• Lorem ipsum

Barbera wijn

De afgelopen jaren is er van dit mooie druivenras meer bekend geworden m.b.t. zijn oorsprong. De tot nu toe algemeen aangenomen waarheid was dat hij was ontstaan in de heuvels van Monferrato gelegen in het hart van de Piëmont, echter is er meer meer aanwi

Toon:
Cascina Amalia Barbera D’Alba - Rode wijn
Cascina Amalia
Barbera D’Alba - Rode wijn
  • Smaak: Krachtig & Complex
  • Land: Italië
  • Druif: Barbera
€16,45
Direct leverbaar
Toon:

Barbera wijn

Rode wijn van de Barbera druif

De afgelopen jaren is er van dit mooie druiven ras meer bekend geworden m.b.t. zijn oorsprong. De tot nu toe algemeen aangenomen waarheid was dat hij was ontstaan in de heuvels van Monferrato gelegen in het hart van de Piëmont, echter is er meer aanwijzing dat hij uit de streek rondom Asti komt. De barbera druif groeit en bloeit gelukkig gemakkelijk op veel verschillende ondergronden en daarnaast kan een hoog volume per hectare opleveren van wel 70 hectoliter. 

De rode wijnen van de barbera druif hebben grofweg twee verschillende smaakprofielen: Californië & Argentinië hier geeft de barbera wijn bramenjam en zoethout als dominante aroma’s. Piëmont Italië hier zijn de Barbera rode wijnen kruidiger en vol fruitig. Een belangrijk kenmerk van de barbera wijn is de relatief hoge zuurgraad aangevuld met een licht bittertje en aroma's van kersen, aalbessen aangevuld met een laag tanninegehalte.

Geheel ten onrechte is de barbera druif lang beschouwd als een tweede rang druif gelukkig is dit sinds de jaren 80 van de vorige eeuw niet meer zo. Hoe terecht overigens!

Prachtige rode Barbera wijn uit de Piëmont

Deze prachtige rode wijn regio is bekend om zijn Barolo & Barberesco rode wijnen. De Barbera wijn zijn zoals dat heet een klein beetje ondergesneeuwd door deze lokale super druiven. Toch zijn de rode wijnen van de barbera druif er om rekening mee te houden. De rode wijnen van de Barbera druif zijn stevige volle wijnen die in hun jeugd redelijk wat tannine en zuren hebben. Een bekende rode wijn is de Barbera d’asti bijvoorbeeld van Cascina Amalia 

De rode wijn regio betekend letterlijk “aan de voet van de bergen” dat is niet gek van ruim de helft van de streek is bergachtig. Deze rode wijn regio grenst in het westen aan de Franse Alpen en in het zuiden zorgen de bergen van de rode wijn regio Montferrato en Langhe voor de natuurlijke scheiding. De rode barbera druiven worden op steile hellingen geteeld afgewisseld met af en toe een terras. De ondergrond in de rode wijn regio Piëmont bestaat uit mergel en kalk met af en toe wat gletsjermorene. De bovenlagen bevatten vooral veel klei, zand en grind.

In de Piëmont is er tussen de oude en nieuwe garde en verschil in opvatting bij de keuze voor de ideale rijpingsmethode. De traditionele wijnmakers gebruiken oude grote wijnvaten die “botti” heten. De jonge wijnmakers van de rode barbera wijn gebruiken het liefts kleinere barriques gemaakt van frans eiken. Het is moeilijk te zeggen wie er gelijk heeft, we zullen maar moeten proeven.

Klimaat in de rode wijn regio Piëmont

In de Piëmont heb je veel te maken met de verschillende bergen rondom het gebied. Zo heb je de Alpen aan de noordwestkant en de Apennijnen aan de oostkant. Ruim 43 procent van het oppervlak bestaat uit hoger in de berg gelegen gebied. In de heuvels die 26 procent van het oppervlak uitmaken worden onder ander de grote Barbera, Barolo en Barberesco wijnen gemaakt.

