• Lorem ipsum

Witte wijn uit de Loire

Sinds de Romeinen wordt er in Val de Loire (dal) druiven verbouwd voor wijn. Na de val van het Romeinse rijk hebben de monniken de wijngaarden over genomen. In de 12de eeuw kwam de streek sterk in ontwikkeling door de toename in handel met Bretagne, Engel

Toon:
de Ladoucette Pouilly Fumé AOC - Witte wijn
de Ladoucette
Pouilly Fumé AOC - Witte wijn
  • Smaak: Witte bloemen & Exotisch fruit
  • Land: Frankrijk
  • Druif: Sauvignon Blanc
€39,95
Direct leverbaar
Pierre Martin Vigneron de Chavignol Sancerre Chavignol blanc - Witte wijn
Pierre Martin Vigneron de Chavignol
Sancerre Chavignol blanc - Witte wijn
  • Smaak: Complex & Groene appel
  • Land: Frankrijk
  • Druif: Sauvignon Blanc
€26,95
Direct leverbaar
Delaunay The Holy Snail - Witte wijn
Delaunay
The Holy Snail - Witte wijn
  • Smaak: Citrus & Kruisbes
  • Land: Frankrijk
  • Druif: Sauvignon Blanc
€12,95
Direct leverbaar
Toon:

Witte wijn uit de Loire

Val de Loire zoals de Franse dit prachtige vruchtbare dal noemen is één van de meest noordelijke wijngebieden voor witte wijn van Frankrijk. De Loire witte wijn is doorgaans lager in alcohol dan zijn gelijkwaardige witte wijnen uit de warmere wijnstreken van Frankrijk. Goede Loire witte wijn kenmerkt zich door frisse zuren en fijne fruit aroma’s. Het Loire-dal produceert zowel naast de witte Loire wijn ook mousserende wijnen. 

Het Loire dal kan je opdelen in vier grote wijngebieden te weten de: Boven-Loire, Touraine, Anjou-Saumur en Pays Natais. 

In totaal zijn er in het Loire-dal 63 appellations die een bodem hebben van gneis en mergel. Het Loire-dal herbergt een aantal bekende Loire witte wijn streken zoals Sancerre en d’Anjou. De wijnboeren in het Loire-dal zijn zich bewust van hun omgeving en gebruiken minimale hoeveelheden pesticiden en kunstmest. Daarnaast worden de druiven met de hand geplukt om alleen de allerbeste druiven over te houden voor de Loire witte wijn. 

De beste witte Loire wijn kan zich meten met de beste Bourgogne witte wijnen en dat zegt wat. 

Geschiedenis van de Loire witte wijn

Al in de Romeinse tijd hebben er wijngaarden gestaan in het Loire-dal voor witte Loire wijn. Na de Romeinen werden de wijngaarden overgenomen door de geestelijke die er hun witte miswijn van maakte. Het Loire-dal en de Loire witte wijn won vanaf de 12e eeuw snel meer bekendheid en invloed vanwege de gunstige ligging van de streek. Er werd vanuit het Loire-dal veel handelsverkeer gedaan met Holland, Engeland. Deze strategische positie van dit mooie witte wijngebied zorgde er in de afgelopen 400 honderd jaar voor dat het Loire-dak en haar inwoners in welvaart konden leven.

Wat niet veel mensen weten is dat niet alleen wij wijngenieters deze wijnstreek kunnen waarderen maar ook de oude koningen en edellieden van Frankrijk konden dit al. Ze hebben er namelijk fantastische kastelen en buitenverblijven opgetrokken welke vandaag de dag nog te bezoeken zijn.

De geografie van de witte wijn Loire regio

De rivier de Loire ontspringt op een hoogte van 1400 meter in het gebergte dat Ardéche heet. De rivier wordt gevoed door het smeltwater en loopt vanuit de Ardeche richting het Loire-dal. Vanaf de stad Orléans voert de rivier zich langs de wijnstreken zoals de Sancerre en Pouilly-Fumé. Door de rivier en de vruchtbare gronden aan de rivierkanten wordt de streek ook wel de tuin van Frankrijk genoemd.

