• Lorem ipsum

Monastrell wijn

De Monastrell druif ook wel de genaamd de Mourvèdre druif is een van oorsprong Catalaanse druivensoort, die in het Catalaans mataro wordt genoemd.

Toon:
La Bodega de Pinoso Vergel Tinto - Rode wijn
La Bodega de Pinoso
Vergel Tinto - Rode wijn
  • Smaak: Rood fruit & Kruidig
  • Land: Spanje
  • Druif: Monastrell
€8,95
Direct leverbaar
Toon:

Monastrell wijn

De monastrell druif ook wel de genaamd de Mourvèdre druif is een van oorsprong een Catalaanse Spaanse druivensoort, die in het Catalaans mataro wordt genoemd, het meest bekend is de druif onder de naam monastrell en Monastrell rode wijn.

De monastrell druif heeft van nature een kwalitatief goede tannine die rode Monastrell wijn een lange levensduur geeft. Ze heeft hitte en vochtigheid nodig en is pas overtuigend bij een alcoholpercentage van minstens 12%. Jonge Monastrell wijn van deze druif heeft een timide aroma, maar de monastrell wijn kan heerlijk complex worden door het laten rijpen van de monastrell wijn.

Wijnhandel GrapeWine.nl heeft een lichte voorliefde voor deze heerlijk Monastrell wijnen en daarom kunnen wij je een mooi ruim assortiment aanbieden. Santé!

Geschiedenis van de Monastrell wijn

De monastrell druif of ook wel de mourvèdre druif in Frankrijk genoemd is waarschijnlijk rond 500 voor christus naar Catalonië gebracht door de Feniciërs. Door de jaren heen is de druif ook langzaam maar zeker meer aangeplant in andere delen van de wereld.

Zo hebben we uiteraard de mourvèdre wijn uit Frankrijk, maar ook in Australië wordt hij aangeplant daar heet hij mataro. De mourvèdre (monastrell) is hoogstwaarschijnlijk oorspronkelijk afkomstig uit, en vernoemd naar Murviedro, een stadje in de omgeving van Valencia. 

In de Provence wordt ook al sinds de tijd van Romeinen Monastrell wijn gemaakt. De Romeinen noemde deze streek Provincia Nostra wat “Onze provincie” betekend. 

Ook de Franse koning Lodewijk XV was al gek op de rode Bandol Monastrell wijn. Zo werd er aan het hof uitsluitend Bandol rode wijn gedronken. Naast de rode monastrell wijn vonden ze de witte en rosé wijnen uit de Provence ook heerlijk, en geef ze eens ongelijk.

Rode Spaanse Monastrell wijn

In Spanje weet men van de monastrell-druif een wijde range aan monastrell wijnen te produceren o.a. voor de snelle consumptie, voor opleg, droog, zoet en alles daartussenin. Met name in de Rhône-streek gebruiken de Fransen deze druif vooral als onderdeel voor bepaalde wijn vanwege de speciale eigenschappen.

Ook wordt de monastrell druif gebruikt voor het maken van Cava en dan met name de rosé Cava’s. 

Met name in de regio Jumilla in de buurt van Valencia worden er veel Monastrell wijnen gemaakt. De hoogte en de kalkhoudende ondergrond zorgen ervoor dat er mooie resultaten gehaald kunnen worden met de rode monastrell wijnen. De Monastrell druif heeft ook een rijke historie in Jumilla zo wordt hij al genoemd in 1381 de naam is waarschijnlijk een afgeleide van het woord “klooster” in het Spaans “monastriellu” 

De Monastrell wijnen uit Jumilla zijn donkerrood, reuken naar rood fruit, en kunnen aroma’s hebben van pruimen, frambozen, kruidnagel en bramen.

Wist je dat – Er zelfs een zoete dessertwijn is van de monastrell druif

Heerlijke Franse Monastrell wijn 

In Frankrijk waar er uiteraard ook heerlijke Monastrell wijn gemaakt wordt hij de druif mourvèdre. Met name rondom de Middellandse Zee en dan specifiek in de Bandol worden er stevige rode Monastrell wijnen gemaakt die minstens 13% alcohol moeten hebben. 

Deze Monastrell wijnen zijn prachtig vol levendig fruit en vol smaak. 

Bandol Monastrell wijn

Naast de rode monastrell wijn wordt er ook rosé wijn gemaakt meestal worden hier de grenache en cisault druiven voor gebruikt. Deze rosé wijnen worden ook wel aangeduid met de bekende naam Provence rosé.

Het klimaat voor het groeien van onder andere de monastrell druif is mediterraan met milde winters en zeer hete zomers precies wat een monastrell druif graag heeft. De druiven worden in de Bandol geteeld op de zuidelijke hellingen en kunnen wel tot drieduizend zonuren ondergaan voor ze geoogst worden – Niet echt een druif die het goed zo doen in Nederland dus – De sterke mistralwind uit het noorden kan zowel positief als negatief bijdragen want door de harde wind kunnen juist de wat zwakkere stokken beschadigd raken, maar eventuele rot op de druiven wordt er weer vanaf geblazen wat natuurlijk positief is.

Wijn spijs advies met Monastrell wijn

De Monastrell wijnen zijn vol fruit, krachtig en vol aroma’s van jam, bramen, zwarte peper, cacao en braadvlees. Niet echte soepele wijntjes, wij raden dus aan tenzij je natuurlijk houdt van vol en krachtig hier spare-ribs of andere gegrild varkensvlees. Denk ook aan lamsrack, paddenstoelen en eend.

Advies bij de aankoop van een rode Monastrell wijn

Wijnhandel GrapeWine.nl heeft een ruim assortiment monastrell wijnen voor elke gelegenheid. Zo kan je de Monastrell wijn natuurlijk heerlijk inzetten bij de borrel, maar ook bij gerechten tijdens het diner. Om de beste keuze te maken kunnen wij jou uiteraard voorzien van advies bij de aankoop van je Monastrell wijn.