• Lorem ipsum

Witte wijn uit Italië

Italië is een van de grootste wijnlanden ter wereld. Al in de 6de eeuw voor Christus werd in Italië wijn verbouwd door de Griekse kolonisten. Door het uitgestrekte land van noord naar zuid kent Italië veel klimaatsoorten.

Toon:
Giol Verduzzo - Witte wijn
Giol
Verduzzo - Witte wijn
 • Smaak: Rijpe peer & Gele appel
 • Land: Italië
 • Druif: Verduzzo
€11,95
Direct leverbaar
Sorelle Bronca   Prosécco Spumante Di Treviso ‘Modi’ – Brut - Mousserende wijn
Sorelle Bronca  
Prosécco Spumante Di Treviso ‘Modi’ – Brut - Mousserende wijn
 • Smaak: Peer & Perzik
 • Land: Italië
 • Druif: Prosecco
€13,95
Direct leverbaar
Orlandi Contucci Ponno  Pecorino – Terre Di Chieti - Witte wijn
Orlandi Contucci Ponno 
Pecorino – Terre Di Chieti - Witte wijn
 • Smaak: Appel & Zuivel
 • Land: Italië
 • Druif: Pecorino
€14,95
Direct leverbaar
Tenuta Lapolzella  Grechetto – Colli Martani - Witte wijn
Tenuta Lapolzella 
Grechetto – Colli Martani - Witte wijn
 • Smaak: Groene appel & Amandel
 • Land: Italië
 • Druif: Grechetto
€7,95
Direct leverbaar
Giol Pinot Grigio - Witte wijn
Giol
Pinot Grigio - Witte wijn
 • Smaak: Fris & Citrus
 • Land: Italië
 • Druif: Pinot Grigio
€11,95
Direct leverbaar
Giol Perla Frizzante - Mousserende wijn
Giol
Perla Frizzante - Mousserende wijn
 • Smaak: Fris & Fruitig
 • Land: Italië
 • Druif: Verduzzo
€10,95
Direct leverbaar
Cascina Amalia Langhe Rossese Bianco - Witte wijn
Cascina Amalia
Langhe Rossese Bianco - Witte wijn
 • Smaak: Citrus & Amandel
 • Land: Italië
 • Druif: Rossese
€18,45
Direct leverbaar
Brigaldara Soave - Witte wijn
Brigaldara
Soave - Witte wijn
 • Smaak: Intens & Fruitig
 • Land: Italië
 • Druif: Garganega
€13,95
Direct leverbaar
Venea Prisma - Witte wijn
Venea
Prisma - Witte wijn
 • Smaak: Meloen & Perzik
 • Land: Italië
 • Druif: Pecorino
€14,95
Direct leverbaar
Dissegna Vini Pinot Grigio - Witte Wijn
Dissegna Vini
Pinot Grigio - Witte Wijn
 • Smaak: Peer & Appel
 • Land: Italië
 • Druif: Pinot Grigio
€10,95
Direct leverbaar
Duca di Salaparuta Calanica Grillo - Witte wijn
Duca di Salaparuta
Calanica Grillo - Witte wijn
 • Smaak: Perzik & Lychee
 • Land: Italië
 • Druif: Grillo
€14,45
Direct leverbaar
Toon:

Witte wijn uit Italië

Witte wijn uit Italië

Italië is een van de grootste wijnlanden ter wereld. Al in de 6de eeuw voor Christus werd in Italië wijn verbouwd door de Griekse kolonisten. Door het uitgestrekte land van noord naar zuid kent Italië veel klimaatsoorten. Hierdoor komen er veel verschillende wijnen uit dit prachtige wijnland.
Italië is vooral bekend om de bijzondere bewaarwijnen.

Wijnland Italië in het kort

In Italië wordt jaarlijks ongeveer 49 miljoen hectoliter Italiaanse witte wijn gemaakt. De bekendste wijnstreken zijn: Puglia, Toscane, Sicilië, Sardinie, Marken, Piemonte, Latium, Veneto, Friuli, Lombardije, Umbrië, Le Marche en Tirol.

