• Lorem ipsum

Witte wijn uit de Rheingau

Als je de Rijn tegen de stroom in volgt, kom je vanzelf terecht in de Duitse wijnstreek Rheingau. Het relatief kleine wijngebied bevindt zich tussen de steden Lorch en Wiesbaden. De Rheingau behoort tot de beste wijngebieden van Duitsland. Vooral voor wit

Toon:
Geen producten gevonden...

Witte wijn uit de Rheingau

Als je de Rijn tegen de stroom in volgt, kom je vanzelf terecht in de Duitse wijnstreek Rheingau. Het relatief kleine wijngebied bevindt zich tussen de steden Lorch en Wiesbaden. De Rheingau behoort tot de beste wijngebieden van Duitsland. Vooral voor witte wijn ben je hier aan het juiste adres. De Rheingau staat bekend om zijn prachtige witte wijnen van de riesling druif.

De geschiedenis van de wijnbouw in de Rheingau gaat terug naar de twaalfde eeuw, toen de eerste wijngaarden werden aangelegd door monniken. De Rheingau was de eerste wijnregio van Duitsland met een officiële wijngaardclassificatie. Witte wijnen uit de Rheingau waren in de negentiende eeuw zelfs net zo beroemd als die uit Frankrijk.

Klooster Eberbach, gelegen in de buurt van het dorpje Hattemheim in de Rheingau, is een belangrijk middelpunt van de Duitse wijnbouw. Hier wordt namelijk al meer dan zeshonderd jaar witte wijn van hoge kwaliteit gemaakt. Het klooster is nu ook een wijnacademie. Een ander leuk weetje is dat er in de Rheingau een school voor wijnbouw is gevestigd in de stad Geisenheim. Deze stad staat overigens ook bekend als een van de bekendste internationale centra op het gebied van wijnbouwtechnische wetenschap en kennis over druivenstokken.

De wijngaarden in de Rheingau liggen tussen het Taunusgebergte en de noordelijke oever van de Rijn. De Rijn dient als warmtereservoir voor de wijngaarden. Tijdens koele nachten geeft de Rijn opgeslagen warmte af aan de druivenstokken.

Klimaat en ondergrond in de Rheingau
Door de ligging van de wijngaarden, het milde klimaat en een zeer gevarieerde bodem, worden er in de Rheingau witte wijnen van uitstekende kwaliteit geproduceerd. De wijngaarden bevinden zich op de rechteroever van de Rijn en worden door de heuvels van de Taunus beschermd tegen de koude wind uit het noorden. Bovendien zijn de wijngaarden gericht op het zuiden. Daardoor profiteren de druiven van veel zon.

In de Rheingau heerst een microklimaat met warme zomers en zachte winters dat gunstig is voor de wijnbouw. De Rijn is hier extra breed, waardoor het zonlicht via een groot oppervlak wordt weerkaatst en de rivier dus extra warmte geeft. De Rijn is van grote invloed op het reguleren van met name de dag- en nachttemperaturen. Het klimaat leent zich goed voor laatrijpers zoals de riesling druif.

De bodem in de Rheingau bestaat voor een groot gedeelte uit leisteen, maar is zeer divers. Bodemsoorten die je aantreft in de Rheingau zijn mergelbodems van leisteen, kwartsiet, kiezel en zandsteen en leem, diepe en meestal kalkhoudende bodems van zandlöss of löss. In de wat lager gelegen gebieden bevatten de bodems veel mergel, kiezel en löss. In de hogere gedeelten vind je meer leisteen en kwartsiet met een bovenlaag van löss en leem. Door de diverse bodemsoorten verschillende de witte wijnen van de riesling druif uit de Rheingau van smaak en karakter.

Schimmel als ingrediënt voor witte wijn in Rheingau
De Rheingau staat ook bekend als de geboorteplaats van edele rotting, in Duitsland edelfäule genoemd. Dat is een proces waarin schimmel de schil van de druiven aantast. Het gaat daarbij om de specifieke grijze schimmel Bortrytis cinerea, die onder bepaalde klimatologische omstandigheden laat in het jaar toeslaat.

In de Rheingau zag de eerste Botrytis wijn het licht toen de monniken noodgedwongen laat moesten oogsten en ontdekten dat de wijn ondanks de schimmel op de druiven geweldig smaakte. Sindsdien laat men expres een deel van de druiven extra lang rijpen in de Rheingau. De schimmel zorgt voor zoete witte wijn met frisse zuren. Witte wijn die op deze manier wordt gemaakt staat bekend als spätlese. De Rheingauer Riesling Spätlese is het visitekaartje van de wijnstreek Rheingau.

Witte druivensoorten in Rheingau
De meest voorkomende druivensoort in de Rheingau is de riesling druif. Deze witte druif komt oorspronkelijk uit Duitsland en wordt ook wel de koningin van de druiven genoemd. Van de 3.100 hectare aan wijngaarden in de Rheingau neemt de riesling een aandeel van ongeveer tachtig procent voor zijn rekening.

De riesling druif is de afgelopen jaren internationaal steeds meer in populariteit gegroeid. Het is een langzaam rijpend ras dat zich kenmerkt door fruitige zuren. Anders dan andere druivensoorten kan deze witte druif bijzonder goed tegen lage temperaturen. Jaarlijks levert de riesling druif negentig hectoliter witte wijn per hectare op.

Naast de riesling druif wordt ook de müller-thurgau aangeplant in de Rheingau. Witte wijn van de müller-thurgau druif wordt eigenlijk alleen gebruikt voor eigen consumptie. Dat betekent niet dat er geen variatie is in het aanbod van witte wijnen uit de Rheingau. Integendeel juist: de verschillende bodemsoorten en oogstmomenten proef je terug in de witte wijnen van de riesling druif. Deze Duitse topdruif staat bekend om zijn aromatische witte wijnen die in stijl varieren van droog tot zoete ijswijn.

Heerlijke witte wijn uit de Rheingau
Witte wijnen van de riesling druif uit de Rheingau zijn er in alle soorten. De riesling druif kan droge witte wijnen produceren, maar ook hele zoete witte wijnen die je als dessertwijn kunt drinken. Zo zal een bodem van leisteen de witte wijnen een rokerig smaakje geven, terwijl andere bodems weer mineraal, aards, bloemig of iets gekruid smaken. Kenmerkende aroma’s van de Riesling uit de Rheingau zijn vaak perzik en appel. De edele rotting oftewel de schimmel Bortrytis cinerea smaakt bijvoorbeeld weer naar gedroogde abrikozen, honing, amandelen en rozijntjes.

Rieslings uit de Rheingau moeten minimaal een jaar na de oogst bewaard worden voordat ze gedronken kunnen worden. De meeste witte wijnen bereiken hun optimale drinkrijpheid pas na een enkele jaren. Een Riesling van hoge kwaliteit kan wel dertig jaar bewaard worden. Soms wordt er zelfs nog weleens een witte wijn van de riesling druif ontdekt die ruim honderd jaar oud is en nog steeds heerlijk smaakt.

Een witte wijn van de riesling druif is een perfecte aspergewijn. De witte wijn uit Rheingau drinkt ook lekker weg bij zuurkool of bij visgerechten als forel, sardines, krab of ansjovis.