• Lorem ipsum

Rode wijn uit de Douro

Wijnstreek in het noorden van Portugal. Bekend om zijn Port wijnen. Beroemd in de hele wereld.

Toon:
Ramos Pinto Duas Quintas DO Douro - Rode wijn
Ramos Pinto
Duas Quintas DO Douro - Rode wijn
  • Smaak: Kaneel & Pruimen
  • Land: Portugal
  • Druif: Blend
€17,95
Direct leverbaar
Toon:

Rode wijn uit de Douro

De rivier de Douro begint zijn reis in Spanje en loopt zo door onder andere de Ribera del Duero en Rueda Portugal binnen. De eerste wijnstreek die wordt doorkruist is gelijk de Douro. In de Douro worden langs steile bergen en de daarop aangeplante druivenstokken druiven geteeld. Het werk om deze te verzorgen en te oogsten is zeer zwaar en ook gevaarlijk. De meest druiven worden momenteel nog geoogst om tot Portwijn te worden gemaakt, maar een steeds groter deel wordt gebruikt om witte en rode Douro wijn te maken.

Geschiedenis van de Douro wijn

In noorden van Portugal zo'n 2 uur met de auto vanaf Porto het horizontaal het land in ligt de Dourovallei. Deze vallei heeft sinds de 17e zijn plaats wel verdiend in de wijnwereld. Het begon ooit met een oorlog tussen Frankrijk en Engeland. Tijdens deze oorlog werd Franse wijn voor de Engelse welgestelde onbetaalbaar. Het vervoeren van de Douro wijnen had tot nadeel dat deze te lang onderweg waren. Door de toevoeging van Brandewijn en daarmee het verhogen van de alcoholpercentage en suikergehaltes werd de Douro wijn wel vervoerbaar en daarna ook snel heel populair - zoet was de smaak van de tijd -. Portwijn was dan ook lange tijd de enige wijn die uit Portugal kwam voor de Engelse en de andere Europeanen. Halverwege de jaren negentig kwam er voorzichtig meer aandacht voor het maken van niet versterkte Douro wijn. Met name de rode Douro wijn had en heeft veel potentieel is smaakprofiel van volle zware rode wijnen. Daar was namelijk al een grote markt voor en door de jaren heen hebben de Portugese hun marktaandeel dan ook flink kunnen vergroten door investeringen in kwaliteit en kennis.

Douro wijn is inmiddels veel en goed te vinden en Nederland en dat is zeer verdiend.

Prachtige Douro wijn uit de Douro Superior

Dit meest oostelijk gelegen deel van de Douro wordt omschreven als extremer in zijn klimaat. Zo zijn de winters en zomers hier net even zwaarder voor de druiven. Er is wel potentieel voor mooie Douro wijn uit de Douro Superior gelukkig zien de lokale wijnboeren dit ook in en werken ze veel beter samen dan vroeger om mooie en goede Douro wijn te maken.

Smaakvolle en kwalitatief hoogwaardige Douro wijn uit Cima Corgo

In het hart van de Douroregio ligt de streek Cima Corgo. In het midden van deze streek ligt het dorpje Pinhão. Dit gebied beslaat twee derde van de regio en vertegenwoordigt 40% van de wijnproductie. De streek Cima Corgo produceert naast prachtige Portwijn zeer goede Douro wijn. De Douro wijn wordt gemaakt van druiven die op ondergronden van klei en leisteen hebben kunnen groeien. De druiven moeten vaak tientallen meters opzoek naar water in de grond hierdoor zijn de druiven die gebruikt worden voor de Douro wijn hier zeer krachtig en vol smaak. Het plukken van de druiven voor de Douro wijn gebeurt hoofdzakelijk ’s-Nachts om de druiven niet te veel te stressen. Overdag kan het namelijk 40 graden worden en dan kan de druif beter rustig blijven hangen.

Smaakvolle Douro wijn uit Baixo Corgo

Ook in Baixo Corgo wordt Douro wijn gemaakt. Baixo Corgo is qua oppervlakte het kleinste gebied van de drie. Wel is het de grootste streek qua oppervlakte en aaneengesloten “wijngebied” binnen de Douro regio: 13.500 hectaren. Een reden hiervoor is het feit dat hier vanuit de historie, de wijnbouw binnen deze regio haar oorsprong vindt. Naast een beetje Douro wijn wordt hier toch veelal Portwijn gemaakt van de druiven.

Klimaatomstandigheden in de Douro

Er zijn vier bergruggen die druiventeelt beschermen tegen de extreme invloeden van de natuur in de Douro regio van koel en vochtig weer. Je hebt in het noorden de Serra de Alvao, de Serra de Padrela en de Serra de Bornes 

In het westen zorgt voor de Serra do Marao voor bescherming tegen het koeler klimaat van de Minho (Vinho Verde). Door deze vier bergruggen is er microklimaat in de Douro die een ideaal klimaat voor het produceren van Douro wijnen geeft. 

Zo kan voorkomen dat je in de zomer de stad Porto bewolkt en regenachtig verlaat, waarna je de Douro regio binnenrijdt met heldere luchten en mooie temperaturen.  

In de zomermaanden is de hitte in de Douro regio zeer heet en soms ook niet fijn om in te vertoeven. Een temperatuur tussen de 40 en 50 graden Celsius is dan heel normaal. Gemiddeld is de temperatuur 15 tot 25 graden Celsius hoger dan in het relatief koude Porto. In de winters kunnen de temperaturen in de Douro regio echter vrij laag zijn en temperaturen rond het vriespunt zijn dan niet gek.

Het klimaat in de stad Porto is niet geschikt voor het verbouwen van Douro wijn, maar de omstandigheden zijn wel zeer geschikt voor het opslaan van de Douro wijnen. Al jaren worden dan ook de wijnvaten van de Douro regio in juni (voordat het echt heet wordt in de Douro regio) naar Porto vervoerd om ze daar op te slaan in een koelere omgeving.

De Douro wijnen worden hier dan opgeslagen alvorens ze verscheept worden naar de rest van de wereld. Een bezoek aan deze opslagkade is zeer de moeite waard je kan hier de vele verschilende Portwijnen en Douro wijn proeven onder het genot van het mooie weer en een hapje.