• Lorem ipsum

Stellenbosch

Toon:
Geen producten gevonden...

Stellenbosch

Stellenbosch en haar wijnen gelegen op het Kaapse schiereiland is een belangrijk factor in de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie. Al sinds de aankomst van de eerste Europeanen worden de kwaliteiten van het gebied als het gaat om het maken van Stellenbosch witte wijn onderkend en daardoor is er dus al eeuwen een rijke wijncultuur. 

Stellenbosch witte wijn wordt gemaakt in de Valsbaai dit zorgt ervoor dat er in Stellenbosch geregeld een frisse zeebries te voelen is voor mens en gewas en dat maakt de regio zeer geschikt voor het maken van witte Stellenbosch wijnen. Naast de invloeden van de oceaan en de baai ligt er in Stellenbosch ook een groot gebergte die Simonsberg heet. De hellingen van Simonsberg zijn zeer geschikt voor het maken van witte Stellenbosch wijn.

Naast Simonsberg heb je in Stellenbosch heb je ook Drakenberg en Helderberg. 

Wijnhandel GrapeWine.nl is al enige jaren groot fan van de witte wijnen uit Stellenbosch en daarom heb je in onze winkel veel verschillende witte wijnen die allemaal uitgebreid geproefd en getest zijn.

Het classificatiesysteem van Stellenbosch

In Stellenbosch zijn alle sub regio’s net als in de rest van Zuid-Afrika onderverdeeld in Wards. De Wards staan voor een unieke samenstelling van grond en of klimatologische omstandigheden vaak wordt er ook voorgeschreven welke druiven er gebruikt moeten worden.

Toch vind je de wards vaak niet terug ok het etiket omdat wijnboeren voor de witte Stellenbosch wijnen ook vaak druiven gebruiken van buiten de wards.

De Wards van de Stellenbosch wijnen

In Stellenbosch vind je een zestal Wards die Simonsberg-Stellenbosch, Bottelary, Devonvallei, Papegaaiberg, Jonkershoekvallei en Helderberg heten. In elk van deze Wards vindt je heerlijk witte Stellenbosch wijnen. Het gebeurd niet vaak overigens dat de wijnboer de ward vermeld op de fles omdat hij ook vaak druiven bijkoopt buiten de ward waardoor het vermelden van de ward niet is toe gestaan.

De moeilijke jaren twintig voor Stellenbosch witte wijn

In de twintigste eeuw heef Stellenbosch het lange tijd heel moeilijk gehad. De streek had geen goede naam qua kwaliteit en de apartheid zorgde voor een nog negatiever beeld over het land en de wijnregio. De druiven die normaal gesproken werden gebruikt voor de Stellenbosch witte wijn werd dan ook veelal als tafeldruif of voor distillatie verkocht. De grote wijngaarden vol met chenin blanc en colombard werden daarnaast tot overmaat van ramp ook veelal gerooide ten behoeve van andere druivensoorten.

Druivensoorten voor de witte Stellenbosch wijnen

In Stellenbosch wordt voornamelijk met de witte druiven chardonnay, chenin blanc en sauvignon blanc gewerkt. Met deze drie druiven worden de beste witte Stellenbosch wijnen gemaakt. De witte wijnen zijn heel kenmerkend fris en vol fruit. Met name de zandgronden in het westen van Stellenbosch zijn heel geschikt voor de witte Stellenbosch wijnen.

De drie bergen van Stellenbosch

In Stellenbosch vind je drie bergen die bergen die alle drie van invloed zijn op de klimaatsituatie van Stellenbosch. De Helderberg, Simonsberg en Drakenberg deze bergen en met name haar hellingen zijn zeer geschikt voor het maken witte wijnen. De hoogte in combinatie met de frisse winden van zee zorgen voor verkoeling die de druiven optimaal laten rijpen.

Leuke informatie over witte wijnstad Stellenbosch

De typische Kaaps-Hollandse huizenstijl vind je overal in Stellenbosch dit maakt deze stad ook gelijk heel gezellig. De stad is niet overdreven groot met haar 90.000 inwoners waaronder veel studenten. Op de lokale universiteit staat met name de wijnopleiding zeer goed aangeschreven en dit brengt dan ook veel wijnmakers in spé naar Stellenbosch.

Een andere naam voor witte wijnstad Stellenbosch is Eikenstad dit vanwege de grote hoeveelheden eikenbomen in en rondom de stad. Helaas voor de wijnboeren groeit het eikenhout veel te snel in Afrika waardoor deze niet geschikt is voor de tonneliers en het maken van eikenvaten voor het rijpen van witte wijn.

Zin in een bezoek aan Stellenbosch? Stellenbosch heeft ruim tweehonderd vijftig wijnhuizen waar je op bezoek kan. Overal kan je de heerlijke witte wijnen van Stellenbosch proeven en sommige wijnhuizen bieden zelfs diners en overnachtingen aan.

Advies bij de aankoop van witte Stellenbosch wijn

Stellenbosch en haar rijke geschiedenis met witte wijn maken de streek een interessante wijnstreek waar ook wij van wijnhandel GrapeWine.nl groot fan zijn. De witte Stellenbosch wijnen zijn kenmerkend fris en fruitig en dat maakt ze ook geschikt voor een grote groep wijnliefhebbers. Door de jaren heen hebben wij een mooie portfolio van wijnhuizen bij elkaar kunnen brengen die wij jou dan ook graag laten proeven. Wil je advies bij jouw aankoop van witte Stellenbosch wijn schroom niet en bel, mail of whatsapp met Arjan op: 06 3861 2362 of via de mail op: [email protected]