• Lorem ipsum

Cabernet Sauvignon wijn

De cabernet sauvignon is een blauwe druivensoort die wordt gebruikt voor wijnproductie. Hij is ontstaan uit een kruising van de cabernet franc met de sauvignon blanc druif.

Toon:
Vignobles Magnaudeix Vieux Chateau Pelletan – Saint Emilion Grand Cru - Rode wijn
Vignobles Magnaudeix
Vieux Chateau Pelletan – Saint Emilion Grand Cru - Rode wijn
 • Smaak: Zoethout & Tabak
 • Land: Frankrijk
 • Druif: Merlot
€21,95
Direct leverbaar
Domaine Vic La Source Rouge – Rode wijn
Domaine Vic
La Source Rouge – Rode wijn
 • Smaak: Soepel & Fruitig
 • Land: Frankrijk
 • Druif: Merlot
€6,95
Direct leverbaar
Domaine Horgelus Phi-Ling – Rode wijn
Domaine Horgelus
Phi-Ling – Rode wijn
 • Smaak: Fruitig & Soepel
 • Land: Frankrijk
 • Druif: Cabernet Sauvignon
€11,45
Direct leverbaar
Binz en Bratt Pinot Noir – Cabernet Sauvignon - Rode wijn
Binz en Bratt
Pinot Noir – Cabernet Sauvignon - Rode wijn
 • Smaak: Soepel & Bosbes
 • Land: Duitsland
 • Druif: Pinot Noir
€11,95
Direct leverbaar
Toon:

Cabernet Sauvignon wijn

Rode wijn van de Cabernet Sauvignon

De cabernet sauvignon is een blauwe druivensoort die wordt gebruikt voor de productie van rode wijn. Hij is ontstaan uit een kruising van de cabernet franc met de sauvignon blanc druif.De cabernet sauvignon is een erg populaire druif. Hij is vol van smaak en heeft een donkere kleur. Het is de meest gebruikte druif voor rode wijn. De druif cabernet sauvignon is een kruising tussen de cabernet franc en de sauvignon blanc druif. Deze is omstreeks 1650 ontstaan in de rode wijn regio Bordeaux.

Oorsprong van de cabernet sauvignon druif

De oorsprong van de dit heerlijke druiven ras ligt in de Médoc - Bordeaux Frankrijk tegenwoordig wordt de druif op veel plaatsen verbouwd, bijvoorbeeld ook in Californië, Australië, Zuid-Afrika en Chili. De druif wordt vaak gemengd met andere soorten, zoals de merlot en de cabernet franc, naar het voorbeeld van de Médoc-wijnen. Ook wordt hij veel voor mono cépage wijn gebruikt.

Heerlijke rode cabernet sauvignon wijnen uit Frankrijk

Frankrijk is de bakermaat van de cabernet sauvignon druif omstreeks 1650 is hij ontstaan uit een kruising tussen de cabernet franc en sauvignon blanc druif. In de wijnregio Bordeaux wordt de cabernet sauvignon vooral gebruikt als onderdeel van een mengsel dat het Bordeax mengsel is gaan heten. In deze Franse rode wijnen zitten in wisselende samenstelling de: merlot, malbec, cabernet franc, carmenere, petit verdot en natuurlijk de cabernet sauvignon. De cabernet sauvignon druif geeft onder andere zwarte kers, zwarte bees, rode paprika, bak specerijen en cederhout. 

Smaakvolle cabernet rode sauvignon wijnen uit Californië

De cabernet sauvignon druif die wordt verbouwd in de Verenigde Staten en dan met name Californië geeft in de rode wijnen een donkerrode kleur met aroma’s van zwart fruit, zwarte peper en cacaopoeder. Wanneer de cabernet sauvignon rode wijnen houtrijping ondergaan komen daar de vanille tonen bij. Dit smaakprofiel is erg Amerikaans en wordt in Europa niet overal geliefd. 

Een gebied bekend om zijn Amerikaanse cabernet sauvignon rode wijnen is Central Coast. Dit gebied is gelegen in nabij de San Fransico bay hierdoor heeft deze regio veel verkoeling vanaf zee. Met name de rode wijnen uit de Santa Cruz Mountains zijn zeer de moeite waard. Dit gebied heeft veel zon en weinig regen ideaal voor rode cabernet sauvignon wijnen. 

Onbekende heerlijke rode cabernet sauvignon wijnen uit Washington

De rode wijn uit de staat Washinton hebben een historie die teruggaat naar 1825 toen de Hudson’s Bay Company er wijnstokken voor rode wijn aanplanten nabij Fort Vancouver. De rode wijnen uit Oregon komen weer van kleinere ambachtelijke wijnmakers deze rode wijnen onder ander van cabernet sauvignon hebben dus een heel eigen karakter. Pas in 1960 kwam de commerciële wijnbouw echt van de grond. Het klimaat voor het maken van rode wijnen van de cabernet sauvignon is er zeer geschikt voor zo zijn de zomers en herfst vaak droog dit voorkomt ziektes en leid tot goede en gezonde druiven van de cabernet sauvignon. Rond de bekende stad Seattle worden er mooie rode wijnen gemaakt van de cabernet sauvignon druif. De streek is voor de watervoorziening wel afhankelijk van irrigatie dit is een absolute must in dit droge klimaat voor het maken van rode wijnen van de cabernet sauvignon.

