Tokaj
Gelegen tegen de Slowaakse grens ligt het Tokaj wijngebied van Hongarije. Van oudsher een gebied dat bekend stond om zijn zoete aromatische wijnen. Gelukkig is er anno nu ook droge Tokaj te verkregen.
- Smaak: Citrus & Honing
- Land: Hongarije
- Druif: Furmint
- Smaak: Citrus & Sinaasappel
- Land: Hongarije
- Druif: Furmint
Tokaj
Gelegen tegen de Slowaakse grens ligt het Tokaj wijngebied van Hongarije. Van oudsher een gebied dat bekend stond om zijn zoete aromatische wijnen. Gelukkig is er anno nu ook droge Tokaj te verkregen.
Tokaj edelrot
Om de bijzondere zoete variant van de prachtige Tokaj wijnen te krijgen moeten de druiven allereerst lang blijven hangen aan de wijnstok. Ochtendmist en de herfst zullen langzaam maar zeker de edelrot doen inzetten. Hierdoor stijgt het suikergehalte en daalt het sap gehalte.
Eerst wordt er een droge basiswijn gemaakt. De edelrotte druiven worden vervolgens in puttonyos opgestapeld het sap zal vervolgens langzaam van boven naar beneden druppellen. Dit wordt "Essencia" genoemd. Deze essencia kan nauwelijks fermenteren: Het gist moet hard werken vanwege het hoge suikergehalte, maar de de zuurgraad en strooperige substantie zorgt uiteindelijk voor een heerlijk geconcentreerd druivenextract.
Vervolgens wordt de basiswijn en deze moes samen gevoegd om nog een week lang samen te fermenteren.