• Lorem ipsum

Marlborough

Wijnbouw gebeurd Nieuw Zeeland al sinds 1819. Destijds plantte Anglicaanse missionarissen de eerste druivenstokken aan op het noorderlijk eiland. Sinds de jaren 60 van de vorige eeuw gebeurd dit in toenemende mate steeds proffessioneler en intensiever. 

Toon:
Little Beauty Sauvignon Blanc Limited Edition - Witte wijn
Little Beauty
Sauvignon Blanc Limited Edition - Witte wijn
  • Smaak: Crispy & Passievrucht
  • Land: Nieuw Zeeland
  • Druif: Sauvignon Blanc
€24,95
Direct leverbaar
Toon:

Marlborough

marlborough sauvignon blanc witte wijn wordt al sinds 1819 in Nieuw Zeeland gemaakt. In eerste instantie is de marlborough sauvignon blanc wijn alleen aangeplant om als miswijn te dienen. Dit gebeurde voor het eerst op het Noordereiland. Vanaf halverwege jaren negentig kwamen er op het Zuidereiland ook steeds meer wijngaarden voor de sauvignon blanc witte wijn uit Nieuw-Zeeland.

Het gebied van marlborough sauvignon blanc wijn 

Het wijngebied Marlborough is ruim 11000 hectare groot en heeft verreweg de meeste aanplant van heel Nieuw-Zeeland. De bodem bestaat uit klei, grind en kiezels. Bekend zijn de sauvignon blanc wijnen vanwege hun frisheid en diepe fruit aroma's.

De eerste wijnboer die met enige kwaliteit zijn marlborough sauvignon blanc witte wijn introduceerde is Montana geweest begin jaren tachtig. Door zijn grote succes met deze mooie witte wijn volgde al snel andere grote wijnboeren naar de streek zoals Cape Mentelle uit Australië.

Cloudy Bay witte wijn

Een gebied dat sinds de jaren tachtig zich ontwikkeld heeft tot een cult wijngebied is Cloudy Bay.

Dit onwaarschijnlijke mooie gebied en wijngaard herbergt de beste marlborough sauvignon blanc wijn die Nieuw-Zeeland heeft te bieden. Ja hij is prijzig, maar dat maakt de marlborough sauvignon blanc wijn goed door aroma’s intens fruit en een ongekende lengte te laten proeven.

Er wordt gezegd, eigenlijk al sinds de jaren tachtig dat hier de beste marlborough sauvignon blanc wijn van de wereld wordt gemaakt.

Destijds in de jaren tachtig was de oprichter David Hohnen een echte pionier en één van de weinige in deze regio. Momenteel is er geen stukje land meer te krijgen. De wijngaard is vernoemd naar de Baai die kapitein Cook in 1770 ontdekte tijdens zijn ontdekkingsreizen. Er worden hoofdzakelijk witte wijn geproduceerd.

De naam komt van het troebele water in de baai. De dagen in Cloudy Bay zijn lang en warm en de nachten koel en donker. Hierdoor kan de marlborough sauvignon blanc wijn van Cloudy Bay zich uitstekend ontwikkelen.

Klimaat voor wijnbouw in Marlborough 

Verreweg de meeste wijngaarden met sauvignon blanc in Marlborough zijn aangeplant in Wairu vallei. De kleiachtige grond in combinatie met de vele zonuren maken het een ideale wijnstreek voor de marlborough sauvignon blanc witte wijn. Naast Wairu vallei is het gebied Wairau Valley ook in opkomst.

De gehele streek Marlborough is één van de zonnigste streken van Nieuw-Zeeland met gemiddelde temperaturen van 24 graden overdag. ’s-Nachts heb je daarentegen weer koelte door deze wisselingen ontwikkelen zich prachtige fruit aroma’s die jou en mij zeer kunnen bekoren.

Naast de marlborough sauvignon blanc witte wijn wordt er ook heerlijke pinot noir en chardonnay gemaakt in deze streken. Ook is er de laatste jaren aandacht voor de Pinot Gris witte wijn.

Zeer smaakvolle marlborough sauvignon blanc witte wijn

Een belangrijke reden voor de kwaliteit van de marlborough sauvignon blanc witte wijn is het klimaat in marlborough. De unieke aroma’s van de marlborough sauvignon blanc wijnen zoals kruisbessen, passievrucht en groene peper kunnen vanwege de weldadige zonuren en perfecte ondergronden zich ultiem ontwikkelen. 

De wijnboeren hebben vanwege het uitblijven van vorst en andere schimmelziekte ook een stuk minder problemen in het groeiseizoen wat natuurlijk de marlborough sauvignon blanc witte wijnen ten goede komt.

De sauvignon blanc druif is alleenheerser in Nieuw- Zeeland

Eigenlijk staat de druif sauvignon blanc synoniem voor Nieuw-Zeeland en andersom zo is ruim de helft van de aangeplante druiven in dit land van deze druif. De sauvigon blanc druif rijpt langzaam en daardoor kunnen er mooie intense aroma’s ontstaan die niet te vergelijken zijn met andere sauvignon blanc druiven elders in de wereld aangeplant.

marlborough sauvignon blanc witte wijnen heeft aroma’s van kruisbessen, passievrucht en een pepertje.

In Marlborough rijpen de druiven op eenzelfde manier als in de Bourgogne, maar door de koude nachten kunnen de zuren zich hier beter ontwikkelen.

Marlborough sauvignon blanc witte wijn uit Nelson 

Het kleine buurgebied van Marlborough ligt op het noordelijkste puntje van het eiland en heeft wijngaarden met kleiachtige en stenige ondergrond. De marlborough sauvignon blanc witte wijn die hier vandaan komt is rijk van smaak en heeft veel structuur. Door de relatief vele regenval in de herfst is het voor de druiven lastig groeien zonder schimmelziekte op te lopen.

De geografie van Marlborough

De wijnstreek Marlborough kan in vier gebieden worden verdeeld. De eerste twee delen, in het zuiden en het westen, zijn rost en bergachtig. Het zuidelijke deel van de staat bevat de toppen van de Kaikoura Ranges, dit zijn de Nieuw-Zeelandse Alpen of ook wel Zuidelijke Nieuw-Zeelandse Alpen.

Tussen het zuiden en het westen van deze twee gebieden ligt de lange vallei van de rivier de Wairau. De vallei verbreedt zich tot een wijd platteland in het oosten, waar ook Blenheim ligt. 

Het vierde gebied is langs de noordkust gelegen dit zijn de Marlborough Sounds en deze staan bekend om hun schoonheid en natuurlijk witte wijnen.