• Lorem ipsum

Languedoc-Roussillon

Deze bekende wijnstreek loopt van Montpellier tot de Spaanse Pyreneeën. Er is qua wijntype veel verscheidenheid te vinden in deze streek van rode wijn van de grenache, mourvédre, carignan en cinsault druiven met aroma's van tijm en fris rood fruit tot de

Toon:
DomPeynac DomPeynac Chardonnay Reserve - Witte Wijn
DomPeynac
DomPeynac Chardonnay Reserve - Witte Wijn
 • Smaak: Vol & Romig
 • Land: Frankrijk
 • Druif: Chardonnay
€12,45
Direct leverbaar
MISS ANAIS Chardonnay Viognier - Witte wijn
MISS ANAIS
Chardonnay Viognier - Witte wijn
 • Smaak: Perzik & Nectarine
 • Land: Frankrijk
 • Druif: Blend
€13,45
Direct leverbaar
Domaine Vic La Source Blanc – Witte wijn
Domaine Vic
La Source Blanc – Witte wijn
 • Smaak: Groene appel & Bloemen
 • Land: Frankrijk
 • Druif: Chardonnay
€6,95
Direct leverbaar
Gayda Cépage Viognier - Witte wijn
Gayda
Cépage Viognier - Witte wijn
 • Smaak: Abrikoos & Jasmijn
 • Land: Frankrijk
 • Druif: Viognier
€9,45
Direct leverbaar
Toon:

Languedoc-Roussillon

Uit de wijnstreek de Languedoc Roussillon kwamen lange tijd alleen bulkwijnen. De afgelopen twintig jaar is er tot ons grote genoegen begonnen met de productie van heerlijke Languedoc witte wijn van niveau. 

De streek is gelegen tussen de Spaanse grens en de Rhône-Delta de twee streken de Languedoc en de Roussillon en is in totaal verantwoordelijk voor zo’n een derde van alle Franse wijnen. Je kan in de Languedoc Roussillon een vele verschillende ondergronden en microklimaten vinden. De wijnboeren kennen hun gebied goed en dat vertaalt zich naar de juiste druif op de juiste plek. Wat uiteraard weer lijdt tot een Languedoc Roussillon witte wijn die bijzonder en de moeite waard is. 

Geschiedenis van de Languedoc Roussillon witte wijn

Al zo’n tweeduizend jaar wordt er in de Languedoc Roussillon witte wijn gemaakt. Dit gebeurde in de buurt van Narbonne. De Romeinen hadden destijds al veel kennis van witte wijn en hoe het te maken. Er is zelfs bewijs dat de Languedoc Roussillon witte wijnen aanzien genoten in Rome en geëxporteerd werden naar Duitsland. Niet slecht dus voor de witte Languedoc witte wijnen van weleer. 

Nadat het Romeinse rijk viel kwam ook de wijnbouw in deze streek in verval. Het duurde helemaak tot aan de 17e eeuw toen de Languedoc Roussillon weer beter te bereiken werd via nieuwe wegen dat er weer een opleving in de wijnproductie en export kwam van witte Languedoc wijn. Vanaf de 19e eeuw werd met de komst van nieuwe welvaart de wijnbouw echt geïntensiveerd. Vanaf toen ontwikkelde de Languedoc Roussillon zich tot het grootste wijnbouw gebied van de wereld. 

Lange tijd – tot ver in de jaren tachtig – werd er vooral goedkope bulkwijn gemaakt die weinig bijzonder was. Vanaf de jaren negentig kwam daar gelukkig verandering in. De wijnboeren onderkende de kwaliteit van de streek en de heerlijke witte Languedoc wijn kon zich gaan ontwikkelen.

De Vin de Pays d’Oc werd in het leven geroepen om onder duidelijke regels een kwaliteitswijn in de markt te zetten die de streek een goede naam kon bezorgen. Dat is aardig gelukt met de witte Languedoc wijn.

Smaakvolle Pays d’Oc witte wijn

De jaren zeventig willen ze snel vergeten als het gaat om witte Languedoc wijn het was een tijd van kwalitatieve armoede. De wijnboeren van de Languedoc Roussillon moesten destijds daarom wel iets om de consument te overtuigen dat de languedoc witte wijn zeer de moeite waard was en van een betrouwbaar in kwaliteit. De vin de Pays d’Oc werd daarom bedacht zodat alle witte wijn in ieder geval aan dezelfde eisen zou moeten voldoen. 

Er werden afspraken gemaakt over de maximaal oogst per hectare en nog een aantal belangrijk zaken en zo kon de streek langzaam gaan bouwen aan zijn merk.

Smaakvolle Languedoc witte wijn

De Languedoc witten wijnen vallen onder de naam Coteaux du Languedoc dat is een verzameling van wijnstreken die gelegen zijn op de heuvels tussen de steden Montpellier en Narbonne. Het gebied is ruim 120 kilometer groot.

De witte wijnen uit de Languedoc kunnen heel divers zijn qua stijl en smaak zo worden er heerlijke houtgerijpte Chardonnay witte wijnen gemaakt, maar ook frissere witte wijnen die weer een heel eigen smaakprofiel hebben.

Regio Minervois witte wijn

Deze streek is vernoemd naar het stadje Minerve afkomstig van de Romeinse god voor wijsheid Minerva. Er wordt slecht een klein beetje witte Languedoc wijn gemaakt. De witte wijnen zijn wel zeer de moeite waard, echter worden er maar een beperkt aantal gemaakt.

De streek Minervois is daarnaast één van de grootste witte wijn producenten van de Languedoc er staat bijna 15.000 hectare aangeplant. Er zijn drie AOC’s te vinden te weten: AOC Minervois, AOC La Liviniére en AOC de muscat Saint Jean de Minervois

Overheerlijke en smaakvolle Roussillon witte wijn

Beginnend net boven Perpignan en eindigend bij Spaanse grens is de substreek Roussillon gelegen. Deze gebied is naast zijn droge rode Languedoc wijn ook bekend om zijn zoete witte wijn.

Advies bij de aankoop van witte Languedoc wijn

De juiste witte Languedoc wijn vinden kan een hele zoektocht zijn. Welke gelegenheid heb je ga je bijvoorbeeld wat eten of gewoon lekker borrelen. Onze sommelier weet voor al jouw gelegenheden de juiste witte wijn te vinden en advies is uiteraard gratis. Er bestaan geen domme vragen over witte wijn en daarom nodigen wij jou ook van harte uit om je vragen te stellen via de telefoon, mail of whatsapp. Arjan helpt je graag verder. Je kan Arjan bereiken op: 06 3861 2362/ [email protected]