• Lorem ipsum

Rode wijn uit de Douro

Wijnstreek in het noorden van Portugal. Bekend om zijn Port wijnen. Beroemd in de hele wereld.

Toon:
Vieira de Sousa Alice 2017 rood
Vieira de Sousa
Alice 2017 rood
€8,95
Vieira de Sousa Vieira de Sousa Reserva 2015
Vieira de Sousa
Vieira de Sousa Reserva 2015
€15,95
Toon:

Rode wijn uit de Douro

In noorden van Portugal zo'n 2 uur met de auto vanaf Porto het horizontaal het land in ligt de Dourovallei. Deze vallei heeft sinds de 17e zijn plaats wel verdiend in de wijnwereld. Het begon ooit met een oorlog tussen Frankrijk en Engeland. Tijdens deze oorlog werd Franse wijn voor de Engelse welgestelde onbetaalbaar. Het vervoeren van de Portugese wijnen had tot nadeel dat deze te lanf onderweg waren. Door de toevoeging van Brandewijn en daarmee het verhogen van de alcohol percentage en suikergehaltes werd de Portugese wijn wel vervoerbaar en daarna ook snel heel populair - zoet was de smaak van de tijd -

Port soorten

Grofweg zijn er 2 verschillende port soorten te weten Ruby & Tawny. De eerste - Ruby wordt opgevoed in houten vaten zonder de toevoeging van lucht (oxidatie) hierdoor is de smaak zacht en past deze bijvoorbeeld goed bij zachte kazen en chocolade. De tweede soort Tawny wordt opgevoed met enige hoeveelheid zuurstof in de vaten. De port oxideerd daardoor waardoor er een krachtige smaak ontstaat die zich perfect laat paren met hardere kazen en of noten.

Tawny port

Van de Tawny port is het ook mogelijk jaartal port te maken. Deze variëren van 10,20, 40 of zelfs wel 100 jaar oud. Komt deze port van één wijngaard dan wordt hij Colheita genoemd.

Sinds een jaar of twintig worden er in de streek ook heerlijke topwijnen geproduceerd die gelijk zijn van kwaliteit met de topwijnen van andere beroemde wijnstreken zoal bijvoorbeeld La Rioja.