• Lorem ipsum

Rode wijn uit Navarra

De wijnstreek Navarra is gelegen ten noorden van wijnstreek La Rioja. De ligging aan de Atlantische Oceaan maakt de streek heel geschikt voor de aanplant van cabernet sauvignon en merlot. De hogere gedeeltes zijn daarentegen weer erg geschikt voor garnach

Toon:
Vintae Le Naturel - Rode wijn
Vintae
Le Naturel - Rode wijn
  • Smaak: Kersen & Kruidig
  • Land: Spanje
  • Druif: Garnacha
€13,95
Direct leverbaar
Toon:

Rode wijn uit Navarra

Navarra is een Spaans autonoom gebied dat tegelijkertijd ook één provincie is. Het gebied is gelegen tussen de Pyreneeën en het rode wijn gebied La Rioja in. De hoofdstad is Pamplona waarvan de naam is afgeleid van de Romeinse provincie onder de stad Pompeï. Navarra wijn wordt er al jaren gemaakt, maar dit was vaak onbeduidende Navarra wijn die op weinig goede kritieken kon rekenen in de buitenlandse wijnpers. 

De provincie Navarra heef een tweetal wijnregio’s te weten de D.O. Navarra en D.O.C. Rioja. De laatste is een gebied wat grenst in het zuidoosten aan de Rioja Baja. Navarra rode wijn wordt lokaal zeer serieus genomen anno nu en dat blijkt wel uit de vele wijninstituten en aandacht voor nieuwe technologie voor het maken van de Navarra rode wijn.

Geschiedenis van de Navarra wijn

Navarra wijn wordt al sinds de tweede eeuw van onze jaartelling commercieel gemaakt in Navarra. Deze wijngaard heeft in Funes gestaan bij de rivier Arga. Hier plantte de Romeinen in de tweede eeuw de eerste wijnstokken met als doel de Navarra wijn aan hun troepen te leveren – elk soldaat had recht op een amphora Navarra rode wijn per dag -. 

Vanwege de gunstige ligging op het pelgrim pad richting Santiago is de streek altijd vol handel geweest in onder andere de Navarra wijn. Na verschillende koningen en heersers in de tijd van de middeleeuwen tot aan Napoleon. 

Eind negentiende eeuw kreeg ook Navarra rode wijn een behoorlijke klap door de druifluis. De wijnstokken gingen kapot en een snelle oplossing bleef uit. De productie van de Navarra wijn stortte in. 

Nadat de Franse wijnboeren het enten van Europese druifrassen op Amerikaanse onderstammen hadden ontdekt en daarmee de druifluis buitenspel konden zetten werden de wijnstokken weer opnieuw aangeplant. In 1906 stonden er dan ook alweer ruim 11.000 hectare aangeplant klaar om nieuwe Navarra rode wijn te gaan produceren.

Lange tijd was Navarra wijn vooral bekend dankzij de rosada Navarra wijn, deze garnacha rosé wijnen zijn verrukkelijk wanneer er zomerse temperaturen aanbreken. Door de oprichting van kwaliteitsinstituten door de overheid is de lokale wijnboer zich steeds meer gaan verdiepen en uiteindelijk ook met succes produceren van witte en rode wijn uit Navarra.

Heerlijke smakelijke Navarra wijn

Na jaren in de betrekkelijk anonimiteit is Navarra rode wijn gelukkig steeds bekender en beter beschikbaar in Nederland. De streek stond eerst alleen bekend om zijn Navarra rosé wijn gelukkig zijn de prachtige rode en witte Navarra wijnen inmiddels ook een stuk bekender en meer gewaardeerd. 

De noordelijke delen van de Navarra wijnregio liggen tegen de Atlantische oceaan aan wat een koeler klimaat oplevert ideaal voor Navarra wijn die gemaakt wordt van de cabernet sauvignon en merlot. De warmere en drogere gedeelte Ribera Alta en Ribera Baja met hun Mediterrane klimaat leveren Navarra rode wijn gemaakt van de Garnacha en tempranillo druiven.

De rijping van de Navarra wijn gebeurt vaak op eikenhouten vaten die uit Frankrijk komen. De kwaliteitsniveaus zijn net als in de Rioja, joven, crianza, reserva en gran reserva. Er rijpen ook zelf Chardonnay Navarra wijnen op eikenhouten vaten.

Je kan in de rode Navarra wijn complexe aroma’s proeven van gestoofd zwart fruit en vanille. 

Doordat een duidelijk smaakprofiel of merknaam ontbreekt is het voor de wijnboeren van Navarra wel eens lastig om in het buitenland toe te treden tot het wijn schap. Gelukkig zijn er online zoals bij wijnhandel GrapeWine.nl wel veel Navarra wijnen te krijgen. Zo wordt het langzaam maar zeker een steeds bekendere rode wijn. 

Ondergronden van de druiven voor Navarra wijn

Navarra wijn wordt gemaakt met druiven die op een ondergrond van grind, kalk en gesteente met een vruchtbare zachte bovenlaag. De druivenstokken kunnen zo de goede mineralen vinden in de ondergrond. In totaal zijn er zo’n vijf subgebieden voor de Navarra wijn: Tierra Estella, Valdizarbe, Baja Montaña, Ribera Alta en Ribera Baja. 

De wijngaarden voor de Navarra wijn liggen gemiddeld op een hoogte van 250 tot 560 meter boven zeeniveau. 

Druivenrassen gebruikt voor Navarra wijn

In de regio Navarra worden de volgende druivenrassen gebruikt voor rode Navarra wijn: cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, garnacha, tempranillo.

Wijn spijs met de Navarra rode wijn

In de wijnregio Pamplona kan je net als in de rest van Spanje uitstekend eten. Zo vind je in Pamplona vele restaurants die je prachtige lokale gerechten kunnen voorzette met bijvoorbeeld heerlijk Tempranillo Navarra wijn. Traditioneel eet je in Navarra veel lamsvlees of varkensvlees vaak gegrild. Dat is natuurlijk heerlijk combineren met een mooie rode Navarra rode wijn.

Vanuit de rivier de Ebro die vanuit de Pyreneeën door Navarra lopen komen heerlijke forellen. Perfect natuurlijk met een rode Navarra wijn.