• Lorem ipsum

Rode wijn uit Portugal

Portugal is een zeer veelzijdig wijnland. Door de verschillende klimaten in het uitgestrekte land groeien er maar liefst 200 inheemse druivensoorten. Portugal staat voornamelijk bekend om Port en Vinho Verde en is een van de oudste wijn producerende wijnl

Toon:
Vieira de Sousa Ruby Port Vieira de Sousa
Vieira de Sousa
Ruby Port Vieira de Sousa
€9,95
Direct leverbaar
Ramos Pinto Duas Quintas DO Douro - Rode wijn
Ramos Pinto
Duas Quintas DO Douro - Rode wijn
  • Smaak: Kaneel & Pruimen
  • Land: Portugal
  • Druif: Blend
€17,95
Direct leverbaar
Beyra Vinhos De Altitude Tinto Reserva - Rode wijn
Beyra Vinhos De Altitude
Tinto Reserva - Rode wijn
  • Smaak: Jam & Laurier
  • Land: Portugal
  • Druif: Touriga Nacional
€18,45
Direct leverbaar
Toon:

Rode wijn uit Portugal

Rode wijn uit Portugal

Portugal is een zeer veelzijdig wijnland. Het land kent vele verschillende gebieden voor de productie van rode Portugese wijn. De verschillende landschappen zorgen er ook voor dat elk gebied zijn eigen typische rode Portugese wijn kan maken. Door de verschillende klimaten in het uitgestrekte land groeien er maar liefst 200 inheemse druivensoorten. Portugal staat voornamelijk bekend om Portwijn en Vinho Verde en is een van de oudste wijn producerende wijnlanden.

Rode wijn uit Portugal in het kort

Portugal kent een gematigd zeeklimaat met warme zomers en natte winters. Totaal heeft het land om en nabij 240.000 hectare aan wijngaarden voor onder andere rode Portugese wijn. Bij elkaar word er rond de 6 miljoen hectoliter wijn per jaar geproduceerd. De belangrijkste wijngebieden zijn de Vinho Verde Douro, Beira, Dão en de Minho streken.

Heerlijke rode Portugese wijn uit de Douro

Het prachtige gebied de Douro is gelegen in het noordoosten van Portugal. Sinds honderden jaren heeft gebied een zeer hoge reputatie op het gebied van het maken Portugese rode wijn. De Portugese rode wijnen die er gemaakt worden hoofdzakelijk gemaakt touriga nacional, tinta roriz (tempranillo) en tinta barroca. Naast de productie van rode Portugese wijnen wordt er uiteraard ook Portwijn geproduceerd. 

Deze zoete lekkernij is ontstaan toen tijdens de Frans – Engelse oorlog in de 17e eeuw er geen Franse wijn meer geïmporteerd mocht worden in Engeland. De grove Portugese rode wijnen waren al erg populair, maar door de afstand naar Engeland was de houdbaarheid een groot probleem. Door de toevoeging van brandewijn in de wijn tijdens het fermentatieproces ontstond Portwijn. Door de brandewijn tijdens het fermentatieproces toe te voegen blijven veel suikers on vergist waardoor de wijn uiteindelijk zoet smaakt en dus ook door de hogere alcoholpercentages langer houdbaar is.

De verschillende stijlen van Portwijn uit de Douro

Er zijn in de Douro vallei 3 gebieden waar Portwijn wordt gemaakt. Kenners zijn erover eens dat de rode Portwijnen uit de gebieden rondom Pinhão. De twee meest bekende portstijlen zijn Tawny en Ruby portwijn. Tawny port wordt tijdens het rijpingsproces op eikenhouten vaten gerijpt met wat lucht erin. De mogelijkheid van de Tawny port om met deze lucht te oxideren zorgt voor een nootachtige smaak. De kleur van Tawny port is dan ook oranje of bruinig. Tawny portwijn wordt in uitzonderlijke jaren ook als Vintage portwijn op de markt gebracht. Deze port wordt dus niet elk jaar gemaakt en alleen als er vanuit het Port instituut wordt bepaald dat het een Vintage port jaar is mag deze titel worden toegevoegd.  

Ruby portwijn daarentegen wordt tijdens het rijpingsproces bewaard op stalenvaten. Hierdoor ontwikkelen zich aroma’s van chocolade en zwarte bessen. De smaak van deze portwijn is zachter en licht fluweel.

