• Lorem ipsum

Rode wijn uit de Leyda Valley

Ten westen van de Chileense hoofdstad Santiago, aan de Stille Oceaan, ligt de wijnstreek Leyda Valley. Deze nog niet zo oude wijnregio produceert levendige rode wijnen van topkwaliteit.

Toon:
Amayna Syrah - Rode wijn
Amayna
Syrah - Rode wijn
  • Smaak: Intens & Kruidig
  • Land: Chili
  • Druif: Syrah
€28,45
Direct leverbaar
Toon:

Rode wijn uit de Leyda Valley

Ten westen van de Chileense hoofdstad Santiago, aan de Stille Oceaan, ligt de wijnstreek Leyda Valley. Deze nog niet zo oude wijnregio produceert levendige rode wijnen van topkwaliteit.

Chili is een land waar de wijnbouw sinds de laatste jaren echt in opkomst is. Grote kans dus dat hier in de toekomst steeds meer rode wijnen vandaan zullen komen. Leyda Valley is ongetwijfeld het meest spannende nieuwe wijngebied van Chili. Pas in de jaren negentig werd ontdekt dat het gebied zich perfect leent voor de productie van rode kwaliteitswijn. Glooiende heuvels, vorstvrij en een maximumtemperatuur van 25 graden. In 1997 werden de eerste druivenstokken aangeplant. Van alle Chileense wijngebieden ligt Leyda Valley het dichtst bij de zee. Ondanks de korte geschiedenis van Leyda Valley, is het wijngebied wel uitgegroeid tot een van Chili’s interessantste wijnregio’s waar heerlijke rode wijnen van uitstekende kwaliteit vandaan komen.

Top klimaat in Leyda Valley voor rode wijn 


De wijngaarden in Leyda Valley kijken uit op de Stille Oceaan, die veel invloed heeft op het klimaat en daardoor dus ook op de productie van rode wijn. De Stille Oceaan zorgt namelijk voor koele lucht. Vochtigheid krijgt hierdoor nauwelijks de kans om schimmels en ziektes te veroorzaken. De ochtendmist lost vanuit de zee langzaam op, waardoor de druiven zich gelijkmatig ontwikkelen. Om die reden vindt de oogst hier een maand later plaats dan op andere plekken in Chili.

Door de invloeden van de Stille Oceaan, is het in Leyda Valley aanzienlijk koeler dan de lage breedtegraad doet vermoeden. De koelere weersomstandigheden overdag en de flinke daling van de temperatuur 's nachts leiden tot een langer groeiseizoen en een langere rijpingsperiode, waardoor de druiven volledig rijpen en complexiteit ontwikkelen met behoud van zuurgraad. Dat levert rode wijnen van hoge kwaliteit op met een mooie balans tussen suiker en zuur. Zonder die invloeden zou wijnbouw in Leyda Valley niet eens mogelijk zijn. Het wijngebied ligt namelijk dichter bij de evenaar dan welke Europese wijnstreek dan ook.

Ondanks de nabijheid van de Stille Oceaan, is het erg droog in Leyda Valley. De meeste regenhuigen waaien over en komen tegen de heuvels van het oostelijk gelegen Maipo Valley tot een halt. Het droge en winderige klimaat maakt de omstandigheden ideaal voor biologische of biologisch-dynamische wijnbouw, wat ook weer iets in positieve zin zegt over de kwaliteit van de rode wijnen uit Leyda Valley.


Bodem en blauwe druivensoorten in Leyda Valley


De bodem in Leyda Valley is rijk aan graniet en heeft een bovenlaag die voornamelijk bestaat uit klei en leem. De bodem is extreem onvruchtbaar en de druif is een van de weinige gewassen die kan groeien op een dunne laag klei met daaronder bijna alleen graniet, een bodemtype die we ook kennen uit de Franse wijnstreek Côtes du Rhône. De bodem in Leyda Valley is perfect voor wijnbouw en leent zich goed om pinot noir en syrah op te verbouwen. Dat zijn dan ook de twee meest voorkomende blauwe druivensoorten in het wijngebied.

In Leyda Valley worden de druivenstokken gedwongen om zich diep in de grond te wortelen en op zoek te gaan naar water en voedingstoffen. De druivenstokken steken al hun energie in het produceren van kleine, geconcentreerde druiven in plaats van bladgroen. Dit leidt tot gezonde planten die druiven van een hoge kwaliteit leveren. Het nadeel is dat er net niet genoeg neerslag valt om de druivenstokken in stand te houden, maar daar is natuurlijk een oplossing voor: irrigatie. De rode wijnen uit Leyda Valley zijn over het algemeen gestructureerd en complex.


Heerlijke rode wijn uit Leyda Valley


Leyda Valley kent geen inheemse druivensoorten, maar slaagt er desondanks toch in om hele bijzondere rode wijnen met een uniek karakter te produceren. De kwaliteit van de Chileense rode wijnen is steeds beter geworden. Ondanks de jonge leeftijd van Leyda Valley als wijngebied, hebben de rode wijnen sterk het karakter van rode wijnen uit de Oude Wereld.

De rode wijnen van de pinot noir druif uit Leyda Valley zijn intens rood met paarse tinten. Ze zijn zeer complex en hebben een intens aroma met fijne tonen van aardbei en framboos met vanille en een vleugje nootmuskaat. De smaak is zacht en delicaat met verfrissende zuren, mooi in balans met een lange, aangename afdronk. Lekker bij zachte en romige kazen, champignongerechten en risotto, rosbief en salades. De rode wijnen van de syrah druif uit Leyda Valley hebben intense aroma’s van rood fruit zoals frambozen en zwarte bessen met bloemige tonen, maar ook gerookt vlees en tabak. De smaak is royaal, rijp en goed gestructureerd met een aangename lange afdronk. Ze doen het goed in combinatie met vet vlees, eend en wild gevogelte.