• Lorem ipsum

Heerlijke witte wijn uit Campania

In het zuiden van Italië, rondom het bekende Napels en aan de Amalfikust, ligt de wijnstreek Campania. Hier komen karakteristieke en fascinerende witte wijnen vandaan die de laatste jaren steeds meer bekendheid krijgen in Nederland. En dat werd eens tijd

Toon:
Duca di Salaparuta Calanica Grillo - Witte wijn
Duca di Salaparuta
Calanica Grillo - Witte wijn
  • Smaak: Perzik & Lychee
  • Land: Italië
  • Druif: Grillo
€14,45
Direct leverbaar
Toon:

Heerlijke witte wijn uit Campania

In het zuiden van Italië, rondom het bekende Napels en aan de Amalfikust, ligt de wijnstreek Campania. Hier komen karakteristieke en fascinerende witte wijnen vandaan die de laatste jaren steeds meer bekendheid krijgen in Nederland. En dat werd eens tijd ook.


Romeinse witte wijn uit Campania


De geschiedenis van de wijnbouw in Campania gaat eeuwenlang terug, tot aan de Grieken en de Romeinen. In de Romeinse tijd werd er al uitstekende kwalitatieve witte wijn geproduceerd. De Falernia was toen de hoogst aangeschreven wijn in Italië, een witte wijn waar zowel een droge als een zoete versie van werd gemaakt. Campania was de belangrijkste wijnregio van het Romeinse Rijk en op dat moment het centrum van de wereldwijde wijnhandel. Totdat de vulkaan Vesuvius plots uitbarstte. Met de ondergang van de havenstad Pompeï ging ook de wijnbouw in Campania verloren.

Lange tijd daarna werden er vooral eenvoudige tafelwijnen geproduceerd voor massaconsumptie. Maar eind jaren negentig werd er een revolutie teweeggebracht op het gebied van witte wijn. De laatste decennia neemt de wijnbouw in Campania weer een hoge vlucht. Het aandeel witte kwaliteitswijnen neemt toe.


Productie van witte wijn in Campania


Bij de productie van witte wijn in Campania wordt er vastgehouden aan traditionele wijntechnieken en methodes, maar de laatste jaren wordt er ook veel geïnvesteerd in innovatie en kleine wijnbedrijven. Het zijn jonge wijnboeren die zich gelukkig steeds meer richten op kwaliteit. Ook vindt er vaker biologische wijnproductie plaats. Het investeren in moderne wijnapparatuur gaat hand in hand met het verbouwen van inheemse druivensoorten. In Campania vind je wijnboeren die door middel van oude wijntechnieken en met de allernieuwste technologie jaar in jaar uit bijzondere witte wijnen weten te produceren. De jaarlijkse productie komt in de buurt van de twee miljoen hectoliter.

Wat ook typisch is aan Campania, is dat de wijnboeren de druivenranken op een andere manier laten groeien dan gebruikelijk. Rond het stadje Aversa doen ze het nog op de Etruskische manier. Dat wil zeggen dat ze de druivenranken langs hoge bomen laten groeien. Aan de Amalfikust zie je wijngaarden waar de druivenranken langs pergola’s worden geleid.


Klimaat en ondergrond in Campania


Het overgrote deel van Campania heeft een mediterraan klimaat dat zich kenmerkt door hete, droge zomers en zachte winters dat sterk wordt beïnvloed door de Tyrreense Zee. Dit zorgt ervoor dat de wintermaanden net iets minder koud zijn en de zomers iets minder warm. Toch zijn temperaturen van ver boven de dertig graden in Campania geen uitzondering. De gemiddelde jaartemperatuur is twintig graden en in een jaar tijd valt er gemiddeld 485 millimeter regen. Op sommige plekken in de wijnstreek heerst er een warm of gematigd maritiem klimaat.