Heerlijke sancerre Loire wijn

De Loire witte wijn sancerre is vernoemd naar de wijnregio gelegen tussen de steden Nevers en Orléans in. De ondergrond hier is kalkachtig en leent zich uitstekend voor het maken van heerlijke Sauvignon Blanc Loire witte wijn. 

De Loire wijn sancerre heeft vanaf 1936 zijn eigen AOC en dat is zeer terecht. De witte sancerre wijnen zijn droog, sappig, fruitvol en aromatisch van soort en kwalitatief hoogwaardig. 

Smaakvolle Pouilly-Fumé Loire witte wijn

Op de oostelijke oever van de Loire rivier is de witte wijn regio Pouilly- Fumé gelegen. Deze regio is vernoemd naar de gelijknamige stad. Deze streek is rijk aan bodemsoorten die kalk en vuursteen bevatten. Deze karakteristieke ondergronden vertalen zich ook naar de witte Loire wijn die ervan gemaakt wordt. De Pouilly- Fumé witte wijnen zijn droog, fris en aromatisch. Naast deze aroma’s geeft de ondergrond ook iets rokerigs mee aan de witte wijn wat heel smaakvol is.

Heerlijke smaakvolle Touraine Loire witte wijn

De stad Tours herbergt de wijngaarden van de Touraine regio. Met een ondergrond van veelal tufsteen, kalk en kiezel is dit ook weer zo’n regio die zijn eigen mooie witte Loire dal maakt. Deze regio heeft een gematigd zeeklimaat door de invloeden van de Atlantische oceaan. Naast de witte Loire wijn kan je ook de mousserende wijn hier vinden van de streek. Deze is zeer aan te raden en niet te duur in vergelijking met zijn neven en nichten uit ander wijnstreken.

Een aantal bekende subgebieden zijn Vouvray, Chinon en Bourgueil de Loire witte wijn die hiervandaan komt heeft wereldwijd zijn eigen bekendheid opgebouwd en dat is geheel terecht. De chenin blanc en cabernet franc druiven zijn hier het meest aangeplant.

Fantastische Loire wijn uit Anjou en Saumur

In de Saumur regio speelt veel van de handel van de witte Loire wijnen zich af. Het is een gebied in de Loire waar veel van de handel van de witte wijn plaats vindt. De wijngaarden van dit gebied liggen aan de zuidkant van de rivier de Loire. Technisch gezien worden de witte wijnen ingedeeld bij de Anjou witte wijnen. Er worden in de Saumur witte, rode, rosé en mousserende wijnen gemaakt. Veel van de droge witte wijnen komen van de Chenin Blanc druif. De rosé wijnen worden gemaakt van de Cabernet Franc en Cabernet sauvignon. Een ander belangrijk product uit de Saumur zijn de mousserende wijnen hiervan worden er zo'n 12 miljoen flessen van gemaakt. Dat maakt de Saumur de op één na grootste producent van mousserende wijnen.

In de Anjou worden in ruim tweehonderd dorpen verschillende Loire witte wijnen gemaakt. De Loire witte wijn die hier gemaakt wordt is vrij divers, maar zeer smaakvol. Chenin blanc zorgt voor de interessantste witte wijnen uit deze streek.

Smaakvolle Loire witte wijn uit Pays Nantais

Op zeer korte afstand gelegen tot de Atlantische oceaan vind je hier een zachte en vochtig zeeklimaat. De bekendste witte wijn hier worden van de muscadet druif gemaakt. De witte Loire wijnen uit de Pays Nantais zijn: groen, fris en delicaat en op zijn best in de jonge jaren. Dit combineert perfect met een andere delicatessen uit de streek namelijk de schaal en schelpdieren.

Ook wordt er in deze streek een Loire witte wijn gemaakt met de toevoeging “Sur Lie” dit betekent dat de dode gistcellen en droesem enige tijd heeft mee gerijpt in de fles met als gevolg een vollere en rijpere smaak. Dit geeft een zeer smaakvol geheel.

De druiven uit de Loire streek

De Loire witte wijn wordt gemaakt van een aantal bekende druiven zoals de: sauvignon blanc, chenin blanc, muscadet, gros plant en melon de Bourgogne. De rode druiven zijn veelal: cabernet franc, breton, gamay, groslot, cot en cabernet sauvignon.