• Lorem ipsum

Rode wijn uit Italië

Italië is een van de grootste wijnlanden ter wereld. Al in de 6de eeuw voor Christus werd in Italië wijn verbouwd door de Griekse kolonisten. Door het uitgestrekte land van noord naar zuid kent Italië veel klimaatsoorten.

Toon:
Cascina Amalia Barolo – Amalia 2014
Cascina Amalia
Barolo – Amalia 2014
€33,95
Cascina Amalia Barbera D’Alba 2017
Cascina Amalia
Barbera D’Alba 2017
€14,25
Venea Burbero 2018
Venea
Burbero 2018
€7,95
Castello di Radda Granbruno Di Toscana 2018
Castello di Radda
Granbruno Di Toscana 2018
€10,95
Tenuta di Sesta Camponovo - Rosso Toscane 2017
Tenuta di Sesta
Camponovo - Rosso Toscane 2017
€12,95
Venea Vestigo 2016
Venea
Vestigo 2016
€11,95
Fattoria Il Muro Chianti – Spigallo
Fattoria Il Muro
Chianti – Spigallo
€9,95
Venea Arbino 2016
Venea
Arbino 2016
€9,95
Toon:

Rode wijn uit Italië

Rode wijn uit Italië

Italië is een van de grootste rode wijnlanden ter wereld. Al in de 6de eeuw voor Christus werd in Italië wijn verbouwd door de Griekse kolonisten. Door het uitgestrekte land van noord naar zuid kent Italië veel klimaatsoorten. Hierdoor komen er veel verschillende wijnen uit dit prachtige wijnland.
Italië is vooral bekend om de bijzondere bewaarwijnen en bekende Prosecco mousserende wijn.

De bekendste Italiaanse wijnstreken

Italië is van noord tot zuid gezegend met prachtige wijnbouw gebieden. Bovenin Italië begint het met de Piëmont en Venetië gevolgd door streken als Toscane bekend o.a. van de Brunello wijnen de Abruzzen, de Marken en Tuglië.

Rode wijn druivensoorten uit Italie

In Italië worden honderden verschillende rode wijn druivensoorten verbouwd. Sommige zijn echter hetzelfde, maar dragen een andere naam. Andere druivensoorten worden alleen in bepaalde gebieden verbouwd. Daarnaast bestaat er ook een rijk scala aan kruisingen tussen druiven soorten. De belangrijkste en bekendste druivensoorten zijn o.a. de pinot grigio, nebbiolo, sangiovese, albana, trebbiano, verdicchio, barbera, vernaccia

Classificatiesysteem rode wijnen

De meest eenvoudige wijn uit Italië is de Vino da tavola: tafelwijn. Dit zijn eenvoudige wijnen. Tafelwijnen zijn meestal een blend van verschillende druiven. De rode wijnen met een Indicazione Geografica Tipica (IGT) classificering zijn alweer een stuk beter van kwaliteit deze wijn moet voor minstens 85% afkomstig zijn uit het geografische gebied dat op het etiket staat. 

De rode wijnen met een Denominazione di Origine Controllata (DOC) zijn rode wijnen met het op één na hoogste niveau van kwaliteit in Italië. Deze rode wijnen hebben een gecontroleerde herkomstaanduiding. Deze wijn is aan strenge regels gebonden wat betreft druivenrassen, productiegebied en vinificatietechnieken.

De allerbeste rode wijnen van Italië hebben een Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) aanduiding. Dit zijn kwaliteitswijnen met een gecontroleerde en gegarandeerde herkomstaanduiding. De term garantita garandeert de superieure kwaliteit van deze wijnen

Geschiedenis van rode wijnland Italië

Al in de 6de eeuw voor Christus werd in Italië wijn verbouwd door de Griekse kolonisten. De wijnbouw vond enkel plaats in Zuid Italië. Door de Etrusken kwam de wijnbouw in de rest van Italië op gang.
Terwijl Spanje en Frankrijk in de 17de / 18de  eeuw de wijnbouw snel doorontwikkelde, bleef in Italië de tijd stil staan. Pas na de Tweede Wereldoorlog veranderde er veel in de wijnbouw. Het land ontwikkelde snel in het maken van kwalitatief goede wijnen. Tegenwoordig vind je de beste wijnen van de wereld in onder andere Italië.

Een goede Italiaanse rode wijn kopen

Italiaanse rode wijnen kennen verschillende type, soorten en smaken, maar wat is een goede rode wijn? Uiteraard vindt ieder de ene wijn lekkerder dan de ander. Het kan goed zijn dat u een dure rode wijn niet zo lekker vindt terwijl een goedkopere Italiaanse rode wijn wel zal smaken. Smaken verschillen nu eenmaal! Ondanks dat de smaak van wijn een subjectieve factor is zijn er wel degelijk kenmerken wat een wijn een goede en wat een minder goede rode wijn maakt.

