• Lorem ipsum

Rode wijn uit Italië

Italië is een van de grootste wijnlanden ter wereld. Al in de 6de eeuw voor Christus werd in Italië wijn verbouwd door de Griekse kolonisten. Door het uitgestrekte land van noord naar zuid kent Italië veel klimaatsoorten.

Toon:
Ferreri Nero d'Avola 2016
Ferreri
Nero d'Avola 2016
€13,95
Cascina Amalia Barolo – Amalia 2014
Cascina Amalia
Barolo – Amalia 2014
€33,95
Venea Burbero 2018
Venea
Burbero 2018
€7,95
Tenuta di Sesta Rosso di Montalcino 2016
Tenuta di Sesta
Rosso di Montalcino 2016
€17,85
Tenuta di Sesta Camponovo - Rosso Toscane 2017
Tenuta di Sesta
Camponovo - Rosso Toscane 2017
€12,95
Venea Arbino 2016
Venea
Arbino 2016
€9,95
Fattoria Il Muro Chianti – Spigallo
Fattoria Il Muro
Chianti – Spigallo
€9,95
Toon:

Rode wijn uit Italië

Rode wijn uit Italië

Italië is een van de grootste rode wijnlanden ter wereld. Al in de 6de eeuw voor Christus werd in Italië wijn verbouwd door de Griekse kolonisten. Door het uitgestrekte land van noord naar zuid kent Italië veel klimaatsoorten. Hierdoor komen er veel verschillende wijnen uit dit prachtige wijnland.
Italië is vooral bekend om de bijzondere bewaarwijnen en bekende Prosecco mousserende wijn.

De bekendste Italiaanse wijnstreken

Italië is van noord tot zuid gezegend met prachtige wijnbouw gebieden. Bovenin Italië begint het met de Piëmont en Venetië gevolgd door streken als Toscane bekend o.a. van de Brunello wijnen de Abruzzen, de Marken en Tuglië.

Rode wijn druivensoorten uit Italie

In Italië worden honderden verschillende rode wijn druivensoorten verbouwd. Sommige zijn echter hetzelfde, maar dragen een andere naam. Andere druivensoorten worden alleen in bepaalde gebieden verbouwd. Daarnaast bestaat er ook een rijk scala aan kruisingen tussen druiven soorten. De belangrijkste en bekendste druivensoorten zijn o.a. de pinot grigio, nebbiolo, sangiovese, albana, trebbiano, verdicchio, barbera, vernaccia

Classificatiesysteem rode wijnen

De meest eenvoudige wijn uit Italië is de Vino da tavola: tafelwijn. Dit zijn eenvoudige wijnen. Tafelwijnen zijn meestal een blend van verschillende druiven. De rode wijnen met een Indicazione Geografica Tipica (IGT) classificering zijn alweer een stuk beter van kwaliteit deze wijn moet voor minstens 85% afkomstig zijn uit het geografische gebied dat op het etiket staat. 

De rode wijnen met een Denominazione di Origine Controllata (DOC) zijn rode wijnen met het op één na hoogste niveau van kwaliteit in Italië. Deze rode wijnen hebben een gecontroleerde herkomstaanduiding. Deze wijn is aan strenge regels gebonden wat betreft druivenrassen, productiegebied en vinificatietechnieken.

De allerbeste rode wijnen van Italië hebben een Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) aanduiding. Dit zijn kwaliteitswijnen met een gecontroleerde en gegarandeerde herkomstaanduiding. De term garantita garandeert de superieure kwaliteit van deze wijnen

Geschiedenis van rode wijnland Italië

Al in de 6de eeuw voor Christus werd in Italië wijn verbouwd door de Griekse kolonisten. De wijnbouw vond enkel plaats in Zuid Italië. Door de Etrusken kwam de wijnbouw in de rest van Italië op gang.
Terwijl Spanje en Frankrijk in de 17de / 18de  eeuw de wijnbouw snel doorontwikkelde, bleef in Italië de tijd stil staan. Pas na de Tweede Wereldoorlog veranderde er veel in de wijnbouw. Het land ontwikkelde snel in het maken van kwalitatief goede wijnen. Tegenwoordig vind je de beste wijnen van de wereld in onder andere Italië.

Een goede Italiaanse rode wijn kopen

Italiaanse rode wijnen kennen verschillende type, soorten en smaken, maar wat is een goede rode wijn? Uiteraard vindt ieder de ene wijn lekkerder dan de ander. Het kan goed zijn dat u een dure rode wijn niet zo lekker vindt terwijl een goedkopere Italiaanse rode wijn wel zal smaken. Smaken verschillen nu eenmaal! Ondanks dat de smaak van wijn een subjectieve factor is zijn er wel degelijk kenmerken wat een wijn een goede en wat een minder goede rode wijn maakt.

Een goede Italiaanse rode wijn voldoet aan verschillende punten die voor de ervaren drinker goed proefbaar zijn. Een echte goede wijn hoort ‘in balans’ te zijn, heeft een hogere complexiteit en geeft langere plezierige smaak impressies. Een goede Italiaanse rode wijn bestaat dus uit een goede balans tussen goede afdronk, balans en complexiteit. Het beste kan je natuurlijk gewoon weg verschillende wijnen proeven zo kan je voor jezelf bepalen wat voor jou goede wijn is.