De belangrijkste druivensoorten voor de Italiaanse witte wijn zijn de: pinot grigio, nebbiolo, sangiovese, albana, trebbiano, verdicchio, barbera, vernaccia

De druiven voor de Italiaanse witte wijn 

In Italië worden honderden verschillende druivensoorten verbouwd. Met deze vele verschillende druiven kunnen zeer uiteenlopende Italiaanse witte wijnen gemaakt. Door de vele kruisingen en verschillende druiven is er soms ook wel wat overlap in de soorten qua eigenschappen. De afgelopen 10 jaar is er dan ook veel onderzoek geweest naar de verschillende Italiaanse druivensoorten. In de nabije toekomst verwachten daarom nog een aantal bijzondere ontdekkingen te mogen verwelkomen. De belangrijkste en bekendste druivensoorten zijn de: Nero d’Avola, Pinot grigio, Sangiovese en Barbera

Italiaanse wijnclassificatie

 • Vino da tavola: tafelwijn. Dit zijn eenvoudige wijnen. Tafelwijnen zijn meestal een blend van verschillende druiven
 • Indicazione Geografica Tipica (IGT): de wijn moet voor minstens 85% afkomstig zijn uit het geografische gebied dat op het etiket staat. 
 • Denominazione di Origine Controllata (DOC): kwaliteitswijn met gecontroleerde herkomstaanduiding. Deze wijn is aan strenge regels gebonden wat betreft druivenrassen, productiegebied en vinificatietechnieken.
 • Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG): kwaliteitswijn met gecontroleerde en gegarandeerde herkomstaanduiding. De term garantita garandeert de superieure kwaliteit van deze wijnen

Geschiedenis van wijnland Italië

De wijnbouw in Italië gaat mogelijk al terug tot de prehistorie er zijn namelijk fossiele aangetroffen waaruit zou op te maken zijn dat er toen al Italiaanse witte wijn werd gemaakt. 

Toen de Feniciërs rond 2000 voor Christus in Italië aankwamen troffen ze al een iets professionelere wijnbouw aan. In de 8de eeuw voor Christus werd in Italië wijn verbouwd door de Griekse kolonisten. De wijnbouw vond enkel plaats in Zuid-Italië. Door de Etrusken kwam de wijnbouw in de rest van Italië op gang. Italiaanse witte wijn werd steeds meer een product voor alle dag. De Romeinen zorgde voor een enorme stap voorwaarts door nieuwe methodes te ontwikkelen voor het snoeien, leiden van de druiven en bewaren van de wijn werd Italiaanse witte wijn een kwaliteitsproduct.

De Romeinen hebben de bekende amforakruik geïntroduceerd deze kruiken van 26 en 40 liter groot werd afgesloten met hout, kurk of hars wat natuurlijk de Italiaanse witte wijn beter houdbaar maakte en ook heel belangrijk verhandelbaar.
Terwijl Spanje en Frankrijk in de 17de / 18de  eeuw de wijnbouw snel doorontwikkelde, bleef in Italië de tijd stil staan. Pas na de Tweede Wereldoorlog veranderde er veel in de wijnbouw. Het land ontwikkelde snel in het maken van kwalitatief goede Italiaanse witte wijnen. Tegenwoordig vind je de beste wijnen van de wereld in onder andere Italië.

Door de enorme grootte van het schiereiland is Italië een interessant land voor wijn. Italiaanse witte wijn kan door de verschillende gebieden en klimaten, maar ook tradities heel veel verschillende smaken en aroma’s hebben. De ruim 3000 “getelde” druiven zorgen voor de andere afwisseling van onder andere smaaktypes.

Heerlijke Italiaanse wijn uit Emilia-Romagna

Deze prachtige Italiaanse wijnstreek is gelegen tussen de Apennijnen, de Povlakte en de Adriatische Zee. De wijnbouw vindt voornamelijk plaats in drie wijngebieden nl. in het noordwesten in de stad Piacenza tegen de berg de Emilia, in het midden vind je de wijnbouw op de laagvlakte rond de stad Modena en als laatste vindt je wijnbouw op de uitlopers van de Apennijnen.

Bekende wijn: Lambrusco

Deze bekende Italiaanse witte wijnen zijn onder andere de Lambrusco wijnen die rond Emilia en Modena worden verbouwd. Je vindt er simpele Lambrusco wijnen met een klein bubbeltje, maar ook Lambrusco's van betere kwaliteit uit de omgeving van de steden Reggiano (kaas), Santa Croce en Castelvetro. 

Trebbiano di Romagna

Deze tamelijke onbekende druif wordt gebruikt in de gemeente van Ravenna en Forli om een Italiaanse witte wijn te maken die lekker fris en fruitig is van smaak.

Het beroemde wijngebied Toscane

Iedereen kent wel de plaatjes met de uitgestrekte velden met Cipressen en zandweggetje die leiden naar een fabelachtig oud stadje. Dit is naast de heerlijke rode en witte wijnen een belangrijk exportproduct van deze wijnstreek. Toscane kent een aantal beroemde en bekende steden die tot de verbeelding spreken zoals: Florence, Livorno, Pias en Sienna. Toscane komt van het oude woord Tuscia zo werden de oude bewoners genoemd. Toscane is is qua oppervlakte net zo groot als twee derde van Nederland. De wijngronden bevatten er kalk, tufsteen, mergel en klei. Naast de rode Italiaanse wijn wordt er ook Italiaanse witte wijn gemaakt in Toscane.