Een goede Italiaanse rode wijn voldoet aan verschillende punten die voor de ervaren drinker goed proefbaar zijn. Een echte goede wijn hoort ‘in balans’ te zijn, heeft een hogere complexiteit en geeft langere plezierige smaak impressies. Een goede Italiaanse rode wijn bestaat dus uit een goede balans tussen goede afdronk, balans en complexiteit. Het beste kan je natuurlijk gewoon weg verschillende wijnen proeven zo kan je voor jezelf bepalen wat voor jou goede wijn is.

Heerlijke Italiaanse wijn uit Emilia-Romagna

Deze prachtige Italiaanse wijnstreek is gelegen tussen de Appenijnen, de Povlakte en de Adriatische Zee. De wijnbouw vindt voornamelijk plaats in drie wijngebieden nl. in het noordwesten in de stad Piacenza tegen de berg de Emilia, in het midden vindt je de wijnbouw op de laagvlakte rond de stad Modena en als laatste vindt je wijnbouw op de uitlopers van de Appenijnen.

Lambrusco

Bekende wijnen zijn onder andere de Lambrusco wijnen die rond Emilia en Modena worden verbouwd. Je vindt er simpele Lambrusco wijnen met een klein bubbeltje, maar ook Lambrusco's van betere kwaliteit uit de omgeving van de steden Reggiano (kaas), Santa Croce en Castelvetro. 

Trebbiano di Romagna

Deze tamelijke onbekende druif wordt gebruikt in de gemeente van Ravenna en Forli om een witte wijn te maken die lekker fris en fruitig is van smaak.

Het beroemde wijngebied Toscane

Iedereen kent wel de plaatjes met de uitgetrekte velden met Cipressen en zandweggetje die leiden naar een fabelachtige oud stadje. Dit is naast de heerlijke rode en witte wijnen een belangrijk exportproduct van deze wijnstreek. Toscane kent een aantal beroemde en bekende steden die tot de verbeelding spreken zoals: Florence, Livorno, Pias en Sienna. Toscane komt van het oude woord Tuscia zo werden de oude bewoners genoemd. Toscane is is qua oppervlakte net zo groot als twee derde van Nederland. De wijngronden bevatten er kalk, tufsteen, mergel en klei. 

Chianti Classico wijn uit Toscane

Deze bekende streek kent zeven deelgebieden die op verschillende hoogte gelegen zijn. Er worden verschillende wijnen gemaakt in deze streek. Verreweg de belangrijkste druivenrassen zijn de Sangiovese en Canaiolo. Naast de Chianti Classico kent de streek nog een aantal minder bekende gebieden zoals: Chianti Montalbano, Chianti Ruffina, Colli Fiorentini, Colli Senesi, Colli Arentini, 

Brunello di Montalcino wijn uit Toscane

We zouden het bijna als aparte gebied zien, maar Brunello wijnen vallen ook onder de streek Toscane. Gelegen op de heuvels rond Sienna en rond het stadje Montalcino staan de bekende wijnhuizen met hun wijngaarden. Al sinds 1875 wordt hier met een eigen kloon van de Sangiovese druif een intense, volle en kwalitatief hoogwaardige wijn gemaakt. De wijn is zo beroemd geworden de laatste helft van de jaren twintig van deze eeuw dat er nu de hoogste prijs per hectoliter voor wordt betaald hiermee zijn ze de Piëmont voorbij gestreefd.

Vino Nobile di Montepulciano wijn kopen

De derde en helaas iets minder bekende wijnstreek van Toscane is de streek Montepulciano hier wordt de gelijknamige wijn gemaakt met de Prugnolo Gentile dit is een kloon van de Sangiovese druif. Het dorp is een ware lust voor het oog en zeker een bezoek waard je vind er prachtige pleinen en straatjes die zo uit de Renaissance komen. De wijngaarden rondom het dorp staan op een ondergrond van klei en zand. In deze prachtige wijnen vindt je veel elegantie en kracht.

Smaakvolle rode wijnen uit Umbrië

Het landschap is wederom fabelachtig, heuvelig, groen en glooiende rivieren Umbrië is een waar lust voor het oog. Deze wijnstreek is één van de weinige Italiaanse wijnstreken die niet aan de kust grenst. Hierdoor is het vrij heet in de zomer en op veel plaatsen dus ook niet geschikt voor wijnbouw. Gelukkig is er op de hoger gelegen delen van de streek wel wijnbouw mogelijk hier wordt de warmte afgewisseld met koele winden waardoor er een ideaal wijnklimaat ontstaat.