• Lorem ipsum

Witte wijn uit Wagram

De witte wijnen van de grüner veltliner druif uit Wagram zijn makkelijk te combineren met allerlei gerechten. In Oostenrijk wordt de witte wijn graag gedronken bij een wienerschnitzel. Maar de witte wijn uit Wagram is bijvoorbeeld ook erg lekker bij gewok

Toon:
Mehofer Roter Veltliner Klassik - Witte wijn
Mehofer
Roter Veltliner Klassik - Witte wijn
  • Smaak: Rood fruit & Soepel
  • Land: Oostenrijk
  • Druif: Roter Veltliner
€14,45
Direct leverbaar
Mehofer Grüner Veltliner Qualitatswein 1L - Witte wijn
Mehofer
Grüner Veltliner Qualitatswein 1L - Witte wijn
  • Smaak: Peer & Perzik
  • Land: Oostenrijk
  • Druif: Grüner Veltliner
€11,45
Direct leverbaar
Toon:

Witte wijn uit Wagram

Wagram, tot 2007 bekend onder de naam Donauland, is een wijnstreek in Oostenrijk. Het wijngebied ligt ten westen van de grens met Slowakije en ten oosten van de hoofdstad Wenen. In Wagram ben je aan het juiste adres als het gaat om witte wijn.

Het wijnicoon van Wagram is Klosterneuburg. Dit prachtige en indrukwekkende gebouw was in 1860 de eerste hogeschool voor de wijnbouw van de wereld. Tot op de dag van vandaag is het wijninstituut heel invloedrijk. Veel wijnboeren zijn en worden er nog steeds op internationaal topniveau opgeleid. Daarnaast is Klosterneuburg een van de grootste wijnproducenten van Oostenrijk. Zo brengen veel wijnboeren uit Wenen hun druiven naar ’s werelds oudste wijnschool in Wagram om er Oostenrijkse Sekt van te laten maken. Bovendien is Klosterneuburg sinds 2009 klimaatneutraal en daarmee ook een belangrijke pionier in Oostenrijk.

Verschillende wijnboeren in Wagram gaan de laatste jaren biologisch te werk. En met succes, want deze manier van werken draagt bij aan het kwaliteitsimago van Wagram. Steeds meer wijnboeren sluiten zich dan ook aan bij de milieubewuste aanpak van hun collega’s.

Voor Oostenrijkse begrippen is Wagram een redelijk groot wijngebied. In totaal ligt er ongeveer 2.700 hectare aan wijngaarden. De wijngaarden in Wagram liggen verspreid over twee verschillende zones. Een klein deel van de wijngaarden ligt ten zuiden van de Donau en de meeste wijngaarden liggen ten noorden van de rivier. Het noorden staat juist bekend om zijn moeilijke ligging, maar ondanks dat slagen wijnboeren in Wagram er toch in om heerlijke aromatische witte wijnen te maken.


Klimaat en ondergrond voor de witte wijnen uit Wagram


In Wagram heerst een continentaal klimaat dat zich kenmerkt door koude winters en warme zomers met invloeden van de Alpen. Het pannonische klimaat uit het zuidoosten van Europa zorgt voor de nodige warmte in Wagram, afwisselend met de koele lucht vanuit het Waldviertel. Hierdoor weten de druiven hun volledige rijpheid te bereiken en heerlijke aroma’s te ontwikkelen. Ook belangrijk is de invloed van de Donau, die een de temperatuur compenseert. Alles bij elkaar zorgt dit voor fruitigheid, kruidigheid, rijpheid en scherpheid in de witte wijnen uit Wagram.

Niet alleen het klimaat, maar ook de bodem biedt de beste omstandigheden voor de productie van rijke en aromatische witte wijnen. De bodem in Wagram bestaat vaak uit klei. Tot twintig meter dik bedekt de klei de ondergrond van zee-afzettingen en riviergrind. De wijnstokken kunnen hier diepgeworteld zijn om zichzelf in de hete, droge zomertijd te voorzien van voldoende water en minerale voedingsstoffen van de bodem.


Witte wijn druivensoorten in Wagram


De meest voorkomende druivensoort in Wagram is de grüner veltliner druif. Witte wijnen van deze druif behoren tot de beste van de wereld en concurreren met de witte wijnen uit de Bourgogne. De grüner veltliner druif is dan ook de trots van Oostenrijk. Kenmerkend voor de witte druif is late rijping. Bij een geslaagde oogst kun je rekenen op rijpe, suikerrijke druiven met flinke zachte zuren.

Een andere druivensoort die je aantreft in Wagram is de roter veltliner druif, dat waarschijnlijk een zeer oude druivensoort is. De druif is geen familie van de grüner veltliner zoals je misschien wel zou denken door de naam. De beste witte wijnen van de roter veltliner druif komen uit Wagram.

Ook de riesling druif staat aangeplant in Wagram, een druif met Duitse wortels die bekend staat als een van de beste druivensoorten. Hoewel ze minder bekend zijn in Oostenrijk, is de kwaliteit van de witte wijnen die de riesling druif hier levert zeker niet minder. Witte wijnen van de riesling druif uit Wagram ruiken vaak meer naar perzik en abrikoos dan de witte wijnen van de Duitsers. De bodem waarop de riesling druif groeit is van grote invloed op de geur en de smaak van de witte wijn.

 

Heerlijke witte wijn uit Wagram


In Wagram worden met name witte wijnen van uitstekende kwaliteit geproduceerd. Witte wijnen van de grüner veltliner druif zijn meestal droog en verfrissend met vaak fruitige smaken. Dit varieert van sappige aroma’s van wit fruit als appel en peer tot exotische vruchten zoals ananas en nectarine. Kenmerkend voor de witte wijnen van de grüner veltliner uit Wagram is het kruidige toontje van versgemalen peper. Ook opvallend zijn de verfrissende maar tegelijkertijd zachte zuren.

De witte wijnen van de grüner veltliner druif uit Wagram zijn makkelijk te combineren met allerlei gerechten. In Oostenrijk wordt de witte wijn graag gedronken bij een wienerschnitzel. Maar de witte wijn uit Wagram is bijvoorbeeld ook erg lekker bij gewokte groenten, gerechten met paddenstoelen en zoetzure Aziatische gerechten.

Witte wijnen van de roter veltliner druif uit Wagram zijn fijn en complex met krachtige zuren die vaak lang bewaard kunnen worden. De witte wijnen smaken fris naar appeltjes en rabarber met allerlei tropisch fruit. Een heerlijk wit wijntje voor bij bijvoorbeeld frisse en kruidige salade, kip en carpaccio.

De riesling druif levert slanke en elegante witte wijnen met een frisse zuurgraad op. De witte wijnen uit Wagram kunnen verschillende geuren en smaken hebben: van perzik, grapefruit en groene appel tot vers gemaaid gras, rozenblaadjes en honing. Dat maakt ook dat er eigenlijk altijd een geschikte witte wijn van de riesling druif uit Wagram is voor elk gerecht.