• Lorem ipsum

Rode wijn uit Le Marche

In het midden van Italië ligt de wijnstreek Le Marche, in het Nederlands uitgesproken als De Marken, aan de Adriatische Zee en de heuvels van de Apennijnen. Le Marche mag dan wel minder bekend zijn dan het naastgelegen en beroemde rode wijngebied Toscane,

Toon:
Geen producten gevonden...

Rode wijn uit Le Marche

In het midden van Italië ligt de wijnstreek Le Marche, in het Nederlands uitgesproken als De Marken, aan de Adriatische Zee en de heuvels van de Apennijnen. Le Marche mag dan wel minder bekend zijn dan het naastgelegen en beroemde rode wijngebied Toscane, ook in Le Marche ben je aan het juiste adres als je op zoek bent naar rode wijn van uitstekende kwaliteit.

Dat is niet altijd zo geweest. Jarenlang konden de rode wijnen uit Le Marche op weinig waardering rekenen in het buitenland. De rode wijnen werden vroeger eigenlijk alleen gedronken door de lokale bevolking en Italiaanse toeristen aan de Adriatische kust. Maar dat is de afgelopen jaren veranderd. De kwaliteit van de rode wijnen uit Le Marche is de laatste jaren aanzienlijk verbeterd en de internationale verkoop van de rode wijnen is daardoor flink toegenomen. Wijnreizen naar Le Marche zijn dan ook steeds populairder geworden. Waar Le Marche vroeger eigenlijk alleen maar werd bezocht door de Italianen zelf, is de wijnstreek tegenwoordig ook meer in trek bij Nederlanders.

 

Klimaat en ondergrond in Le Marche


Het noorden van Le Marche kenmerkt zich door een continentaal klimaat met droge, warme zomers en het klimaat in het zuiden is mediterraan van karakter. Dit heeft alles te maken met de invloeden van de Adriatische Zee, de heuvels van de Apennijnen en de vier regionale rivieren die door het gebied stromen. Hierdoor smaken de wijnen in het noorden net even anders dan in het zuiden.

In totaal ligt er 24.000 hectare aan wijngaarden in Le Marche. De productie van rode wijn vindt plaats op een hoogte van 400 meter op de heuvels van de Apennijnen. Vooral in de dalen van de rivieren doet de wijnbouw het goed. De relatief koele zeewind kan de wijngaarden gemakkelijk bereiken, met als gevolg: een mooi en evenwichtig klimaat. Waar het koelere noorden meer gespecialiseerd is in de productie van witte wijn, profiteren de rode wijnen juist van het mediterrane klimaat in het zuiden.

De ondergrond in Le Marche bestaat vooral uit kalk en klei, maar is in elk gebied verschillend. Niet alleen het klimaat zorgt dus voor een divers aanbod aan rode wijnen uit Le Marche, ook de ondergrond brengt verschillende soorten rode wijn op de markt die allemaal een eigen stijl hebben.


Blauwe druivensoorten in Le Marche


Hoewel er meer witte wijn dan rode wijn in Le Marche wordt geproduceerd, zijn het twee blauwe druivensoorten die het meest worden verbouwd in het wijngebied. De meest voorkomende druivensoorten in Le Marche zijn de sangiovese druif en de montepulciano druif, de op een na meest aangeplante blauwe druif in Italië.

Rode wijnen van de montepulciano druif kenmerken zich door aroma’s rood fruit, waardoor ze soms ook iets weg hebben van Merlot. Kwaliteitsproducenten maken echter stevige versies met donker fruit, die wel meer dan tien jaar kunnen rijpen.

In vergelijking met andere wijnregio’s van Italië wordt er in Le Marche nog steeds weinig geëxperimenteerd met internationale druivensoorten. Wijnboeren richten zich meer op de inheemse druivensoorten, waar mooie resultaten mee worden geboekt.


Rode wijn van zeldzame blauwe druif uit Le Marche


Een onbekende blauwe druivensoort in Le Marche is de lacrima druif. In de jaren tachtig was de blauwe druif bijna uitgestorven. De lacrima druif is dan ook vrij zeldzaam.

Inmiddels is de lacrima druif bezig met een bescheiden comeback in Le Marche. En dat is maar goed ook, want deze druif kan heerlijke rode wijnen opleveren. De blauwe druif wordt ook wel vergeleken met de gamay druif uit Midden-Italië. Net als de gamay is de lacrima druif fris en fruitig, maar bloemiger en uitbundiger. In de rode wijnen van de lacrima druif kun je viooltjes herkennen en aardbeien en frambozen proeven. De rode wijnen van de lacrima druif uit Le Marche worden jong gedronken.

Heerlijke rode wijn uit Le Marche


De meeste rode wijn uit Le Marche wordt gemaakt van de montepulciano druif, die vaak wordt gemengd met de sangiovese druif. De beste rode wijnen worden in eikenhouten vaten gerijpt en kunnen een uitstekende kwaliteit bereiken. Doordat de rode wijnen uit Le Marche internationaal nog niet zo bekend zijn, zijn ze vaak voor een leuke prijs te koop die goed in verhouding is met de kwaliteit.

De populairste en meest geproduceerde rode wijn in Le Marche is de Rosso Piceno. Deze rode wijn wordt met name in het zuiden in de buurt van de middeleeuwse stad Ascoli Piceno geproduceerd. Voor de productie van de Rosso Piceno wordt een combinatie van de montepulciano en de sangiovese druiven gebruikt. Rosso Piceno is een droge rode wijn die vaak smaakt naar kers of pruim en heerlijk wegdrinkt bij goed gekruide schotels en geroosterd vlees.

De minder populaire maar volgens velen wel de lekkerste rode wijn uit Le Marche, is de Rosso Conero. Deze rode wijn wordt gemaakt op de hellingen van de berg Monte Conero ten zuiden van de havenstad Ancona. Rosso Conero wordt vooral gemaakt van de montepulciano druif, maar ook gemengd met de sangiovese druif. De rode wijn uit Le Marche is een stevige, volle rode wijn met een boeket van zwarte kersen en mediterrane kruiden, wat een hele bijzondere nasmaak geeft. Jammer genoeg wordt de rode wijn veel minder dan de Rosso Piceno geproduceerd in Le Marche. Reden daarvoor is dat enkele wijngaarden zijn gesneuveld, onder andere door de groei van het aantal toeristen in de stad Ancona.