• Lorem ipsum

Witte wijn uit Zuid-Afrika

De eerste druivenstokken in het prachtige Zuid-Afrika werden aangeplant door de Nederlanders. Sinds de afschaffing van de Apartheid zijn de Zuid-Afrikaanse wijnen over de hele wereld beroemd geworden.

Toon:
Geen producten gevonden...

Witte wijn uit Zuid-Afrika

Witte wijn uit Zuid-Afrika

De eerste druivenstokken in het prachtige Zuid-Afrika werden aangeplant door de Nederlanders. Sinds de afschaffing van de Apartheid zijn de Zuid-Afrikaanse witte wijnen over de hele wereld beroemd geworden. Maar liefst een derde van de jaarlijkse productie wordt geëxporteerd. Door de grote diversiteit van het land worden er veel verschillende kwaliteiten rode en witte wijn gemaakt wij hebben uiteraard voor de mooiste pareltjes geselecteerd bijvoorbeeld deze heerlijke Chinon Blanc.

Zuid-Afrikaanse witte wijn in het kort

Zuid-Afrika produceert jaarlijks 47 miljoen liter wijn. Er wordt in vele verschillende klimaten wijn gemaakt waardoor er veel verschillende witte wijnen gemaakt. De bekendste druiven die gebruikt worden zijn de cabernet sauvignon, chardonnay, malbec, merlot, pinot noir, syrah en sauvignon blanc

In totaal worden er in Zuid-Afrika ongeveer 2.900 verschillende wijnen geproduceerd. Er zijn in totaal 890.000 hectare aan wijngaarden te vinden in Zuid-Afrika. Het land telt een drietal klimaatzones te weten; gematigd zeeklimaat, hooggebergteklimaat en een zeeklimaat. 

Wijndruiven uit Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika groeien meer dan 100 inheemse druivensoorten. Op de ruim 130.000 hectare aan druivenranken worden daar prachtige Zuid-Afrikaanse witte wijn van gemaakt. 
Per streek groeien ook nog specifieke druivensoorten. De kwaliteit van de druiven is buitengewoon vanwege het perfecte wijnklimaat in Zuid-Afrika.
Zuid-Afrika produceert zowel witte als blauwe druifsoorten. Dit zijn de meest bekende: cabernet sauvignon, chardonnay, colombard, riesling, sauvignon blanc & chinon blanc (steen)

Eerst Zuid Afrikaanse witte wijn

In 1656 werden de eerste druivenranken meegenomen naar Zuid-Afrika en drie jaar later werd de eerste witte Zuid-Afrikaanse wijn gemaakt van de Chenin blanc druif. Simon van der Stel, de gouverneur die Jan van Riebeeck opvolgde, liet op zijn landgoed in Constantia 70.000 wijnstokken aanplanten ook moedigde hij lokale boeren aan zich daar te vestigen en wijnstokken aan te planten.

Franse invloeden van de Hugenoten 

Vanaf 1688 emigreerden Franse Hugenoten naar de Zuid-Afrikaanse districten zoals Franshoek, Paarl, Drakenstein, West Kaap en Stellenbosch.

Zij zorgden voor een flinke uitbreiding van het druifareaal en door hun kennis werd de kwaliteit ook veel beter. In de loop van de 18e en 19e eeuw kreeg de "Kaapse wijn" dan ook een steeds betere naam. Toen ook in Zuid-Afrika de druifluis toesloeg in 1885 werden het moeilijk tijden voor de trotse Zuid-Afrikaanse wijnboeren gelukkig herstelde de wijnbouw zich in de decennia daarop en kon er weer gebouwd worden aan de mooie en goede naam van de Kaap. Zuid Afrikaanse witte wijn heeft dus vele Franse invloeden vanwege de Franse invloeden door de eeuwen heen.