Het verschil tussen Barbera d’Alba en Barbera d’Asti rode wijnen

De eerste van deze Barbera wijnen is iets donkerder en heeft meer kracht en complexiteit. De rode Barbera wijn uit Asti is lichter en frivoler van smaak.

Verschil in opvoeding van rode Barbera wijn

Het verschil in smaak bij de opvoeding van RVS rode Barbera wijn en de eikenhout gerijpte is zeker herkenbaar. Zo zal een RVS gerijpte rode Barbera wijn aroma’s van zure kers, zoethout en kruiden hebben een houtgerijpte rode Barbera wijn heeft minder aanwezige zuren en juist meer rijpe fruit aroma’s in combinatie met aroma’s van chocolade. Naast de opvoeding is het goed om te weten dat de rode Barbera wijnen altijd vrij hoog in hun alcoholpercentage zitten. Minimaal is dit 14 procent.

Heerlijke en smakelijke rode wijnen van de Barbera druif wereldwijd

De barbera rode wijnen worden wereldwijd gemaakt al is Italië veruit de grootste producent van rode barbera wijnen. In de Verenigde Staten in de gebieden Sierra Foothills, Central Valley, Santa Barbara wordt ook een serieuze poging gedaan om hier heerlijk rode wijn van te maken. Het probleem met de rode Barbera wijnen uit de Verenigde Staten is dat er in Europa weinig van te koop is. In Argentië maken ze rode Barbera wijnen in de wijn regio Mendoza hier is de Malbec de grote heerser, maar worden er mooie resultaten behaald met de rode Barbera wijnen.

Ook In Australië worden rode Barbera wijn gemaakt in de gebieden Mudgee, Mc Laren en Adelaide Hills kan je deze heerlijke rode wijnen van de Barbera druif proeven en kopen. Wederom is er weinig export en dat is vooral jammer voor ons.

Barbera wijn hét alternatief voor de duurdere Barolo en Barberesca wijnen 

Gelukkig is inmiddels geen wijdverbreid geheim meer dat Barbera wijn een prima alternatief is voor de Barolo en Barberesca wijnen uit de Piëmont. De Barbera wijn is er in 2 hoofdtype mét en zonder houtrijping. Naast de twee wijn types heb je drie regio binnen de Piëmont waar deze heerlijke Barbera wijn wordt gemaakt. Zo heb je Barbera d’Asti, Barbera d’Alba en Barbera Monferrato alle drie de wijngebieden hebben hun eigen Barbera wijn. Kies zelf jou ideale Barbera wijn. Wil je advies mail of bel ons direct!

Geschiedenis van de barbera druif

Het populaire blauwe druiven ras is met name bekend door zijn rode wijn uit de Piëmont. Pas in 1800 wordt er voor het eerst echt geschreven over de druif. Door de late verwijzingen in de wijn literatuur is de aanname dat de druif zich op een natuurlijk manier heeft gevormd wel heel aannemelijk.

De rode Barbera wijnen werden tot de jaren tachtig veelal gemaakt om als jonge rode wijnen door het leven te gaan dus geen houtrijping en andere veroudering technieken. Door de toename in de vraag is langzaam maar zeer zeker een goede markt ontstaan voor houtgerijpte barbera wijn.

Advies bij de aankoop van een Barbera d’alba rode wijn

Bij Wijnhandel GrapeWine.nl geloven we erin dat elke klant zijn of haar ideale wijn moet kunnen vinden voor elk moment. Ondanks onze inspanningen in onze webshop zullen er ongetwijfeld momenten voordoen bij de aankoop of zoektocht naar jou ideale Barbera wijn wanneer je vragen hebt. Arjan van GrapeWine.nl beantwoord deze vragen graag voor je.

Wijn spijs met de rode Barbera wijnen

Je kan de rode Barbera wijnen goed combineren met rijkere en vette gerechten. De zuurgraag van de rode Barbera wijnen is dan in deze combinatie heel erg nodig om het geheel aan elkaar te maken. De lokale held de truffel is perfect voor de combinatie denk aan donker gegrild vlees met truffelsaus of schaafsel. Ook Bellisimo!!!!