• Lorem ipsum

Heerlijke witte wijn Cariñena

In het noordelijke deel van Spanje, tussen Madrid en Barcelona, ligt de wijnstreek Cariñena. Het behoort tot de grootste en oudste wijngebieden van Spanje. Cariñena staat vooral bekend om de traditionele rode wijnen die in de wijnstreek worden geproduceer

Toon:
Esteban Martin Vina Coranto Blanco – Witte wijn
Esteban Martin
Vina Coranto Blanco – Witte wijn
  • Smaak: Vol & Citrus
  • Land: Spanje
  • Druif: Viura
€5,95
Direct leverbaar
Toon:

Heerlijke witte wijn Cariñena

In het noordelijke deel van Spanje, tussen Madrid en Barcelona, ligt de wijnstreek Cariñena. Het behoort tot de grootste en oudste wijngebieden van Spanje. Cariñena staat vooral bekend om de traditionele rode wijnen die in de wijnstreek worden geproduceerd, maar dat neemt niet weg dat hier ook heerlijke witte wijnen van uitstekende kwaliteit vandaan komen.

Cariñena stond een lange tijd bekend om de zeer alcoholische witte wijnen die hier werden geproduceerd. De witte wijnen bestonden voor 18 tot 19 procent uit alcohol en waren hierdoor niet geschikt voor consumptie. Daarom werden de witte wijnen verkocht als bulkwijnen en gebruikt voor het verdunnen van lichtere wijnen of voor de productie van versterkte wijn. Pas in de jaren tachtig kwam hier verandering in. Inmiddels zijn de alcoholpercentages gedaald tot onder de veertien procent en kun je gerust een fles witte wijn uit Cariñena opentrekken. Daarbij komt dat steeds meer wijnboeren zich richten op de kwaliteit, waardoor de witte wijnen de komende jaren almaar beter gaan smaken.

Wijn is altijd een belangrijke inkomstenbron voor Cariñena geweest. De wijnbouw speelde een prominente rol tijdens de middeleeuwen, toen maar liefst de helft van het oppervlak uit wijngaarden bestond. Tegenwoordig ligt er in totaal ongeveer 22.000 hectare aan wijngaarden in Cariñena. De wijngaarden liggen verspreid, van de rivier de Ebro tot aan de berg Sierra de le Virgin, op een hoogte van 400 tot 800 meter.Klimaat en ondergrond in Cariñena voor witte wijn


In Cariñena heerst een continentaal klimaat met warme, droge zomers en hele koude winters. De temperaturen kunnen oplopen van -8 graden in de winter tot 38 graden in de zomer. De gemiddelde temperatuur is 15 graden. Wijnboeren hebben vaak te maken met hagel, storm en extreme droogte. Gemiddeld schijnt de zon 2.800 uren per jaar. Soms kan het zelfs zo droog zijn, dat het een jaar niet regent. Irrigatie in de wijnbouw is hier dan ook noodzakelijk.

De bodem van de wijngaarden in Cariñena varieert en is afhankelijk van waar ze in de regio staan aangeplant. Zo bestaat de bodem uit roodbruine kalksteen op een losse, rotsachtige ondergrond met veel kalk in de hoger gelegen delen van de wijnstreek. Bij de Ebro rivier tref je een alluviale bodem met leisteen aan die het water goed weet vast te houden.


Witte druivensoorten in Cariñena


In Cariñena wordt de viura druif het meest gebruikt als het gaat om de productie van witte wijn. De viura druif komt uit de wijnstreek Catalonië en is de belangrijkste druivensoort voor witte wijn in Spanje. Na de uitbraak van de druifluis aan het einde van de negentiende eeuw, werd de druif pas echt bekend en volop aangeplant in het noorden van Spanje, waaronder dus ook in Cariñena. Hier komen dan ook de beste witte wijnen van de viura druif vandaan. De viura staat in andere landen zoals Frankrijk ook wel bekend als de macabeo druif.

Een andere belangrijke druivensoort die voor de productie van witte wijn wordt gebruikt in Cariñena, is de garnacha blanca druif. Deze druif groeit het beste op een arme, droge bodem in een warm klimaat en voelt zich hier dus zeker thuis. Van de viura druif en de garnacha blanca druif worden zowel droge als zoete witte wijnen gemaakt. Andere druivensoorten die voorkomen in Cariñena zijn de parellada druif en de moscatel romano druif. De laatste jaren wordt er ook volop geëxperimenteerd met de chardonnay druif. Bijna alle witte wijnen uit Cariñena zijn in roestvrijstalen tanks met temperatuurcontrole gemaakt. De witte wijnen behouden hun appelzuur om de totale zuurgraad van de witte wijn op het gewenste peil te houden.


Heerlijke witte wijn uit Cariñena


De witte wijnen uit Cariñena bestaan meestal voor negentig procent uit de viura druif en zijn vaak licht, fris en droog. Een witte wijn van de viura druif past perfect bij lichte gerechten zoals een salade of een stukje witvis. Daarnaast kun je de witte wijn ook prima schenken als borrelwijn. De witte wijn ruikt naar bloemen en heeft een frisse, fruitige smaak. Hierdoor smaakt de wijn heerlijk op een terras in de zon. Viura is een witte wijn die iedereen eigenlijk wel lekker vindt en dat maakt de wijn ook geschikt voor op een verjaardag of feestje. De witte wijnen zijn op hun best wanneer ze jong gedronken worden.

Witte wijn van de garnacha blanca druif uit Cariñena is vaak droog, zacht en fruitig. De smaak is fris, mineralig en de witte wijn heeft verfrissende zuurtjes die lang blijven hangen. Bovendien bereikt een heerlijke intense geur van abrikoos, perzik, citrus en bloemen je neus. De witte wijn drinkt heerlijk weg bij gekruide gerechten. Denk aan Marokkaanse tajine gerechten, kip met citroen en knoflook of Chinese 5 spices gerechten waarin de vijf basissmaken zoet, zuur, zout, bitter en umami bij elkaar komen.