• Lorem ipsum

Heerlijke witte wijn uit Castilla y León

Ten noordwesten van Madrid ligt de wijnstreek Castilla y León, een van de populairste wijnregio’s van Spanje. Nog geen 25 jaar geleden was het wijngebied amper bekend, maar tegenwoordig worden hier moderne en zeer gewilde witte wijnen gemaakt van uitsteke

Toon:
Geen producten gevonden...

Heerlijke witte wijn uit Castilla y León

Ten noordwesten van Madrid ligt de wijnstreek Castilla y León, een van de populairste wijnregio’s van Spanje. Nog geen 25 jaar geleden was het wijngebied amper bekend, maar tegenwoordig worden hier moderne en zeer gewilde witte wijnen gemaakt van uitstekende kwaliteit. De witte wijnen uit Castilla y León zijn niet meer weg te denken in de wijnhandel of op de wijnkaart van menig restaurant.

Castilla y León is een uitgestrekte wijnregio die een vijfde deel van Spanje omvat en bestaat uit zeven verschillende deelgebieden: Arlanza, Arribes, Bierzo, Cigales, Ribera del Duero, Rueda en Toro. Vooral de witte wijnen uit de wijnstreek Rueda zijn populair en zeer geliefd. In tegenstelling tot in de andere wijngebieden van Castilla y León, waar voornamelijk rode wijnen worden gemaakt, wordt hier bijna uitsluitend witte wijn geproduceerd.


Klimaat en ondergrond in Castilla y León


Castilla y León is een wijnregio met verschillende microklimaten waar de wijngaarden wat hoger liggen. Het klimaat is iets milder dan in de meer noordelijke wijnregio’s maar minder drukkend en heet dan in het zuiden van Spanje, maar kenmerkt zich over het algemeen door koude winters en hete, droge zomers. De regen die in de zomer valt, verdampt doorgaans al voordat het de grond in kan trekken.

De wijngaarden in Castilla y León liggen op een hoogte van 500 tot 900 meter boven de zeespiegel. Deze hoogte maakt het mogelijk om witte wijnen te produceren die van nature een goede frisheid hebben. De hooggelegen wijngaarden profiteren van de lange, warme dagen die samenvallen met koele nachten in de rijpingsperiode. Echter brengt de hoge ligging van de wijngaarden wel meer risico op late nachtvorst. Ieder jaar vormt late vorst opnieuw een bedreiging voor de wijnbouw. De druiven moeten vechten voor elke druppel en dat maakt hun saprijk en geconcentreerd.

De meest voorkomende bodemsoort in Castilla y León is kalksteen, maar ook zanderig grind, klei, graniet en leisteen maken deel uit van de ondergrond. In combinatie met het klimaat en de professionaliteit van de wijnboeren levert dit heerlijke, frisse en authentieke witte wijnen op.


Mooiste witte wijnen van Spanje komen uit Castilla y León


Van alle zeven wijngebieden van Castilla y León, staat de wijnstreek Rueda het meest bekend om de prachtige witte wijnen die hier worden geproduceerd. Het zijn aantrekkelijke, frisse en vooral levendige witte wijnen die meestal gemaakt worden van de verdejo druif, de belangrijkste druivensoort die hier oorspronkelijk ook vandaan komt. Jarenlang was de druif een ondergeschoven kindje en eind vorige eeuw was de verdejo druif zelfs bijna verdwenen.

Daar wisten Spaanse wijnboeren in Castilla y León gelukkig verandering in te brengen. De laatste jaren is de druif zeer populair en zijn de witte wijnen die de druif oplevert bijna niet meer weg te denken van de wijnkaart. De witte wijnen behoren nu zelfs tot de meest gevraagde van Spanje. Om de witte wijn zo fris mogelijk te maken, vindt de oogst plaats tijdens de koelte van de nachten en worden de druiven zo snel mogelijk geperst. Vervolgens gaat het druivensap in metalen vaten om contact met zuurstof te voorkomen.

De mooiste witte wijnen uit Castilla y León zijn voor honderd procent afkomstig van de verdejo druif. Ze zijn fris en aromatisch met impressies van rijpe perzik, hebben een goede zuurgraad en een fantastische afdronk. Niet voor niets behoren de witte wijnen tot de meest gevraagde van Spanje. De witte wijnen worden meestal jong gedronken en zijn populair op menig terras in de zomer, maar doen het ook goed bij visgerechten.


Witte druivensoorten in Castilla y León


Naast de verdejo druif wordt er ook witte wijn gemaakt van de viura druif, sauvignon blanc, albillo, godello, garnacha blanca, malvasia en albarin blanco. Die laatste druif is erg zeldzaam. De albarin blanco groeit nog op enkele plekken in Spanje, waaronder in Castilla y León. Slechts een handjevol wijnboeren gebruikt de druif om er eenvoudige tafelwijn van te maken, een enkeling maakt er witte kwaliteitswijn van die tot over de grenzen wordt verkocht.

Een andere inheemse druivensoort is de godello druif, een echte kwaliteitsdruif die eind vorige eeuw bijna was uitgestorven. Gelukkig is dat niet het geval geweest en staat de druif sinds kort weer helemaal in de belangstelling. Een druivensoort waar die al eeuwen staat aangepland in Castilla y León en waar je alle kanten mee op kunt, is de albillo druif. De druif geeft neutrale witte wijnen, niet al te zuur en niet al te spannend. Ideaal om te mengen met andere druiven dus. Door het hoge glycerinegehalte krijgen de droge witte wijnen een zacht karakter. De albillo druif wordt daarom ook wel gezien als de verborgen schat van Spanje.


Heerlijke witte wijn uit Castilla y León


De beste Spaanse witte wijnen komen uit Rueda en dus uit Castilla y León. Maar de keuze is reuze: denk bijvoorbeeld aan een lekker fris en droog wit wijntje van de viura druif bij een salade of een stukje witvis. Of een frisse, maar iets fruitigere witte wijn van de garnacha blanca druif met een intense geur van abrikoos, perzik, citrus en bloemen in je neus. Heerlijk bij een gekruid gerecht.

Ook de witte wijnen van wat minder bekende druivensoorten komen uit Castilla y León. Denk bijvoorbeeld aan de witte wijnen van de zeldzame albarin blanco druif uit Castilla y León is bloemig en kruidig met pittige zuren. Of aan de aromatische witte wijn van de godello druif met smaken van frisse limoen en perzik tot amandelen en een intrigerende kruidigheid.