• Lorem ipsum

Syrah wijn

Deze bekende druif geeft wijnen met de nodige body en kracht. Je zal de syrah wijn gelijk kunnen herkennen aan de diepe aroma's van bramen, zwarte bessen, peper, kruiden en specerijen. 

Toon:
Amayna Syrah - Rode wijn
Amayna
Syrah - Rode wijn
  • Smaak: Intens & Kruidig
  • Land: Chili
  • Druif: Syrah
€27,95
Direct leverbaar
Esteban Martin Vina Coranto tinto - Rode wijn
Esteban Martin
Vina Coranto tinto - Rode wijn
  • Smaak: Kruidig & Fruitig
  • Land: Spanje
  • Druif: Garnacha
€5,95
Direct leverbaar
Domaine Olivier Hillaire Châteauneuf-Du-Pape Rouge - Rode wijn
Domaine Olivier Hillaire
Châteauneuf-Du-Pape Rouge - Rode wijn
  • Smaak: Gestoofd fruit & Gerijpt
  • Land: Frankrijk
  • Druif: Syrah
€32,95
Direct leverbaar
Toon:

Syrah wijn

De syrah druif of zoals ze hem in Australië noemen de shiraz druif is vanaf begin jaren negentig aan een heuse opmars begonnen. Een belangrijke reden voor dit feit waren de exorbitante prijsstijgingen van de Bordeauxwijnen. Door deze ontwikkelingen hebben met name de Rhône wijnen enorm kunnen winnen aan populariteit. Australië heeft inmiddels ook een rijke cultuur rondom de hoge kwaliteits syrah wijnen.

Rode Syrah wijn is niet meer weg te denken in de wijnwereld en dat is niet zo gek bij Wijnhandel GrapeWine.nl hebben we daarom ook een rijke en grootte collectie aan rode Syrah wijnen. Kom lekker winkelen in onze webshop of vraag Arjan om advies.


Kenmerken van de Syrah druif

De Syrah druif en de syrah wijnen prefereren een warm klimaat dit zorgt voor een rijke vruchtzetting aan de tros. Door zijn eigenschappen kan hij uitstekend worden gemengd met andere druiven in rode wijnen. Een syrah wijn heeft altijd veel dieprood fruit in de neus daarnaast is er veel tannine van nature aanwezig in syrah wijn. Vanwege het gemiddels hoge tanninegehalte moeten de syrah wijnen wel bij voorkeur op hout rijpen.

Jonge syrah wijn hebben aroma’s van cassis en peper ook kan je aroma’s van rode bes, pruim en zoethout terugvinden.


Landen waar de Syrah wijn wordt gemaakt

De syrah druif wordt vooral veel in Frankrijk aangeplant waar hij veel wordt gebruikt in blends zoals de GSM-blend of als mono cépage. In Australië wordt er in Barossa Valley ook geweldige rode wijn van gemaakt. Naast Australië wordt de syrah wijn gemaakt in Californië, Spanje, Zwitserland, Argentinië, Chili, Zuid-Afrika, Italië, Portugal en Nieuw-Zeeland.


Wist je dat? – Dat de syrah druif twee onbekende ouders heeft namelijk de Dureza en Mondeuse Blanche. Niet bepaald oja druiven. Wel knap dus dat hun kindje het zo goed doet.


Wist je dat? – Er ook nog een Petite syrah druif is. Dit is een kruising tussen de Syrah en Peloursin druif. Wanneer beide druivenstokken ouder worden gaan de druiven meer op elkaar lijken. Dit gebeurt overigens wel meer in de natuur met kruisingen van planten.


Wist je dat? – Er in de achtiende eeuw zelfs in de rode wijnen van Lafite en Latour Syrah werd toegevoegd. Dit om de rode wijn meer pit en kleur te geven. Dat is overigens anno nu ondenkbaar voor deze Bordeauxwijn gebruikt men alleen de merlot, cabernet franc en cabernet sauvignon druiven.

Legenden over de syrah druif

Over de herkomst van de syrah wijn en de gelijknamige druif bestaan een aantal legende. De bekendste legende is dat een terugkerende kruisridder Gaspard de Stérimberg de druif in de Rhône vallei aanplantte. Een andere legende is dat stad Shiraz in Jordanië de oorsprong is van de syrah druif. De laatste is overigens nooit bewezen.


De Syrah wijn uit Australië

Australië was niet het eerste land ter wereld dat de syrah druif leerde kennen na Frankrijk deze eer is voor Zuid-Afrika geweest waar de Syrah druif in 1650 al heen werd geëxporteerd. Australië en Syrah druif hebben anno nu wel heel veel aan elkaar te danken.

In 1835 bracht een schot de Syrah druif naar de Outback als onderdeel van een groter import van Europese druivenrassen naar Australië. De Syrah druif werd in eerste instantie in de botanische tuin van Sydney aangeplant.

De druif werd door hem ciras of scyras genoemd en na enige jaren vonden de syrah stekken hun weg naar Zuid-Australië, Hunter Valley.


Synoniemen voor de Syrah wijn

St. Joseph, Shiraz, Marsanne Noir, Entournerein, Sirac, Hermitage, Entournerein, Serène, Côte-Rôtie, St. Joseph, Crozes-Hermitage, 


Syrah wijn of Shiraz wijn is er verschil?

Dat er verwarring is over deze vraag is natuurlijk niet zo gek. De Syrah druif wordt namelijk hoofdzakelijk gebruikt in Frankrijk en de Shiraz wijn wordt alleen gemaakt in Australië toch is het dezelfde druif. Wat wel leuk is om voor jezelf te doen is een proeverij van de verschillende Syrah wijnen. Zo komen er zelfs Syrah rode wijnen uit Duitsland. Een wereldse proeverij dus.


Advies bij de aankoop van een Syrah wijn

Zoals je wellicht al hebt kunnen lezen en zien in onze webshop is er veel te koop in de wereld aan Syrah wijn. Goed advies kan dus handig zijn. Laat je daarom gerust en makkelijk adviseren door onze sommelier Arjan, Bel, whatsapp of mail met hem op: 06 3861 2362/ [email protected]


Wijn spijs advies bij Syrah wijn

Smaakvolle Syrah wijn kan je goed combineren met stevig smaken zoals die van Paddenstoelen, aubergine, varken en rundvlees van de BBQ. Denk ook aan blauwe kaas en Provençaalse kruiden. Chorizo en gerookte paprika zien ook graag syrah wijn als tafelgenoot.