• Lorem ipsum

Albariño

Toon:
Geen producten gevonden...

Albariño

De Albariño druif heeft in Spanje en Portugal een goede naam. Dat is niet zo gek want in de wijnregio’s Rias Baixas en in de Minho streek in Portugal worden er prachtige witte wijnen van gemaakt. 

Bijzonderheden van de Albariño druif

De Albariño druif heeft een tamelijk dikke schil hierdoor is hij redelijk beschermt tegen schimmels. Om schimmels nog beter tegen te gaan worden in de Mihno en Rias Baixas de druif langs pergola’s geleid om zo beter beschermt te zijn tegen de schimmelziekte en ook voor eventuele te grote hoeveelheden aan zon. 

De aroma’s van de Albariño druif kunnen veel lijken op die van citroen, grapefruit, nectarine, meloen en nat grind. Veel smaakaroma’s komen ook overeen met die van sauvignon blanc wijn uit bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland of Pinot Grigio uit Frankrijk.

De Albariño druif groeit het liefst op een ondergrond van leisteen of graniet.

Prachtige Rias Baixas Albariño witte wijn

De Albariño wijnstreek in Spanje staat wereldwijd bekend om zijn Albariño witte wijnen. Pas sinds 1988 is deze wijnstreek ook toegetreden tot de D.O. van Spanje. Het is een zeer groengebied dat gelegen is in het uiterste noordwesten van Spanje aan de Atlantische oceaan. De lange kuststrook is zeer stijl en aan deze kust liggen vele kleine vissersdorpjes. 

De wijnregio kent in totaal vijf D.O.’s te weten: Rias Baixas, Ribeiro, Ribera Sacra, Valdeorras en Monterrei.

Rias Baixas is vanwege zijn ligging aan de Atlantische oceaan een echt vissersgebied. De lokale gastronomie bestaat dan ook uit veel vis en schaal en schelpdieren. Het binnenland is erg groen net als zijn buurregio het in Portugal gelegen Minho gebied.

Naast de albariño druif vind je in Rias Baixas ook de treixadura, torrontés en loureira druiven. Deze druiven geven een geheel eigen witte wijnen en lijken slechts deels op de Albariño witte wijnen.

De Albariño druivenstokken zijn goed bestand tegen het gure zeeklimaat en de vele regen. De regio is vooral bekend om zijn witte wijnen waarvan de Albariño druif dan weer de bekendste is. De witte Albariño wijn zijn altijd te herkennen aan hun frisheid en verfijnde fruitaroma’s

De mooiste Albariño witte wijnen uit Rias Baixas komen van ondergronden met graniet. De witte Albariño wijnen gisten in Rias Baixas op roestvrijstalen tanks om zo fris mogelijk te blijven. Er wordt de laatste jaren wel wat meer geëxperimenteerd met het laten rijpen van Albariño witte wijn op de Lie. Deze witte Albariño wijnen zijn voller en ronder van smaak. 

De treixadura, godello, loureira, caíño blanco en torrontés druiven worden vaak gebruikt om in kleine hoeveelheden aan de albariño-wijnen toe te voegen. Van de lokale blauwe druiven wordt een handjevol rode en roséwijnen gemaakt die verder vrijwel onbekend zijn in de rest van Europa.

Smaakvolle Albariño witte wijn uit de Vinho Verde (Minho)

Dat de Portugese mooie witte wijn kunnen maken dat wisten wij wel, maar dat ze van de Albariño druif iets bijzonders konden maken dat weten helaas een hoop Nederlanders nog niet en dat is zonde. In Portugal heet de Albariño

Alvarinho en wordt hij gebruikt voor de Vinho Verde witte wijnen. Ook in andere delen van Portugal wordt deze prachtige en krachtige witte druif aangeplant. Je kan er frisse Albariño witte wijn van maken, maar ook zeer zeker krachtige witte wijn onder de juiste omstandigheden en met wijnstokken met voldoende leeftijd.

De witte Albariño wijnen geven een klein prikje op de tong dus dat maakt ze makkelijk te herkennen.

De druiven van de Albariño druif staan in de Minho streek vaak aangeplant langs pergola’s die de druivenstokken omhoog leiden. De druiventrossen hangen vervolgens van de pergola naar beneden en zijn zo door het bladerdek beschermd tegen te felle zon en het te nat worden waardoor schimmelziekte een kans krijgen bij de Albariño druiven. 

De witte Albariño wijnen uit de Minho streek zijn vaak wat lager in alcohol en met het eerder besproken lichte prikje op de tong een heel herkenbare en fijn witte wijn om te drinken.

De herkomst van de Albariño druif

Tsja wat de herkomst van de Albariño is niet bepaald een duidelijk verhaal blijkt als je dit nader onderzoekt. Er wordt nl. door de Spanjaarden beweerd dat de Albariño druif een ouder of voorloper is van de riesling druif. De Duitsers op hun beurt beweren dat het een afstammeling is van de riesling druif. Zo zouden Duitse monniken op hen weg naar het bedevaartsoort Santiago de Compostella mee hebben genomen en vervolgens in Rias Baixas hebben aangeplant.

Wat het ook zei de Spanjaarden en met name de Galiciërs hebben er zelfs een feestdag voor aangewezen deze is altijd eerste zondag in augustus. Hadden de Spanjaarden nog niet genoeg feestdagen? Ach meer is beter is de heersende gedachte in Spanje en geef ze eens ongelijk.

Wanneer wordt de Albariño druif geoogst?

De Albariño druif wordt eind september – begin oktober geoogst, afhankelijk van het weer. Het rijpingsproces is verschillend maar volgens de `bodega-wet´mag de wijn niet eerder dan augustus gebotteld worden. 

Wat vreemd is dat de Albariño wijn voor thuisgebruik vaak al in maart gebotteld en gedronken wordt.

Advies bij het kopen van Albariño witte wijn

Wijnhandel GrapeWine.nl kan je ten alle tijden voorzien van goed advies als je Albariño witte wijn wilt bestellen. We hebben in ons assortiment een aantal pareltjes en die kunnen en willen we je graag laten proeven.