• Lorem ipsum

Rode wijn uit de Toro

Lange tijd kwam er weinig bijzonders qua wijn uit die mooie stukje Spanje gelukkig ligt die tijd achter ons. De lokale druif kloon van de tempranillo de tinta de toro is hier verre weg de balangrijkste druif. Bekend ook van de Matsu El Picaro wijn.

Toon:
Matsu Matsu wijngeschenk 3 flessen
Matsu
Matsu wijngeschenk 3 flessen
 • Smaak: Rood fruit & Kruidig
 • Land: Spanje
 • Druif: Blend
€84,95
Direct leverbaar
Matsu El Picaro - Rode wijn
Matsu
El Picaro - Rode wijn
 • Smaak: Krachtig & Bosbes
 • Land: Spanje
 • Druif: Tempranillo
€10,95
Direct leverbaar
Matsu El Recio - Rode wijn
Matsu
El Recio - Rode wijn
 • Smaak: Complex & Bramen
 • Land: Spanje
 • Druif: Tempranillo
€17,95
Direct leverbaar
Matsu El Viejo - Rode wijn
Matsu
El Viejo - Rode wijn
 • Smaak: Bramen & Zwarte kersen
 • Land: Spanje
 • Druif: Tempranillo
€42,95
Direct leverbaar
Matsu Magnum el Recio - Rode wijn
Matsu
Magnum el Recio - Rode wijn
 • Smaak: Zwarte kers & Cacao
 • Land: Spanje
 • Druif: Tempranillo
€42,95
Direct leverbaar
Toon:

Rode wijn uit de Toro

De wijnregio Toro is gelegen in de provincie Castilla y Leon en heeft de laatste jaren een uitstekende naam ontwikkeld als het gaat om goede Toro rode wijn. Het gebied heeft in 1987 zijn DO status ontvangen en is sindsdien eigenlijk elk jaar beter geworden. Je kan in Toro veel jonge rode Toro wijn vinden, maar de betere een gerijpte rode Toro wijnen zijn ook zeer de moeite waard. Het gebied is licht glooiend en in de ondergrond kom je voornamelijk rode grond met klei en zand tegen.

Rode Toro wijn is een fijne begeleider van geroosterd vlees, ham en worst en daarom is de rode Toro wijn perfect inzetbaar voor culinaire festiviteiten. Ook kan je natuurlijk heerlijk op een terras genieten van een jonge Toro rode wijn zonder al te veel opsmuk. 

Toro rode wijn heeft een lange traditie 

De DO Toro kent een lange wijntraditie die helemaal teruggaat tot de koningen van Castilië al gek op deze rode Toro wijnen. Ook de pelgrims die door Toro heen trokken om naar Santiago de Compostela te reizen dronken graag een glas rode Spaanse Toro wijn. De rode Toro wijnen waren in die tijd vaak heel krachtig wat eigenlijk ook een beetje de nekslag geweest is voor de rode Toro wijnen in de moderne tijd. Deze zware hoog alcoholrijke rode wijnen zijn en waren namelijk niet meer in de mode. Gelukkig heeft de DO orde op zaken gesteld en mogen de rode Toro wijnen nog maximaal 15% alcohol hebben met een advies tot maximaal 13% alcohol wat de rode Toro wijnen natuurlijk een stuk aantrekkelijker maakt voor de moderne wijndrinker.

De lokale rode Toro druif

Dat de meeste rode wijnen in Spanje met de tempranillo druif gemaakt worden is geen geheim, maar dat er ook veel klonen van deze druif zijn weten niet veel mensen. Zo worden de rode Toro wijnen uitsluitend gemaakt met tinta de toro die een volle neef is van de tempranillo druif. De druif heeft minder zuren en iets meer kleur waardoor je die karakteristieke diepe rood/paarse kleur krijgt bij deze rode Toro wijn. De tinta de toro krijgt wel vaak gezelschap in het glas van de garnacha of malvasia druif zodat het geheel wat gebalanceerder is. Dit zien we ook in La Rioja.

Het klimaat en ondergrond voor de rode Toro wijnen

De wijnregio Toro heeft een continentaal klimaat met hete lange en droge zomers en ijskoude winters. Gemiddeld schijnt de zo zo’n 3000 uur in de wijnregio Toro. Regen valt er in Toro vaak in de winter de grond kan dan weer even bijkomen en de voorraden vullen.

De ondergrond van de DO Toro bestaat uit een zanderige bovengrond met een steenachtige ondergrond. Ook kan je stukken met kalksteen terugvinden. In het central plateau van Toro liggen de wijngaarden voor rode Toro wijn op een hoogte van 600 tot wel 750 meter boven zeeniveau. 

Verder vindt er een stabiele aanvoer van water plaats via de Ribera del Duero die door Toro naar de Douro streek in Portugal stroomt om daardoor te stromen naar Porto en de Atlantische Oceaan.

Toro is onderdeel van rode wijnprovincie Castilla y León

De provincie waarin Toro ligt heet Castilla y León deze wordt als het hart van Spanje beschouwd. De koningen van Castilla in de vijftiende eeuw hebben er uiteindelijk aan bijgedragen dat de andere autonome regio’s zich hebben verenigd tot het moderne Spanje. Rode Spaanse wijn uit deze provincie is zeer de moeite waard en de wijnregio Toro is daarin geen uitzondering. 

De provincie ligt gemiddeld op zo’n 700 tot 1000 meter hoogte boven het zeeniveau. Naast Toro is ook de wijnregio Ribera del Duero gelegen in deze provincie.

De provincie is vernoemd naar de vele kastelen die er te vinden zijn en heeft prachtige oude authentieke steden als Zamora, Segovia, Valladolid en Burgos. In de keuken vind je hier veel geroosterd vlees zoals het speenvarken daarnaast vindt je heerlijke worstjes en hammen uit deze streek die heerlijk combineren met de rode Spaanse wijnen uit de provincie.

Kortom rijk aan historie, eten en rode wijn.

Advies bij je aankoop van rode Toro wijn

Wijnhandel GrapeWine.nl heeft een rijk en zeer compleet assortiment met rode Toro wijnen. De rode wijnen kenmerken zich door kracht en verschillende jaren houtrijping. Het kan dus wijs zijn om even wat advies in te winnen over wat voor jou de meest ideale rode Toro wijn is. Arjan geeft je graag advies dat kan uiteraard via de telefoon maar ook via whatsapp en/ of de mail. Bel op: 06 3861 2362 of mail op: [email protected]