hectare maar het is mooie wijn is ons verteld.

De naam van de Grüner Veltliner druif is tweeledig allereerst natuurlijk Grün wat zoveel als groen betekent. Veltiner is meer een achtervoegsel uit de Duitse taal en betekent niet gelijk iets. Een hip synoniem voor deze druif is Gru-Ve wat hip betekent in het Duits.

Heerlijke Oostenrijke Grüner Veltliner witte wijn

De productie van Grüner Veltliner witte wijn vindt met name plaats in oosten van Oostenrijk. De regio Wenen en Neder-Oostenrijk met de door kruisende Donau rivier is een zeer succesvol gebied. Je vindt op de steile hellingen en terrassen van Wachau perfecte condities voor het telen van de Güner Veltliner druiven. De Grüner Veltliner wijnen die hier dan ook geproduceerd worden zijn dan ook subliem. 

Burgenland gelegen aan de grens met Hongarije staat niet bekend om zijn Grüner Veltliner witte wijnen daarentegen worden hier prachtige edel rot wijnen gemaakt rondom Neusiedler See. Ook worden er in deze regio mooie Chardonnay en Sauvignon Blanc wijnen gemaakt.

In de regel is het ook bij de Grüner Veltliner witte wijn zo dat hoe minder er van een hectare hoe beter de kwaliteit is. Gelukkig wordt kwaliteit Grüner Veltliner ook goed betaald en loont het zich ook voor de wijnboeren.

De regio Steiermark is gelegen in het zuidoosten van Oostenrijk is prachtig heuvelachtig met op de steile hellingen de verschillende wijngaarden die mits geplant op het zuidwesten perfect kunnen geniet van de zon door de dag heen. De Grüner Veltliner witte wijn wordt hier niet veel gemaakt. De wijn die hier gemaakt wordt is hoofdzakelijk van de müller-thurgau, traminer en chardonnay druif

Wist je dat?

Dat er in Oostenrijk in de lokale wijnlokalen de “Heurigen” altijd geproefd kan worden van de laatste jaargangen. Deze nieuwe wijnen van onder andere de Grüner Veltliner druif worden dan geserveerd met lokale gerechten. Dit is een echt stukje wijncultuur uit Oostenrijk en heel leuk om eens mee te maken.

Er zijn twee soorten Grüner Veltliner witte wijn

De eerste en meest bekende Grüner Veltliner witte wijn is de “Classic” deze Grüner Veltliner wijn is levendig, fris en mineraal. Je herkent het witte pepertje ook altijd in deze wijn. Er is ook redelijk wat overlap met de Sauvignon Blanc wijn. Smaken zoals limoen, kruiden, asperges en paprika kun je zeker vinden in deze Grüner Veltliner wijn.

Een reserve Grüner Veltliner wijn komt dicht in de buurt bij witte Bourgognewijnen. Alleen de allerbeste druiven van de mooiste en beste percelen worden hiervoor gebruikt. Deze Grüner Veltliner wijnen rijpen doorgaans langer op het fust en soms zelf op houtenvaten al is dit laatste niet persé nodig voor de rijping. Aroma’s van vanille, banaan en room in combinatie met herkenbare witte peper. 

Advies bij het kopen van Grüner Veltliner wijn

Wijnhandel GrapeWine.nl adviseert je graag bij het kopen van jou ideale Grüner Veltliner witte wijn. Er is bij ons behoorlijk wat keus en daarom kunnen we ons goed voorstellen dat je graag advies wilt bij je aankoop van de Grüner Veltliner wijn. Bel, Mail of Whatsapp dan ook gerust met ons.

Heerlijke Wijn spijs combinaties met de Grüner Veltliner wijn

In de regel kan de Grüner Veltliner witte wijn zich mooi laten combineren met pittige curries en of Japanse gerechten. Groene asperges met met pasta of een andere mooie groente en pasta combi is ook echt heel lekker. Doordat de Grüner Veltliner witte wijnen ook vaak iets tinteligs hebben met een redelijk zuurgraad gaat hij ook goed in combinatie met gepaneerde Wiener Schnitzel.