Sappige Spaanse rode cabernet sauvignon wijnen

Rode wijnen van de cabernet sauvignon druif kom je ook zeer zeker in Spanje tegen. Een mooi voorbeeld hiervan is de rode wijn regio Navarra gelegen ten noorden van de rode wijn regio La Rioja. Je vindt in de noordelijk streken van Navarra prachtige Spaanse rode wijnen van de cabernet sauvignon. Dit noordelijke gedeelte heeft veel invloeden van de Atlantische oceaan wat het een heel geschikt gebied maakt voor de cabernet sauvignon en merlot druif. De rode cabernet sauvignon wijnen worden dikwijls ook op eikenhout opgevoed hierdoor ontstaat een mooi vanille aroma.

De Penedès is de tweede rode wijn regio die mooie resultaten boekt met de rode cabernet sauvignon druif. Het relatief dichtbijgelegen Bordeaux heeft de introductie van rode cabernet sauvignon druif gemakkelijk gemaakt. 

In de Ribera del Duero zijn de wijnmaker de rode cabernet sauvignon druif als een mooie toevoeging aan de eigen tempranillo druif. De combinatie van beide druiven levert een prachtig vol smaakvol mondgevoel op. Er worden geen rode wijnen gemaakt van alleen de cabernet sauvignon 

Prachtige volle cabernet sauvignon rode wijnen uit Chili

Rond 1890 trokken veel Franse wijnboeren richting Chili. De wijnluis zorgden in Europa nl. voor het einde aan de wijnbouw en de trotse Franse wijnboeren waren niet van plan een einde aan hun familiebedrijven te laten komen. In Chili zijn verschillende Franse druiven geïntroduceerd zoals de: merlot, chardonnay, sauvignon blanc, malbec, carmenere en de cabernet sauvignon. 

In het Noorden van Chili in de Aconcagua vallei worden Chileense cabernet sauvignon rode wijnen met groot succes gemaakt. Er heerst hier een droog klimaat wat getemperd wordt door een briesje vanaf zee overdag. 

Valle Central is een rode wijn regio die voor 60% uit cabernet sauvignon druiven bestaat. De rode wijnen hebben een typische maar heerlijke zwarte bessen en muntsmaak waardoor ze heel herkenbaar zijn en tegelijk geschikt voor rode wijnliefhebbers van over de gehele wereld.

Ook in de Zuidelijke regio’s Curicó en Maule kan de rode wijn van de cabernet sauvignon rekenen op goede recensies. De focus ligt hier wel op kwantiteit niet op de allerbeste kwaliteit zoals in Valle Central. De rode wijnen van de cabernet sauvignon zijn doorgaans frisser en dus voor een breder publiek geschikt. De Franse rode wijndruiven zijn door de jaren heen zoals je kunt lezen met groot succes geïntroduceerd in rode wijnland Chile. Het is interessant om te volgen of andere Europese rode wijndruiven ook navolging krijgen in Chili.

Dure Cabernet Sauvignon rode wijn uit de Verenigde Staten

De wijngaard in Californië waar de Screaming Eagle rode cabernet sasuvignon wijn wordt gemaakt is klein van stuk zo rond de 19 hectare. De totale oogst kan ergens tussen de 5000 en 9000 flessen van deze prachtige rode wijn zijn.

Door het kleine gebied dat niet groter kan worden en de inmiddels zeer grote vraag van deze prachtige rode cabernet sauvignon wijn is de prijs in principe elk jaar stijgende. De belangrijkste factor hiervoor is de toename in rijke Chinese speculanten die de rode wijn kopen om als investering weg te leggen

Je kan de Screaming Eagle rode cabernet sauvignon wijn heerlijk combineren met verschillende soorten rood vlees. Eigenlijk maakt het niet zo uit deze rode wijn is echt heel bijzonder en voor elke gelegenheid geschikt.

De aroma's van de cabernet sauvignon druif

De dominante aroma's zijn; zwarte kersen, zwarte bessen, rode paprika, bakspecerijen en cederhout, tabak, pruim, geroosterd brood. Rode Cabernet sauvignon wijnen zijn vaak ook goed houdbaar en bezitten veel tannine en rijpen voor het beste resultaat op eikenhouten vaten. Door te werken met moderne vinificatietechnieken kunnen er tegenwoordig ook jonge wijnen. Rode Cabernet sauvignon wijnen hebben doorgaans een hoog fenolengehalte. De jonge rode cabernet sauvignon wijnen zijn vaak paars van kleur de oudere wijn zijn vaak donkerrood deze bezitten ook veel kracht en hebben een stevige structuur.