Chianti Classico wijn uit Toscane

Deze bekende streek kent zeven deelgebieden die op verschillende hoogte gelegen zijn. Er worden verschillende wijnen gemaakt in deze streek. Verreweg de belangrijkste druivenrassen zijn de Sangiovese en Canaiolo. Naast de Chianti Classico kent de streek nog een aantal minder bekende gebieden zoals: Chianti Montalbano, Chianti Ruffina, Colli Fiorentini, Colli Senesi, Colli Arentini, 

Brunello di Montalcino wijn uit Toscane

We zouden het bijna als aparte gebied zien, maar Brunello wijnen vallen ook onder de streek Toscane. Gelegen op de heuvels rond Sienna en rond het stadje Montalcino staan de bekende wijnhuizen met hun wijngaarden. Al sinds 1875 wordt hier met een eigen kloon van de Sangiovese druif een intense, volle en kwalitatief hoogwaardige wijn gemaakt. De wijn is zo beroemd geworden de laatste helft van de jaren twintig van deze eeuw dat er nu de hoogste prijs per hectoliter voor wordt betaald hiermee zijn ze de Piëmont voorbij gestreefd. Italiaanse witte wijn uit Toscane is niet heel bekend en wordt ook weinig geïmporteerd in Nederland. 

Vino Nobile di Montepulciano wijn kopen

De derde en helaas iets minder bekende wijnstreek van Toscane is de streek Montepulciano hier wordt de gelijknamige wijn gemaakt met de Prugnolo Gentile dit is een kloon van de Sangiovese druif. Het dorp is een ware lust voor het oog en zeker een bezoek waard je vindt er prachtige pleinen en straatjes die zo uit de Renaissance komen. De wijngaarden rondom het dorp staan op een ondergrond van klei en zand. In deze prachtige wijnen vind je veel elegantie en kracht. Hoewel rode Italiaanse wijn hier het belangrijkste is wordt er ook mooie Italiaanse witte wijn gemaakt.

Smaakvolle rode wijnen uit Umbrië

Het landschap is wederom fabelachtig, heuvelig, groen en glooiende rivieren Umbrië is een waar lust voor het oog. Deze wijnstreek is één van de weinige Italiaanse wijnstreken die niet aan de kust grenst. Hierdoor is het vrij heet in de zomer en op veel plaatsen dus ook niet geschikt voor wijnbouw. Gelukkig is er op de hoger gelegen delen van de streek wel wijnbouw mogelijk hier wordt de warmte afgewisseld met koele winden waardoor er een ideaal wijnklimaat ontstaat. De Italiaanse witte wijn uit Umbrië wordt gemaakt op een redelijke hoogte. Zo is de temperatuur beter te handelen voor de druiven.

Smaakvolle witte Italiaanse wijn uit de Abruzzen

Ten zuiden van de Marken ligt de Italiaanse witte wijn regio de Abruzzen gelegen midden in de Apennijnen is het een droog, dor en schraal gebied. Toch wordt er hier ook prachtige en smaakvolle Italiaanse witte wijn gemaakt.

De belangrijkste DOC van de Abruzzen is de DOC Montepulciano d’ Abruzzo. De Italiaanse witte wijn uit deze streek wordt onder andere gemaakt van de pecorino druif. De Italiaanse witte wijn wordt gemaakt op een hoogte van ruim 500 meter. 

Heerlijke witte Italiaanse wijn uit de Marken

In westen worden de Marken begrenst door Umbrië en aan de andere kant door de Adriatische Zee. Het is prachtig gebied dat een indrukwekkend bergachtig landschap heeft. Vanuit de Apennijnen lopen de prachtige uitlopers recht door naar het strand.

In de valleien wordt Italiaanse witte wijn gemaakt. Door de koelte die de zeewind brengt is het hier prima groeien voor de lokale druiven. 

Een bekende wijn komt uit het dorp Verdicchio dei Castelli di Jesi. Dit dorp ligt ten oosten van Ancona. De bodem is hier zeer kalkrijk en leent zicht uitstekend voor de verdicchio druif. De beroemde Italiaanse witte wijn de Verdicchio die Castelli di Jesi komt uit dit gebied. Het is een ware smaak bonbon met aroma’s van kruiden en amandel met een klein bittertje in de afdronk.