In Campania is er sprake van veel vulkanen zoals de Vesuvius. De wijngaarden liggen dan ook vaak op de steile hellingen. Maar je treft ze ook aan op hellingen langs de Amalfikust en op fraaie eilanden zoals Capri en Ischia. De Vesuvius is in vele opzichten bepalend voor de wijnbouw. Zo heeft de vulkaan er in het verleden voor gezorgd dat de wijnbouw van Campania verloren ging. De laatste uitbraak vond plaats in 1944, maar de vulkaan is nog steeds bepalend voor de wijnbouw en heeft een positieve invloed op de productie van witte wijn. Zo groeien de druiven op vulkanische bodems, die de witte wijn veel spanning en levendigheid geven. Op andere plekken in Campania tref je kalkrijke bodems met klei aan. Kortom: prima mogelijkheden om Italiaanse witte wijn van geweldige kwaliteit te produceren.


Witte druivensoorten in Campania


De wijngaarden in Campania duiken overal om je heen op, gevuld met druiven die wachten om geplukt en verwerkt te worden tot smaakvolle witte wijnen. Droge witte wijnen worden meestal gemaakt van greco di tufo, fiano of falanghina. Die laatste is een bekende, zeer gewaardeerde druif die verwijst naar twee verschillende druivensoorten: de falanghina beneventana en de falanghina flegrea. De druiven zijn vernoemd naar de gebieden waar ze hun oorsprong vinden, namelijk de provincie Benevento en de Campi Flegrei. De meeste wijngaarden waar de falanghina druif op wordt verbouwd zijn echter te vinden in de provincie Benevento, op de hellingen van het Taburno gebergte. Voor de productie van witte wijn worden de twee verschillende druivensoorten vaak met elkaar gemixt.

Een andere druif die staat aangeplant in Campania is de grillo druif, die verder vooral op Sicilië voorkomt. De druif staat ook wel bekend onder de naam riddu en is goed bestand tegen zeer hoge temperaturen. Al eeuwenlang het ingrediënt voor de zoete Marsala wijn, maar tegenwoordig gebruiken steeds meer wijnboeren in Campania de druif om er droge witte wijnen van te maken.


Heerlijke witte wijn uit Campania


Wanneer je in een restaurant een blik op de wijnkaart werpt of door de supermarkt in Italië struint, kom je erachter dat er vrijwel altijd een goede witte wijn uit Campania te vinden is. De falanghina druif levert aangename frisse witte wijnen op met fruit als groene appel en citrus. Heerlijk om gewoon zo van te genieten, maar ze zijn ook makkelijk te combineren met schaal- en schelpdieren en vis.

De grillo druif uit Campania geeft stevige, kruidige witte wijnen waar tonen van abrikozen en citrus naar boven komen. De witte wijnen drukken op natuurlijke wijze de knapperigheid en kracht van de druif uit. Ze zijn uitstekend geschikt voor een aperitief met vrienden of voor een lichte maaltijd op basis van vis. Ook lekker bij wit vlees. De eigentijdse en levendige persoonlijkheid van de witte wijnen uit Campania maakt het perfect voor diegenen die graag de intense geuren van de mediterrane scrub willen ervaren.


Heerlijke witte Greco di Tufo wijn uit Campania


De greco di tufo druif hoort bij de greco druivenfamilie en is van Griekse komaf. In de eerste eeuw voor Christus brachten de Grieken de druivenstok mee naar Campania, naar het plaatsje Tufo om precies te zijn. De greco di tufo druif dankt zijn naam niet alleen hieraan, maar ook aan de grond waarop de druif wordt verbouwd, namelijk tufsteen. In de provincie Avellino zijn slechts acht dorpjes die de naam mogen claimen, waaronder dus vanzelfsprekend Tufo. Vooral hier wordt witte wijn van deze druif geproduceerd. De productie van witte wijn vindt plaats op een hoogte van vierhonderd tot vijfhonderd meter op vulkanische en kalkrijke bodems.