• Lorem ipsum

Abruzzen

Toon:
Orlandi Contucci Ponno  Pecorino – Terre Di Chieti - Witte wijn
Orlandi Contucci Ponno 
Pecorino – Terre Di Chieti - Witte wijn
  • Smaak: Appel & Zuivel
  • Land: Italië
  • Druif: Pecorino
€14,95
Direct leverbaar
Venea Prisma - Witte wijn
Venea
Prisma - Witte wijn
  • Smaak: Meloen & Perzik
  • Land: Italië
  • Druif: Pecorino
€14,95
Direct leverbaar
Toon:

Abruzzen

Abruzzen is een kleine, onbekende wijnstreek in het midden van Italië. De wijnregio ligt ten zuiden van de wijnstreek Le Marche, midden in de Apennijnen en aan de kust van de Adriatische Zee. De bekendheid die Abruzzen geniet, dankt de regio vooral aan de aangename rode wijnen die hier worden geproduceerd. Maar Abruzzen heeft ook heerlijke witte wijnen te bieden.

De wijnbouw in Abruzzen is al ruim 2.500 jaar oud en bestaat ongeveer uit 35.000 hectare. Hoewel het wijngebied niet zo groot is in vergelijking met andere wijnstreken van Italië, wordt er jaarlijks toch een enorme hoeveelheid witte wijn geproduceerd in Abruzzen. Wat weinig mensen weten, is dat Abruzzen na de wijnstreek Veneto de grootste wijnproducent is van Italië. Dat komt vooral doordat hier al lange tijd veel massawijnen worden geproduceerd. De witte wijnen worden ook gebruikt voor andere doeleinden, zoals distillatie en de productie van vermout.

Witte wijn uit Abruzzen wordt dan ook vooral door de lokale bevolking gedronken. Hier is echter wel een verandering in te zien. Veel coöperatieven verdwijnen en maken plaats voor kleinere wijnproducenten die wel voor witte wijn van kwaliteit gaan. Met als gevolg dat er nu overal betaalbare, vlot wegdrinkende witte wijnen uit Abruzzen verkrijgbaar zijn.

Klimaat en ondergrond in Abruzzen

Een belangrijke factor voor het klimaat in Abruzzen is de berg Gran Sasso. In het binnenland van Abruzzen heerst een continentaal klimaat met warme zomers en koude winters. Hier is ook een groot verschil in dag- en nachttemperaturen. Abruzzen bestaat vrijwel helemaal uit heuvels, waardoor er genoeg koele plekken zijn in een verder heet klimaat.

Door de vele bossen en steile bergen in Abruzzen bevindt de wijnbouw zich meer richting de kust van de Adriatische Zee. De wijngaarden liggen vooral tegen de heuvels van de Apennijnen, met name aan die van de Gran Sasso en de Montagna delia Maiella. De wind vanaf de zee zorgt voor verkoeling. Door de invloed van de Adriatische Zee zijn de temperatuurverschillen minder groot. Het milde klimaat en de op het zuiden gerichte heuvels aan de kust bieden goede omstandigheden voor de wijnbouw.

De productie van witte wijn in Abruzzen vindt plaats op een hoogte van ongeveer 500 meter. Door de relatief lage ligging van de wijngaarden krijgen de druiven de kans om langzaam te rijpen en heerlijke aroma’s te ontwikkelen. De bodem bestaat veelal uit kalkhoudende klei, maar varieert van een zanderige kuststrook tot kalk, mergel en zandsteen in de bergen. 

Witte druivensoorten in Abruzzen

Anders dan in andere Italiaanse wijnstreken worden er in Abruzzen minder verschillende soorten druiven verbouwd. Abruzzen staat vooral bekend om de trebbiano druif als het gaat om de productie van witte wijn, een van de oudste en meest aangeplante witte druivensoorten in Italië. De druif komt waarschijnlijk uit Toscane. Trebbiano druiven zijn relatief klein, bevatten veel sap en leveren, mits goed verbouwd, wijnen van uitstekende kwaliteit op.

De trebbiano druif heeft het laatste decennium grote stappen vooruit gemaakt op het gebied van kwaliteit. De druif levert tegenwoordig knisperende, frisfruitige en zelfs minerale wijnen op die ook internationaal geliefd zijn. Er bestaan overigens verschillende variëteiten van de trebbiano druif. Houtlagering is in de meeste gevallen een absolute no-go, zodat de wijnen voldoende frisheid en energie bewaren.

Een andere druif die voorkomt in Abruzzen is de pecorino druif, een typische druif uit deze wijnstreek. De pecorino druif is een bijzondere, men dacht begin 1900 namelijk dat de kwetsbare witte druivensoort was uitgestorven. Dat bleek echter niet het geval toen in 1980 een pecorino struik werd gevonden. Wijnproducenten begonnen daarna met de “restauratie” van deze eeuwenoude druif.

De pecorino druif is helaas niet populair bij elke wijnproducent in Abruzzen, dit heeft te maken met de lage opbrengst per hectare. En dat is jammer, want de druif kan stevige droge witte wijnen opleveren.

Heerlijke witte wijn uit Abruzzen

Hoewel de wijnproductie in Abruzzen grotendeels uit rode wijn bestaat, komen hier ook heerlijke witte wijnen van uitstekende kwaliteit vandaan. De meeste witte wijn is afkomstig van de trebbiano druif. Leuk om te weten is dat de witte wijn uit Abruzzen vroeger bekend stond als de wijn van het leger. De witte wijn werd toen namelijk veel gedronken door soldaten. Een witte wijn van de trebbiano druif is een lekker droog en fris wijntje die het goed doet bij visgerechten en gevogelte.

De Trebbiano d’Abruzzo is de enige witte wijn uit Abruzzen met een kwaliteitslabel, maar dat neemt niet weg dat ook de witte wijn van de pecorino druif van goede kwaliteit is. De witte wijn is net zo bijzonder als de geschiedenis van de pecorino druif is verrassend door de vele, complexe smaakindrukken. Zo smaakt de wijn lekker droog met wit fruit gevolgd door een combinatie van specerijen, honing en amandel met minerale indrukken.Een witte wijn van de pecorino druif is een aanrader bij Italiaanse hapjes en past goed bij voorgerechten met vis, gamba’s en vleeswaren. De witte wijn is ook goed te combineren bij Mediterrane of Oosterse gerechten met witvlees.