• Lorem ipsum

Rode wijn uit Goumenissa

Griekse wijn is een eeuwenoud begrip, de streek Goumenissa grenst aan de nieuwe republiek van Noord Macedonië.

Toon:
Geen producten gevonden...

Rode wijn uit Goumenissa

Goumenissa is een minder bekende wijnstreek gelegen in de Griekse regio Centraal-Macedonië, ongeveer op zo’n vijftig kilometer ten noordwesten van Thessaloniki. Desondanks komen hier prachtige, heerlijke rode wijnen van uitstekende kwaliteit vandaan.


Geschiedenis van wijnbouw in Goumenissa


Griekse wijn is een eeuwenoud begrip. In de wijnstreek Goumenissa wordt al rode wijn gemaakt sinds de zestiende eeuw, toen Griekenland zich onder Ottomaanse heerschappij bevond. Maar in het begin van de twintigste eeuw vernietigde de druifluis phylloxera de meeste wijngaarden. De druifluis zorgde er samen met de Tweede Wereldoorlog voor dat de commerciële wijnbereiding in Goumenissa vrijwel stilstond. In de jaren zeventig en tachtig kwam er pas weer leven in de wijnbouw. De wijnmakerij Boutari heeft hier een beslissende bijdrage aan geleverd door de nationale en internationale distributie van rode wijnen, net als de succesvolle poging om van Goumenissa een officiële appellatie te maken in 1979.


Klimaat en ondergrond in Goumenissa


In Goumenissa heerst een mediterraan klimaat dat zich kenmerkt door hete, droge zomers en koele doch milde winters. De nabijgelegen Egeïsche Zee zorgt ervoor dat de temperaturen zowel in de zomer als in de winter worden gematigd, de berg Paikos biedt bescherming tegen koudere winden uit het noorden. In een jaar tijd valt er slechts 297 millimeter regen en de gemiddelde jaartemperatuur is 21 graden. In totaal ligt er ongeveer 320 hectare aan wijngaarden in Goumenissa. De wijngaarden zijn voornamelijk te vinden op de hellingen van de berg Paikos tussen een hoogte van 150 en 250 meter boven zeeniveau.

De vrij doorlatende bodem in Goumenissa heeft een hoog kalksteengehalte en bestaat vaak uit granietachtige rotsen en leisteen met afzettingen van rode klei, mergel en kalksteen in harde en zachte lagen. Doordat er zo weinig neerslag valt gedurende het hele jaar, is de bodem voldoende droog om de druiven te stressen. Dit leidt tot kleinere druiven met een intensere smaak die de concentratie in de afgewerkte rode wijnen bevorderen.


Blauwe druivensoorten in Goumenissa


Rode wijn wordt in Goumenissa vooral gemaakt van twee inheemse druivensoorten, de xynomavro en de negoska druif. De xynomavro is na de agiorgitiko druif de meest aangeplante druif van Griekenland. En dat is niet zonder reden. De rode wijn die de druif oplevert, staat hoog aangeschreven in het land. Sterker nog: de rode wijn uit Goumenissa is een van de grootste rode wijnen in de Middellandse Zee, en zelfs in Europa. Xynomavro betekent letterlijk zuur en zwart, wat een indicatie geeft van de smaak en structuur van de rode wijnen. Dit valt overigens reuze mee, de kleur is niet al te donker en de zuren zijn pittig maar verteerbaar.

Maar een rode wijn om jong te drinken is de rode wijn van de xynomavro druif uit Goumenissa niet. Hij komt pas echt tot zijn recht nadat een paar jaar flessenrust de tannines heeft verzacht. Om die reden mengen veel wijnboeren de xynomavro met andere druiven. Hier in Goumenissa wordt hij gemengd met de lokale negoska druif. Deze druif heeft simpelweg als doel om de zeer gerespecteerde xynomavro druif aan te vullen. De negoska verzacht de ongelooflijk hoge zuurgraad van de xynomavro.

Een andere blauwe druivensoort die staat aangeplant in Goumenissa is de mavrodaphne druif. Deze druif kan stevige, robuuste rode wijnen opleveren met veel kleur en de nodige tannine. Vaak gaat het om zoete rode wijnen. Hij wordt meestal gebruikt om versterkte, portachtige wijnen te maken. Maar soms ook om een droge blend van andere druiven wat meer kracht te geven.


Heerlijke rode wijn uit Goumenissa


Rode wijnen uit Goumenissa zijn rustieker en fruitiger in vergelijking met rode wijnen uit andere wijngebieden in Griekenland. De xynomavro druif levert rijke rode wijnen op met pittige zuren, een fijne kruidigheid en krachtige tannines. Ze hebben een hoge zuurgraad en een complex karakter. Kenmerkende aroma’s zijn pruimen, aardbeien en zongedroogde tomaten. Lekker bij een kalfsstoofpot met uien of gehaktbrood. De negoska druif geeft daarentegen dieprode wijnen met zachte tannines, een niet al te hoge zuurgraad en vrij veel alcohol. De rode wijnen zijn ook lekker bij kalfsstoofpot met uien, maar ook bij Marokkaans lamsvlees en abrikozen tajine of hartig gehakt op toast.

Maar een rode wijn die alleen gemaakt is van de negoska druif zal je niet snel vinden in Goumenissa. De druif wordt standaard gebruikt om te blenden. Een rode wijn van enkel de xynomavro druif kom je overigens ook niet tegen. Volgens de wet moeten twee druivensoorten samen worden gevinifieerd en moeten de rode wijnen minimaal twaalf maanden op eikenhout rijpen in Goumenissa. Een rode wijn uit Goumenissa moet minimaal voor twintig procent uit de negoska druif bestaan. En dat is misschien maar goed ook, want zijn relatief lage zuurgraad en zachte tannines compenseren de enorm hoge zuurgraad en krachtige tannines van de xynomavro. Hij rondt de rode wijn af met een gemiddelde zuurgraad en tannines.