• Lorem ipsum

Rode wijn uit Castilla y León

Castilla-León is een Spaanse autonome regio die een aantal wijnregio's bevat. Zo is DO Toro, DO Ribera del Duero, DO Rueda, Do Cigales en de Do Biero gelegen in deze Spaanse regio.

Toon:
Bodegas Comenge Biberius joven - Rode wijn
Bodegas Comenge
Biberius joven - Rode wijn
  • Smaak: Fruitig & Romig
  • Land: Spanje
  • Druif: Tempranillo
€12,95
Direct leverbaar
Toon:

Rode wijn uit Castilla y León

Ten noordwesten van Madrid ligt de wijnstreek Castilla y León, een van de populairste wijnregio’s van Spanje. Nog geen 25 jaar geleden was het wijngebied amper bekend, maar tegenwoordig worden hier moderne en zeer gewilde rode wijnen gemaakt van uitstekende kwaliteit. De rode wijnen uit Castilla y León zijn niet meer weg te denken in de wijnhandel of op de wijnkaart van menig restaurant.

Castilla y León is een uitgestrekte wijnregio die een vijfde deel van Spanje omvat en bestaat uit zeven verschillende deelgebieden: Arlanza, Arribes, Bierzo, Cigales, Ribera del Duero, Rueda en Toro. Behalve in Rueda wordt er in de rest van Castilla y León met name rode wijn gemaakt. Vooral Ribero del Duero en Toro zijn populair vanwege de kwaliteit van hun rode wijnen. De rode wijnen uit het snel in populariteit groeiende Ribera del Duero worden over de hele wereld met veel plezier gedronken. Liefhebbers hebben van krachtige, rijke rode wijn kunnen goed uit de voeten met de rode wijnen uit Toro.


Klimaat en ondergrond in Castilla y León


Castilla y León is een wijnstreek met verschillende microklimaten waar de wijngaarden wat hoger liggen. De wijngaarden liggen op een hoogte van 500 tot 900 meter boven de zeespiegel. Deze hoogte maakt het mogelijk om rode wijnen te produceren die van nature een goede frisheid hebben. Het klimaat is iets milder dan in de meer noordelijke wijnregio’s, maar minder drukkend en heet dan in het zuiden van Spanje. Over het algemeen kenmerkt het klimaat van Castilla y León zich door koude winters en hete, droge zomers. De regen die in de zomer valt, verdampt doorgaans al voordat het de grond in kan trekken.

De hooggelegen wijngaarden profiteren van de lange, warme dagen die samenvallen met koele nachten in de rijpingsperiode. Echter brengt de hoge ligging van de wijngaarden wel meer risico op late nachtvorst. Ieder jaar vormt late vorst opnieuw een bedreiging voor de wijnbouw. De druiven moeten vechten voor elke druppel en dat maakt hun saprijk en geconcentreerd. De meest voorkomende bodemsoort in Castilla y León is kalksteen, maar ook zanderig grind, klei, graniet en leisteen maken deel uit van de ondergrond. In combinatie met het klimaat en de professionaliteit van de wijnboeren levert dit heerlijke, frisse en authentieke rode wijnen op.


Blauwe druivensoorten in Castilla y León


Rode wijn wordt in Castilla y León vooral gemaakt van de tempranillo druif, de belangrijkste blauwe kwaliteitsdruif van Spanje. In Ribera del Duero staat de druif bekend onder de naam tinta del fino, terwijl hij in Toro tinto de toro wordt genoemd. De tempranillo is relatief neutraal van karakter. De druif heeft weinig zuur en is vrij zacht en fruitig van smaak. Door de overvloedige zon in Castilla y León wordt de druif al vroeg geoogst. In Toro heeft hij een dikke schil ontwikkeld, die de rode wijn alleen maar krachtiger en intenser maakt. De rode wijnen kunnen jarenlang rijpen zonder hun fruitigheid te verliezen. In Ribera del Duero worden er verder ook rode wijnen gemaakt van de malbec, cabernet sauvignon, merlot en de garnacha druif.

In Bierzo moeten alle rode wijnen voor minimaal 75% uit de mencía druif bestaan. Deze druif is waarschijnlijk familie van de cabernet franc, waar de rode wijn die de druif oplevert ook wel wat op lijkt. Een andere blauwe druivensoort die voorkomt in Castilla y León is de prieto picudo druif. Hij gaat vaak in zijn eentje de fles in, maar soms krijgt hij ook gezelschap van de mencía.


Heerlijke rode wijn van de tempranillo druif uit Castilla y León


In Castilla y León laten de wijnboeren de rode wijnen wat minder lang op eikenhout rijpen dan in andere wijngebieden van Spanje. Daardoor zijn ze wat donkerder van kleur, zachter en hebben ze wat zoetere tannines dan de meeste rode wijnen uit bijvoorbeeld de wijnstreek La Rioja. Rode wijnen gemaakt van de tempranillo druif hebben medium tot veel body en bevatten aroma’s van rood fruit en leer. Het zijn zachte rode wijnen met lichte tannines en een relatief lage zuurgraad. De zachte soepele smaak geeft weinig zoet of zuur mee. Dat maakt de rode wijn perfect om mee te beginnen wanneer je rode wijn gaat drinken.

De rode wijnen van de tempranillo druif uit Castilla y León zijn meestal niet heel uitgesproken en daardoor heel geschikt om te drinken zonder eten erbij. Maar de rode wijnen zijn natuurlijk ook goed te combineren met lekker eten. Ze sluiten goed aan bij de meeste Spaanse en Italiaanse gerechten. Drink eens een glaasje tempranillo uit Castilla y León bij vlees van de barbecue, gebraden eend, gegrilde groenten of bij wat sterker smakende vissoorten. Het is eigenlijk maar net waar je zin in hebt. Let overigens wel op óf en hoe lang de rode wijn op eikenhout is gerijpt. De smaak van de rode wijn is afhankelijk van hoe hij precies is gemaakt.


Nog meer heerlijke rode wijn uit Castilla y León


Hoewel er in Castilla y León met name rode wijn wordt gemaakt van de tempranillo druif, bestaan de rode wijnen uit Bierzo voor minimaal 75% uit de mencía druif. Deze druif levert frisse en elegante rode wijnen op met fijne zuren en aroma’s van rood fruit als cassis en framboos. De rode wijnen hebben wat tannines in de afdronk en zijn heel anders dan de meeste Spaanse rode wijnen, die krachtig zijn met veel tannines. Ze dienen jong gedronken te worden, tenzij de rode wijnen houtrijping hebben gehad. Dan kunnen ze wel zo’n zeven jaar worden bewaard.

De rode wijnen van de mencía druif uit Castilla y León zijn een vreemde eend in de bijt, maar waarschijnlijk is dat ook de reden waarom ze tegenwoordig zo populair zijn. In de zomer is het lekker om de rode wijnen licht gekoeld te drinken bij bijvoorbeeld een pastasalade, een vleesschotel of kip van de grill. Als het wat kouder wordt, doen ze het goed bij pastagerechten met tomatensaus, stoofpotjes en bijvoorbeeld lamsbout van de grill.