• Lorem ipsum

Rode wijn uit de Loire

Het Loiredal en haar gelijknamige Loire wijn is één van de meest noordelijke wijngebieden van Frankrijk. De Loire rode wijn is doorgaans lager in alcohol dan zijn gelijkwaardige wijnen uit bijvoorbeeld het veel warmere Bordeaux.

Toon:
Geen producten gevonden...

Rode wijn uit de Loire

Het Loiredal en haar gelijknamige Loire wijn is één van de meest noordelijke wijngebieden van Frankrijk. De Loire rode wijn is doorgaans lager in alcohol dan zijn gelijkwaardige wijnen uit bijvoorbeeld het veel warmere Bordeaux. De Loire wijn kenmerkt zich door frisse zuren en fijne fruit aroma’s. 

Het Loire-dal produceert zowel rode, witte, rosé als mousserende wijnen. Grof weg kan je het Loire dal opdelen in vier grote wijngebieden te weten: Boven-Loire, Touraine, Anjou-Saumur en Pays Natais. 

In totaal zijn er in het Loire-dal 63 appelaties die op ondergronden van gneis en mergel staan aangeplant. Het Loire-dal herbergt een aantal bekende wijngebieden zoals Sancerre en Anjou. De wijnboeren in het Loire-dal zijn zich bewust van hun omgeving en gebruiken minimale hoeveelheden pesticiden en kunstmest. Daarnaast worden de druiven met de hand geplukt om alleen de allerbeste druiven over te houden voor de Loire wijn. 

De beste Loire wijn kan zich meten met de beste Bourgogne witte wijnen en dat zegt wat.

Geschiedenis van de Loire wijn

Sinds de Romeinen hebben er wijngaarden gestaan in het Loire-dal. Na de Romeinen werden de wijngaarden overgenomen door de geestelijke die er hun miswijn van maakte. Het Loire-dal en de Loire wijn won vanaf de 12e eeuw snel meer bekendheid en invloed vanwege de gunstige ligging van de streek. Er werd vanuit het Loire-dal veel handelsverkeer gedaan met Holland, Engeland.

Niet alleen de wijnboeren erkende de grote schoonheid en vruchtbaarheid van de streek. De oude koningen en edellieden van Frankrijk hebben er namelijk fantastische kastelen en buitenverblijven opgetrokken welke vandaag de dag nog te bezoeken zijn.

De Loire wijnstreek

De rivier de Loire ontspringt op een hoogte van 1400 meter in de Ardéche. De rivier wordt gevoed door smeltwater en loopt vanuit de Ardeche richting het Loire-dal. Vanaf de stad Orléans voert de rivier zich langs de wijnstreken zoals de Sancerre en Pouilly-Fumé. Door de rivier en de vruchtbare gronden aan de rivierkanten wordt de streek ook wel de tuin van Frankrijk genoemd.

Heerlijke sancerre Loire wijn

De Loire wijn sancerre is vernoemd naar de wijnregio gelegen tussen de steden Nevers en Orléans in. De ondergrond hier is kalkachtig en leent zich uitstekend voor het maken van heerlijke Sauvignon Blanc Loire wijn. 

De Loire wijn sancerre heeft vanaf 1936 zijn eigen AOC en dat is zeer terecht. De witte sancerre wijnen zijn droog, sappig, fruitvol en aromatisch van soort en kwalitatief hoogwaardig. Naast witte sancerre is er ook prachtige rode Sancerre wijn. Deze rode sancerre wijnen worden gemaakt van de pinot noir druif en zijn vol fruitig en zeer elegant.

Smaakvolle Pouilly-Fumé Loire wijn

Op de oostelijke oever van de Loire rivier is de wijnstreek Pouilly- Fumé gelegen. De streek is vernoemd naar de gelijknamige stad. De streek is rijk aan bodemsoorten die kalk en vuursteen bevatten. Deze karakteristieke ondergronden vertalen zich ook naar de Loire wijn die ervan gemaakt wordt. De Pouilly- Fumé witte wijnen zijn droog, fris en aromatisch. Naast deze aroma’s geeft de ondergrond ook iets rokerigs mee aan de wijn wat heel smaakvol is.

Heerlijke smaakvolle Touraine Loire wijn

Rondom de stad Tours liggen de wijngaarden van de Touraine streek. De ondergrond van deze wijnstreek bevat veelal tufsteen, kalk en kiezel. De streek heeft een gematigd zeeklimaat door de invloeden van de Atlantische oceaan. Je kan in de Touraine vele soorten Loire wijn vinden zoals rood, wit, mousserend en rosé.

Bekende subgebieden zijn Vouvray, Chinon en Bourgueil de Loire wijn die hiervandaan komt heeft wereldwijd zijn eigen bekendheid opgebouwd en dat is niet onterecht. De chenin blanc en cabernet franc druiven zijn hier het meest aangeplant.

Fantastische Loire wijn uit Anjou en Saumur

De Saumur is naast de gelijknamige Loire wijn ook bekend om de handelsactiviteiten die veelal vanuit deze stad plaats vinden. Er worden witte en rode Loire wijnen gemaakt van de chenin blanc, cabernet franc en cabernet sauvignon druiven. De belangrijkste en bekendste Loire wijn uit deze streek is de mousserende wijn. Van deze Saumur mousserende wijn worden ruim 12.000.000 flessen gemaakt op jaarbasis.

In de Anjou worden in ruim tweehonderd dorpen verschillende Loire wijnen gemaakt. De Loire wijn die hier gemaakt wordt is vrij divers, maar zeer smaakvol. Je vindt hier ook halfdroge Chenin blanc wijn. De druiven voor deze Loire wijn groeien op een ondergrond van graniet, kalk en leisteen.

Geweldige Loire wijn uit Pays Nantais

Deze wijnstreek kenmerkt zich door de korte afstand tot de Atlantische oceaan. In een zacht en vochtig zeeklimaat worden hier muscadet Loire wijnen gemaakt. De witte Loire wijnen uit de Pays Nantais zijn: groen, fris en delicaat en op zijn best in de jonge jaren.

Er worden in deze streken ook Loire wijnen gemaakt met de toevoeging “Sur Lie” dit betekend dat de dode gistecellen en droesem enige tijd heeft mee gerijpt in de fles met als gevolg een vollere en rijpere smaak.

De druiven uit de Loire streek

De Loire wijn wordt gemaakt van een aantal bekende druiven zoals de: sauvignon blanc, chenin blanc, muscadet, gros plant en melon de Bourgogne. De rode druiven zijn veelal: cabernet franc, breton, gamay, groslot, cot en cabernet sauvignon.