• Lorem ipsum

Touriga Nacional wijn

Deze bekende druif uit Portugal wordt hier ook het meest verbouwd. Gelukkig voor de Bordeaux regio is deze makkelijke groeier nu ook toegestaan in de Bordeaux regio. De touriga nacional druif is de belangrijkste druif voor versterkte portwijnen uit de Dou

Toon:
Ramos Pinto Duas Quintas DO Douro - Rode wijn
Ramos Pinto
Duas Quintas DO Douro - Rode wijn
  • Smaak: Kaneel & Pruimen
  • Land: Portugal
  • Druif: Blend
€17,95
Direct leverbaar
Beyra Vinhos De Altitude Tinto Reserva - Rode wijn
Beyra Vinhos De Altitude
Tinto Reserva - Rode wijn
  • Smaak: Jam & Laurier
  • Land: Portugal
  • Druif: Touriga Nacional
€18,45
Direct leverbaar
Toon:

Touriga Nacional wijn

De Touriga Nacional druif uit Portugal wordt ook in Portugal het meest verbouwd. De druif is klein van soort en geeft een betrekkelijk kleine opbrengst. Hij groeit goed in moeilijk begaanbare gebieden zoals bijvoorbeeld de stijle hellingen van de Douro vallei. De druif rijpt vroeg in het seizoen en heeft een dikke schil. Je zal in de rode wijn van de touriga nacional druif aroma's van zure pruim, zwarte framboos en blauwe bes tegenkomen daarnaast kan je ook iets muntigs proeven.

Geschiedenis van de Touriga Nacional druif

De druivensoort Touriga Nacional vindt vermoedelijk zijn oorsprong in de regio Dão in het midden van Portugal. De eerste vermelding van de Touriga Nacional druif en de Touriga Nacional wijn wordt voor het eerst in 1822 opgetekend. 

Uit onderzoek zou blijken dat de Touriga Nacional druif twee ouders heeft namelijk de Marufo en Touriga Franca. 

De trots van Portugal is Touriga Nacional wijn

De wijn van de Touriga Nacional is internationaal bekend om zin dieprode kleur zijn aroma’s van zwart fruit en aanwezige tannine. Voorheen werd alleen Portwijn van gemaakt, maar de laatste twintig jaar wordt er ook veel Touriga Nacional rode wijn gemaakt met de Touriga Nacional druif.

De Touriga Nacional wijn wordt vaak geblend met de Touriga Franca, tinto Cão en Castelão druiven. Door de bekendheid van dit druivenras is er naast Portugal inmiddels ook aanplant in Australië en Zuid-Afrika. In Zuid-Afrika maken ze er Portachtige wijnen van.

Waar groeit de Touriga Nacional druif in Portugal?

In de bekende wijnregio de Dão was er tot het eind van negentiende eeuw bijna alleen maar touriga nacional druiven te vinden. Halverwege jaren tachtig was dat nog maar vijf procent. De touriga nacional druif kent een lage opbrengst per hectare en dat maakte hem steeds minder populair.

Touriga Nacional wijn uit de Dão is ook wat frisser dan zijn wijnvrienden uit de Douro. De Dão wijnstreek is namelijk hoger gelegen en hierdoor ook kouder. De zuurgraad bij deze druiven is hoger waardoor er uiteindelijk een Touriga Nacional wijn overblijft die lichter en frisser is. Je kan aroma’s van frambozen, aardbeien en blauwe bessen aantreffen in deze Touriga Nacional wijn.

De andere bekende en grote wijnstreek voor de touriga nacional druif is natuurlijk de Douro. Bekend om zijn Portwijn en de laatste twintig jaar ook om zijn niet verzwaarde touriga nacional rode wijn.

Portwijn van de Touriga Nacional druif

Van oudsher wordt de touriga nacional druif gebruikt voor het maken van de Portwijn uit de Douro streek. De druif heeft genoeg tannine en zuren om als basiswijn voor deze heerlijke versterkte rode wijn te dienen. Je kan verschillende smaaktype vinden in de Portwijn allemaal hebben ze in ieder geval voor een groot gedeelte de Touriga Nacional als basiswijn.

Douro wijn is onmogelijk zonder de Touriga Nacional druif

Op de hellingen langs de rivier de Douro staan vele terrassen vol aangeplant met de Touriga Nacional druif. Naast de touriga nacional en tinto roriz druiven. Gezamenlijk maken ze de basiswijn voor de Portwijn en kunnen ze ook gebruikt worden voor de stille rode Touriga Nacional wijn. 

Aroma’s van de Touriga Nacional wijn

De Touriga Nacional rode wijn kan smaken naar de aroma’s van bosbessen, pruimen, bramen, cacao en munt. Wanneer Touriga Nacional wijn op hout gelagerd heeft vind je ook vanille en soms iets nootmuskaat terug in de rode wijn.

Wanneer er aan de Touriga Nacional wijn andere druiven zoals de Touriga Franca worden toegevoegd zullen er meer rood fruit aroma’s waarneembaar zijn.

Smaakvolle wijn spijs combinaties met Touriga Nacional wijn

Bij vleesgerechten raden wij de combinatie met varkensvlees met bonen, kruidenworstjes, rundvlees gegaard op de BBQ, Aromatische thaise gerechten en rundvlees met stroganoffsaus aan 

Met kaas kan je denken aan mozzarella, Zwitserse Gruyere, Stilton en andere blauwe kazen en eventueel wat brie.

Synoniemen van de Touriga Nacional druif

Wereldwijd kan je de Touriga Nacional wijn en de Touriga Nacional druif tegenkomen al heeft hij dikwijls wel een andere naam. Zo kan je hem herkennen aan de naam: azal, espanhol, mortaga, touriga, touriga antigo en touriga fino.

Advies bij de aankoop van Touriga Nacional wijn

Wijnhandel GrapeWine.nl heeft en dan met name Arjan heeft een kleine voorliefde voor de Touriga Nacional wijn. Dit komt door onze wijnreis uit 2017. We hebben toen kennis gemaakt met Portugal en met name de Douro wijnstreek. Door de vele excursies en goede contacten in dit land kunnen wij jou dan ook uitstekend adviseren over jou ideale Touriga Nacional rode wijn. Zoek je een Portwijn aarzel dan ook niet. Arjan adviseert je graag over een mooie en smaakvolle Portwijn uit Portugal.