Fantastisch rode wijn uit de Dão regio

Toen Portugal in 1986 lid werd van de EU waren de rode wijn uit de Dão regio niet heel bijzonder. Gelukkig kon er snel daarop geïnvesteerd worden in de wijngaarden en langzamerhand steeg de kwaliteit van de geproduceerde rode Portugese  wijnen. De condities voor het maken van Portugese rode wijn zijn er prima zo is de stenige zandgrond uitermate geschikt voor de teelt van touriga nacional en tinta roriz druiven. Er kan van de jonge rode wijnen heerlijke fruitige rode wijn gemaakt worden terwijl de houtgerijpte rode wijnen heerlijk complex en geconcentreerd kunnen zijn.

Bij wijnhandel GrapeWine.nl hebben we een fantastisch wijnhuis weten te vinden uit de Dão regio. Casa de Darei heeft bewust gekozen voor kwaliteit ondanks dat hun landerijen groter zijn kiezen ze ervoor om de rode Portugese wijn te maken van een unieke kwaliteit. In de toekomst wil Casa de Darei elk jaar iets uitbreiden als de markt voor hun heerlijke rode Portugese wijnen groeit. Wij helpen daar graag aan mee.

Weinig prachtige Portugese rode wijnen uit de Vinho Verde

Verreweg de meeste wijn uit de Vinho Verde is wit. Deze witte wijnen worden ook wel eens met groen aangeduid wat jong betekend. Rode Portugese wijn wordt er gelukkig ook wel degelijk geproduceerd. De streek de Vinho Verde wordt ook wel eens de tuin van Portugal genoemd vanwege de prachtige groene landschappen. Rode Portugese wijn wordt niet veel gemaakt. De rode Portugese wijnen die er gemaakt worden zijn vaak stroef en zuur. De ondergrond waarop de Rode Portugese wijndruiven worden geteeld is van graniet met een bovenlaag van humus en zand. De druivenstokken moet door het graniet hard werken om aan hun voedingsstoffen te komen. De meeste rode Portugese wijn uit de Vinho Verde wordt lokaal gedronken. Mochten de rode Vinho Verde wijnen beter worden zullen wij de mogelijkheden zeker gaan overwegen.

Smaakvolle rode Portugese wijnen uit de Beyra wijnstreek

Gelegen ten zuiden van Porto vind je het rode wijngebied Beira Interior. De wijnstreek is omgeven door de Estrela, Marofa en Malcata gebergte. Door de hoogte van het gebied vindt de wijnbouw plaats in koel klimaat. Door het koeler klimaat zijn hogere zuurgraden mogelijk hierdoor kan er veel karakter worden toegevoegd aan deze rode Portugese wijnen.

Druiven waar rode Portugese wijn van wordt gemaakt

In Portugal groeien meer dan 200 inheemse druiven. De meeste bekende druivensoorten is in eerste plaats de Touriga Nacional en de tinto roriz deze laatste druif is dezelfde druif als tempranillo druif uit Spanje. Het gebruik van deze druif is verplicht voor de rode wijnen uit de Dão regio. In kwalitatief goede rode port is het een belangrijke druivensoort.

Geschiedenis van rode wijnland Portugal

Al ver voor Christus werd er wijn geproduceerd in Portugal. De Romeinen verbouwden hun wijnen hier al.
In de 12de/13de eeuw werd Portugal onafhankelijk en bloeide de wijnhandel verder op. In de 17de eeuw, in de oorlog tussen Engeland en Frankrijk is port ontstaan. De Britten bedachten port omdat ze gedwongen werden om Portugese wijnen te kopen als alternatief voor Franse wijn. Door een scheutje brandewijn toe te voegen aan de wijn kon de wijn langer bewaard worden.

Waar kan ik goed rode Portugese wijn kopen?

Wijnhandel GrapeWine.nl heeft een breed assortiment van Portugese rode wijnen, versterkt (port) en on versterkt. Je bestelt ze gemakkelijk via de webshop van Wijnhandel GrapeWine.nl. De rode Portugese wijn zijn ook zeer geschikt als wijn cadeau voor de liefhebbers van Portugese rode wijnen. Wijnhandel GrapeWine.nl heeft naast een uitgebreid assortiment rode Portugese wijnen ook voor iedere aankoop en gelegenheid een passen advies. Bel daarvoor met Arjan of gebruik de chatfunctie.