• Lorem ipsum

Nieuw Zeeland

Toon:
Toon:

Nieuw Zeeland

Nieuw Zeeland is, net als Australië, een relatieve laatbloeier in de wereldwijde wijnmarkt. Het produceert geen enorme hoeveelheden wijn, maar heeft grote indruk gemaakt met zijn heerlijke, fruitige sauvignon blanc en chardonnay.

 

  • Wijnland Nieuw Zeeland in het kort
  • Druiven uit Nieuw Zeeland
  • Nieuw Zeelandse wijnclassificatie
  • Geschiedenis van wijnland Nieuw Zeeland

Wijnland Nieuw Zeeland in het kort

  • Jonge speler in de wereldwijde wijnmarkt
  • 3,1 miljoen hectoliter wijn per jaar
  • Bekendste wijngebieden: Northland, Auckland, Waikato, Gisborn, Hawkes Bay en Wellington
  • Bekendste druiven: sauvignon blanc en chardonnay,
    Pinot noir wordt veel gebruikt voor mousserende wijnen. De riesling wordt ook steeds populairder.
  • 35.000 hectare aan wijngaarden

 

Druiven uit Nieuw Zeeland

In Nieuw Zeeland groeien meer dan 100 inheemse druivensoorten.
Per streek groeien ook nog specifieke druivensoorten. De kwaliteit van de druiven is buitengewoon vanwege het perfecte wijnklimaat in Nieuw Zeeland.
Nieuw Zeeland produceert zowel witte als blauwe druifsoorten. Dit zijn de meest bekende:

  • carnernet sauvignon
  • chardonnay
  • merlot
  • sauvignon blanc

Nieuw Zeelandse wijnclassificatie

Nieuw-Zeelandse wijnmakers hebben niet te maken met een strenge wijnwetgeving. Nieuw-Zeeland kent slechts enkele regels die vrij standaard zijn, waaraan de wijnmakers zich moeten houden.

Wijnmakers kunnen vrij experimenteren met verschillende (nieuwe) mogelijkheden en technieken.

Geschiedenis van wijnland Nieuw Zeeland

De Engelse dominee Samuel Marsden plantte in 1819 de eerste druiven aan in Kerikeri, een plaatsje in het noorden van het Noordereiland.
De eerste wijnen werden echter pas veel later geproduceerd, door James Busby. Busby legde in 1836 een kleine wijngaard aan op zijn land in Waitangi, iets ten zuiden van Kerikeri. Hij verkocht zijn wijnen aan Engelse soldaten.

Tot de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw was de wijnbouw in Nieuw-Zeeland betrekkelijk kleinschalig. In 1960 besloeg het totale wijnbouwoppervlak nauwelijks 400 hectare.

De Nieuw-Zeelanders, die veelal van Britse afkomst waren, dronken meer bier dan wijn. Bovendien hanteerde de Nieuw-Zeelandse regering lange tijd een gematigd alcoholbeleid. Wijnproducenten mochten hun wijnen bijvoorbeeld niet direct aan de consument verkopen, enkel aan hotels. Dat waren de enige ondernemingen in het land die wijn konden verkopen aan particulieren.

Nog meer leren over Nieuw Zeelandse wijn?

Wij bieden een informele themacursus “Wijn Begrijpen” aan.
Hier gaan wij dieper in op alle aspecten van de wijnen en er is ruime gelegenheid voor het stellen van vragen.

Meer info: Themacursus Wijn Begrijpen