• Lorem ipsum

Martinborough

In het meest zuidelijke deel van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland ligt de wijnstreek Martinborough, ook wel bekend als de belangrijkste wijnregio van het grotere wijngebied Wairarapa. Hier vind je enkele van de meest gerespecteerde boetiekwijnhuizen va

Toon:
Geen producten gevonden...

Martinborough

In het meest zuidelijke deel van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland ligt de wijnstreek Martinborough, ook wel bekend als de belangrijkste wijnregio van het grotere wijngebied Wairarapa. Hier vind je enkele van de meest gerespecteerde boetiekwijnhuizen van Nieuw-Zeeland waar rode wijn van uitzonderlijke kwaliteit wordt geproduceerd.

Martinborough is niet alleen populair binnen Wairarapa, maar behoort ook tot een van de belangrijkste wijnregio’s van Nieuw-Zeeland. En dat is natuurlijk niet zonder reden. Wijnboeren in Martinborough onderscheiden zich met hun intens zuivere rode wijnen en zetten Nieuw-Zeeland terecht op de kaart als producent van hoge kwaliteit.
Het wijngebied is internationaal beroemd geworden dankzij zijn buitengewone pinot noir, de beste van het land. De wijnbouw en het wijntoerisme levert een belangrijke bijdrage aan de lokale economie. Het jaarlijkse wijnfestival Toast Martinborough trekt elk jaar in november wel zo’n 10.000 bezoekers naar de stad.


Klimaat en ondergrond in Martinborough


Martinborough heeft een relatief droog klimaat vanwege de regenschaduw van de omliggende heuvels. Het is hier koeler dan in andere delen van het Noordereiland. Het wijngebied geniet van optimale omstandigheden voor de wijnbouw. Overvloedige zonneschijn, weinig regen en koele nachten helpen bij het rijpen van de druiven en geven de rode wijnen karakter. De hoge temperatuurvariatie overdag zorgt voor een lange rijpingsperiode, waardoor de druif zijn smaken kan concentreren.

De wijngaarden zijn voornamelijk te vinden op de hellingen van de vallei langs de rivier de Ruamahanga. Ze liggen op het Martinborough Terrace, een verhoogd plateau van alluviale grind. Het vrij doorlatende karakter van deze grond beperkt de hydratatie van de druivenstokken. Hierdoor steken de druivenstokken meer energie in het produceren van kleine, sterk geconcentreerde bessen dan in bladgroen, waardoor de kwaliteit van de druiven en daarmee ook de kwaliteit van de rode wijnen toeneemt. Dat maakt Martinborough een zeer gewild teeltgebied.

Het klimaat en de bodem van Martinborough is vergelijkbaar met dat van de Franse wijnstreek Bourgondië. Een koel, droog klimaat met een vrij doorlatende bodem en een van de langste groeiseizoenen van heel het land. Dit levert perfecte omstandigheden op voor de productie rode wijn. Met evenwichtige, elegante rode wijnen als gevolg. Geen wonder dat Martinborough de wijnwereld enthousiast heeft gemaakt.


Blauwe druivensoorten in Martinborough


De belangrijkste en meest voorkomende druivensoort in Martinborough is de pinot noir. De omstandigheden zijn hier perfect voor deze druif. Dit terwijl de pinot noir gevoelig is voor ziektes, hij moet veel gesnoeid worden en het is dus een moeilijke druif om te verbouwen. Het koele klimaat met een lang rijpingsseizoen en grote verschillen tussen dag- en nachttemperaturen zorgen voor aromatisch fruit en frisse zuren. Er wordt veel aandacht besteed aan het wijngaardonderhoud en de opbrengsten zijn extreem laag. In de kelder wordt er juist minimaal ingegrepen. De houtrijping dient puur ter ondersteuning van het fruit en ter vergroting van het bewaarpotentieel.

In 1975 werd Martinborough het middelpunt van de Nieuw-Zeelandse rode wijnen van de pinot noir. De productie van rode wijn is minuscuul, maar daartegenover staat een kwaliteit die onverdeeld hoog is. Samen met Central Otago wordt Martinborough gezien als dé wijnstreek van Nieuw-Zeeland als het gaat om de rode wijnen van de pinot noir druif. Hoewel over de hele wereld rode wijn van deze druif wordt gemaakt, zijn er toch behoorlijke verschillen tussen de rode wijnen uit Martinborough en de rode wijnen die afkomstig zijn uit Europa.


Heerlijke rode wijn uit Martinborough


Niet alleen zijn er verschillen tussen de rode wijnen uit Martinborough en die uit Europa, maar ook tussen Martinborough en andere Nieuw-Zeelandse wijnstreken. De rode wijnen uit Martinborough hebben een uitgesproken karakter in vergelijking met zijn tegenhangers uit andere wijngebieden van het land. Ze bevatten rijke aroma’s van pruimen en ander dronk fruit met kenmerkende tonen van vlees. Het zijn pittige en sappige rode wijnen met een droog, aards karakter. Daarmee onderscheiden ze zich toch ook weer van de volle en intense rode wijnen uit de Nieuw-Zeelandse wijnstreek Central Otago. Rode wijn uit Martinborough is complexer en eleganter. Martinborough wordt nu al gezien als de beste wijnstreek voor pinot noir.

Een pinot noir uit Martinborough is een rode wijn om te bewaren. Je kunt de rode wijn vanaf zo’n twee jaar na de oogst drinken, maar zeker ook nog tien jaar bewaren. De rode wijnen hebben een naadloos evenwichtige smaak door de zachte vlezigheid in combinatie met prachtige, fijne tannines en sappige zuren. Het zijn lekkere rode wijnen om mee te borrelen. Maar de rode wijnen van de pinot noir druif zijn ook zeer geschikte rode wijnen voor bij het eten. De frisse rode wijnen uit Martinborough doen het onder meer goed bij paté, gevogelte, kalfsvlees en salades met spekjes en croutons. Denk bijvoorbeeld aan een caesar salade. Waar wacht je nog op?