• Lorem ipsum

Elzas

In het noordoosten van Frankrijk, aan de grens van Duitsland ligt de wijnstreek Elzas of Alsace (in het Frans).

Toon:
Domaine Bruno Sorg Sylvaner Alsace - Witte wijn
Domaine Bruno Sorg
Sylvaner Alsace - Witte wijn
  • Smaak: Amandel & Abrikoos
  • Land: Frankrijk
  • Druif: Sylvaner
€12,45
Direct leverbaar
Domaine Bruno Sorg Riesling Alsace - Witte wijn
Domaine Bruno Sorg
Riesling Alsace - Witte wijn
  • Smaak: Amandel & Abrikoos
  • Land: Frankrijk
  • Druif: Riesling
€15,45
Direct leverbaar
Toon:

Elzas

De Franse wijnregio de Elzas en haar bekende Elzas witte wijnen is een begrip in Europa of dat nu komt door de schoonheid van de omgeving of haar heerlijke witte Elzas wijn het maakt niet uit er is veel te ontdekken in deze witte wijn streek en dat maakt hem spannend. De regio is door verschillende oorlogen steeds in verschillende handen geweest zo is de streek nu Frans maar is hij ook lange tijd Duits geweest. 

De witte wijn regio wordt aan haar westkant door de Vogezen gebergte afgeschermd en aan haar oostkant door de rijn. Deze natuurlijk afscheidingen zorgen voor een geheel eigen microklimaat dat de uniek is voor de streek.

Witte wijn uit de Elzas is bijzonder en nooit saai. Je kan zowel verschillende smaakprofielen vinden in de verschillende witte wijnen dat je ook een hele keur aan uiteenlopende gerechten kan combineren met deze witte wijnen. 

Bijzonderheden van de Elzas wijn regio 

De Elzas is vanaf de middeleeuwen tot aan zestienhonderd in bloei geweest als het gaat om haar wijnproductie de witte Elzas wijn werd overal in Europa geschonken en kreeg daardoor veel aanzien. Na zestienhonderd hebben zich diverse oorlogen en natuurrampen afgespeeld in de regio waardoor het een stuk minder goed met de Elzas ging. Na de tweede wereldoorlog is mede door de invoering van het kwaliteitssysteem er een enorme weg naar boven gevonden.

Vandaag de dag is Elzas witte wijn dan ook van grote klasse.

De Elzas wijnstreek ligt in het noordoosten van Frankrijk en heeft een verscheidenheid aan verschillende landschappen. De wijngaarden waar de witte Elzas wijn wordt gemaakt liggen in een smalle streek van zo’n 5 bij 150 kilometer. De druiven voor de witte wijnen die hier groeien hebben bescherming van de Vogezen van harde wind en regenbuien. 

De wijngaarden zelf zijn grotendeels aangeplant tegen de zuidelijke hellingen waar ze voldoende zon en bescherming kunnen vinden. De totale oppervlakte aan wijngaarden voor Elzas wijn is 15.000 hectare groot.

De ondergrond voor de druiventeelt in de Elzas

In de Elzas vindt je diverse soorten bodem zo heb je er graniet, kalk maar ook leisteen, zandsteen en klei. Door deze diversiteit aan ondergronden ontwikkelen de wijndruiven zich in elk gebied ook op haar eigen manier. Je kan echt per perceel het verschil hebben in Grand cru en een AOC witte wijn.

Druivenrassen gebuikt voor het maken van de witte Elzas wijn

In de Elzas wordt voor het maken van de witte Elzas wijn gebruik gemaakt van verschillende druivenrassen elk met zijn eigen smaakprofiel en fans zo heb je de sylvaner, pinot blanc, riesling, muscat d’alsace, pinot gris en gewuerztraminer.

De witte wijnen van deze druiven kunnen zowel zoet als droog zijn en hebben soms bijvoorbeeld bij de gewurztraminer zeer aromatische aroma’s die zelfs op olie kunnen lijken. 

De wijnroute door de Elzas

De “Route des Vins” zorgt al ruim vijftig jaar voor extra bekendheid voor de witte Elzas wijnen. Deze fraaie route kan je met de auto het beste afleggen in de herfst zo rond half oktober wanneer de bladeren aan de boom verschieten van kleur. De schilderachtige en karakteristieke huisjes doen de rest. Onderweg kan je bij diverse wijnboeren de witte Elzas wijn proeven en uiteraard heb je ook diverse heerlijke restaurants die allemaal de lokale heerlijkheden zoals zuurkool op de kaart hebben.

Smaakvolle witte Elzas wijn van late oogst druiven

In de Elzas worden dikwijls percelen met druiven niet geoogst in september er wordt dan juist extra lang gewacht zodat de druiven gaan uitdrogen. Dit uitdrogen zorgt vervolgens voor dat de druiven minder sap in verhouding tot het suikergehalte hebben en daarom dus zoeter zijn. Deze oogst heet de “Vendange Tardive” Na het uitdrogen zal er ook rotting ontstaan en deze “Nobele rotting” zorgt voor de uitgesproken smaak van deze witte zoete Elzas wijnen.

Witte zoete Elzas wijn die zo gemaakt wordt is zeer aromatische en smaakvol een echte traktatie die heerlijk is bij desserts.

Advies bij de aankoop van witte Elzas wijn

Er is veel te kiezen als het gaat om witte Elzas wijn. Om jou te helpen adviseren wij je dan ook graag met het vinden van jouw ideale witte Elzas wijn. De witte Elzas wijn is diverse qua smaak en prijs en daarom kan je in sommige gevallen beter even onze sommelier inschakelen. De witte Elzas wijn kun je bijvoorbeeld uitstekend combineren met Japans of Thais eten de aroma’s en soms zoetigheid kunnen dit prachtig verdragen. Kom je er dus niet uit of wil je gewoon even zeker weten dat jou keuze van witte Elzas wijn de juiste is bel, mail of whatsapp dan even met Arjan op: 06 3861 2362 of op [email protected]