• Lorem ipsum

Upper Galilee

Toon:
Geen producten gevonden...

Upper Galilee

In het noorden van Israël, aan de grens van Libanon, ligt de wijnstreek Upper Galilee. Het bergachtige wijngebied kenmerkt zich door steile heuvels, steenachtige richels, stromende beekjes en veel bossen. Niet zo gek dus dat Upper Galilee als de mooiste wijnregio van Israël wordt gezien. En niet alleen vanwege het gebied zelf, maar ook vanwege de heerlijke witte wijnen die hier vandaan komen.


Geschiedenis van wijnbouw in Upper Galilee


In Upper Galilee wordt net als in de rest van Israël al sinds de Bijbelse tijden wijn gemaakt. De moderne wijngeschiedenis dateert echter pas uit het einde van de negentiende eeuw. Baron Edmond James de Rothschild speelde toen een cruciale rol bij de introductie van Franse druivensoorten in Israël. Vanaf die tijd beginnen Israëlische witte wijnen een internationale reputatie te verwerven vanwege hun kwaliteit. Wijnexperts beginnen te schrijven over de witte wijnen en wijnboeren beginnen internationale bekendheid en onderscheidingen te krijgen.

Voor die tijd werden de wijngaarden vaak in de kustgebieden van Israël aangeplant, die ongeveer honderd jaar de basis van Israëlische wijn vormden. Door een ware kwaliteitsrevolutie trokken de wijngaarden naar het noorden, op zoek naar een hoger gelegen gebied. De koelere gebieden, waaronder Upper Galilee, werden namelijk bekend vanwege de productie van witte kwaliteitswijn. Om die reden zijn de meeste wijngaarden in Upper Galilee pas in de midden tot eind jaren negentig aangeplant. Tegenwoordig bevinden de meeste wijngaarden van Israël zich hier nog steeds. Vandaag de dag is Upper Galilee de snelst groeiende wijnregio.


Klimaat en ondergrond in Upper Galilee


Het is niet voor niets dat Upper Galilee bekend staat om de productie van witte kwaliteitswijn. Dit komt door de hogere ligging, de koele bries en de duidelijke temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Maar ook door de relatief hoge regenval, zeker wanneer je je bedenkt dat Upper Galilee een semi-woestijnregio is. Per jaar valt er gemiddeld achthonderd tot duizend millimeter neerslag. Al deze klimatologische omstandigheden zorgen ervoor dat de druiven hun zuurgraad behouden en witte wijnen opleveren die fris en levendig zijn.

De wijngaarden in Upper Galilee bevinden zich over heel de wijnstreek. Zo liggen de wijngaarden op Kedesh Valley, een kloof ondergedompeld tussen hoge bergen in het wijngebied, op een hoogte van 350 tot 450 meter boven zeeniveau. De wijngaarden dichter bij de berg Meron variëren van 650 tot 1.000 meter boven zeeniveau. Niet zo gek dus dat de bodem in Upper Galilee aanzienlijk varieert. Van vrij doorlatende grind en kalksteen tot terra rossa en mineraalrijk vulkanisch basalt.


Witte druivensoorten in Upper Galilee


In Upper Galilee staan met name druivensoorten aangeplant die van Franse oorsprong zijn. Lange tijd stonden hier Zuid-Franse klassiekers aangeplant, zoals de semillon druif, de chenin blanc, de muscat en de alexandria druif. Maar deze werden verdrongen door de internationaal populaire sauvignon blanc en de chardonnay, de meer commercieel aantrekkelijke opties. Ondanks dat deze druiven over de hele wereld worden gebruikt voor de productie van witte wijn, is de invloed van Upper Galilee toch merkbaar.


Dat zijn nu dan ook de meest populaire druivensoorten in Upper Galilee. Die laatste, de chardonnay, wordt het meest gebruikt in droge, eiken witte wijnen, maar vindt ook zijn weg naar de mousserende witte wijnen van Israël.

Een andere druivensoort die voorkomt in Upper Galilee, is de viognier druif. Deze druif doet het goed in zonnige regio’s met gemiddelde temperaturen en koele nachten, die ervoor zorgen dat de frisheid van de witte wijn bewaard blijft. In Upper Galilee is de viognier druif helemaal op zijn plek.


Heerlijke witte wijn uit Upper Galilee


Upper Galilee heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een prachtig wijngebied. Hoewel Isräel verschillende wijnproducerende regio’s heeft, wordt Upper Galilee traditioneel gezien als de enige regio die het meest geschikt is voor het produceren van witte wijn van hoge kwaliteit. Witte wijn uit Upper Galilee wordt tegenwoordig vooral gemaakt van de internationaal populaire druivensoorten sauvignon blanc en chardonnay. Van die laatste worden naast mousserende witte wijnen ook droge, eiken witte wijnen gemaakt. De witte wijnen van de chardonnay uit Upper Galilee passen goed bij vegetarische gerechten van gegrilde groente, zachte romige kaas, kip, tonijn, zwaardwis en spicy Oosterse gerechten.

Houd je wel van een lekker glas chardonnay? Dan kun je een witte wijn van de viognier druif uit Upper Galilee vast ook waarderen. Ze hebben allebei een volle smaak gemeen en vallen bij een breed publiek in de smaak. De viognier druif levert uitbundige, droge witte wijnen op met een herkenbare geur van gedroogde abrikoos, bloesem en soms iets van perzik. Lekker bij bijvoorbeeld een zachte romige