• Lorem ipsum

Witte wijn uit de Loire

Sinds de Romeinen wordt er in Val de Loire (dal) druiven verbouwd voor wijn. Na de val van het Romeinse rijk hebben de monniken de wijngaarden over genomen. In de 12de eeuw kwam de streek sterk in ontwikkeling door de toename in handel met Bretagne, Engel

Toon:
Domaine Yves & Pierre Martin   Sancerre Chavignol blanc 2017
Domaine Yves & Pierre Martin  
Sancerre Chavignol blanc 2017
€19,35
Vacheron Sancerre 2017
Vacheron
Sancerre 2017
€26,95
Delaunay The Holy Snail 2018
Delaunay
The Holy Snail 2018
€9,95
Toon:

Witte wijn uit de Loire

Sinds de Romeinen wordt er in Val de Loire (dal) druiven verbouwd voor wijn. Na de val van het Romeinse rijk hebben de monniken de wijngaarden over genomen. In de 12de eeuw kwam de streek sterk in ontwikkeling door de toename in handel met Bretagne, Engeland en Holland. Naast wijnbouw staat de streek ook bekend om zijn prachtig aangelegde tuinen met bijbehorende kastelen en burchten.

Beroemde witte wijnen Pouilly-Fumé & Sancerre

De bekendste witte wijnen zijn de Pouilly-Fumé & Sancerre deze worden rondom de gelijknamelijke steden verbouwd van uitsluitend de witte sauvignon blanc druif. Pouilly Fumé heeft iets rokerigs in zijn smaak vanwege de vuursteen in de ondergrond van de wijnstokken. Sancerre heeft vol aromatische smaakbeleving.

Welke druiven worden er gebruikt voor de witte wijn?

Naast de sauvignon blanc is de chinon blanc en muscat druif een veel geziene druif

(Muscat = perfect te paren met zeedieren) 

Perfecte witte wijnstreek

De witte wijnstreek de Loire heeft haar naam van de rivier die door de streek loopt. De Loire rivier ontspringt op 1400 meter hoogte in de Ardeche en wordt gevoed door het smeltende sneeuw water. Naast het verbouwen van witte wijn wordt er in het Val de Loire ook veel andere agricultuur en tuinbouw gedaan de streek heeft dan ook de bijnaam "Jardin de France" Tuin van Frankrijk. Je kan in de Loire veel verschillende bodemsoorten aantreffen waardoor er ook veel verschillende resultaten te halen zijn bij het verbouwen van de druiven en maken van witte wijn.

Witte wijn druivenrassen

In de Loire kom je verschillende druivenrassen tegen zoals de Muscat waar zoete wijn van wordt gemaakt, Chenin blanc waar veel halfzoete varianten van zijn, Sauvignon Blanc en Melon de Bourgogne.

De wijnen gemaakt in de Val de Loire krijgen de naam Vin de Pays du Jardin de la France en enkele de Appelation Controlée.

Heerlijke witte wijnen uit Saumur

De Saumur is het gebied in de Loire waar veel van de handel van de witte wijn plaats vind. De wijngaarden van dit subgebied liggen aan de zuidkant van de rivier de Loire. Technisch gezien worden de wijnen ingedeeld bij de Anjou wijnen. Er worden in de Saumur witte, rode, rosé en mousserende wijnen gemaakt. Veel van de droge witte wijnen komen van de Chenin Blanc druif. De rosé wijnen worden gemaakt van de Cabernet Franc en Cabernet sauvignon. Een ander belangrijk product uit de Saumur zijn de mousserende wijnen hiervan worden er zo'n 12 miljoen flessen van gemaakt. Dat maakt de Saumur de op één na grootste producent van mousserende wijnen.