Kwalitatief hoogwaardige Zuid-Afrikaanse witte wijn

Zuid-Afrika ligt tussen twee grote oceanen in nl. de Atlantische en Indische oceaan in het binnenland wordt het land beschut door grote bergketens. Het verbouwen van de witte en rode wijndruiven gebeurt tussen de 31e 34e zuiderbreedte graad. Je vindt in Zuid-Afrika een Middellands zeeklimaat waarbij de meeste regen tussen mei en augustus valt. Gedurende de hete zomer moeten de wijngaarden geïrrigeerd worden. Door de nieuwe wijn wet van 1993 is er met het certificaat zegel nu meer inzicht en traceerbaarheid mogelijk dit is de kwaliteit zeker ten goede gekomen.

Witte en rode wijnrassen gebruikt voor de wijn

In Zuid-Afrika wordt op zo'n 130.000 hectare druiven verbouwd om wijn van te maken. Bij de druivenrassen voor de witte wijn moet je denken aan: Chenin Blanc (steen), Chardonnay, Sauvignon Blanc, Colombard, Sémillon en Riesling. Voor de rode wijn worden de volgende druivenrassen gebruikt: Merlot, Cabernet sauvignon, shiraz, pinotage en Grenache.

Wijnregio's in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika kent vele verschillende wijngebieden enkele bekende en beroemde wijngebieden zijn over de gehele wereld bekend denk hierbij aan: Constantia, Stellenbosch, Paarl, Swartland, Breederrivier Vallei, Olifantsrivier en Klein Karoo.

Zuid Afrikaanse witte wijn is een bijzonder product dat in bijna alle regio’s en provincies gemaakt wordt. Door de verschillende klimaten en ondergronden wordt er ook nooit een wijn gemaakt die op een ander lijkt. Wel is er in Zuid-Afrika ook veel bulkwijn op de markt dit is een redelijk onbeduidende wijn die je niet lang zal bij blijven.

Constantia

In dit wijngebied zijn door de Hollanders de eerste druiven voor de Zuid-Afrikaanse witte wijn verbouwd. De beroemde druif Muscat d ‘Alexandrië (zoet) was één van de eerste. Het gebied omvangt drie sub gebieden: Groot Constantia, Klein Constantia en Buitenverwachting. Er worden met name krachtige en elegante wijn gemaakt van de Shiraz, Cabernet sauvignon, Pinotage en Chardonnay druiven.

Stellenbosch

Het wijngebied Stellenbosch is gelegen aan de oostkant van Kaapstad. De betere wijngaarden liggen hier tegen de bergketens aangeplant hierdoor profiteren deze druiven van frisse zeewinden en koelere nachten wat de kwaliteit ten goede komt. In het westen van Stellenbosch worden op de zandgronden de Zuid- Afrikaanse witte wijnen gemaakt van de druiven die daar goed kunnen groeien. Op de graniethellingen van worden de smaakvolle rode wijnen verbouwd. De Zuid-Afrikaanse witte wijnen die hier vandaan komen zijn krachtig en elegant van smaak.

Heerlijke Zuid-Afrikaanse witte wijn uit Klein Karoo

Klein Karoo is het meest oostelijk gelegen gebied voor Zuid-Afrikaanse witte wijn. De streek is erg warm en daardoor moet er geïrrigeerd worden. In Klein Karoo worden naast de Zuid- Afrikaanse witte wijnen van chenin blanc ook veel port imitaties gemaakt. Deze zoete Portimitaties hebben inmiddels een redelijke reputatie het probleem is dat ze eigenlijk nog weinig buiten de landsgrenzen verkocht worden vanwege hun onbekendheid. 

Prachtige Zuid- Afrikaanse witte wijn uit Olifantsrivier

Olifantsrivier is de meest noordelijk gelegen wijnstreek van de Kaap, op ongeveer 200 kilometer van Kaapstad. Het gebied is erg droog en heet jaarlijks valt er niet meer dan 400 millimeter regen je begrijpt dat irrigeren ook hier bittere noodzaak is. De Zuid-Afrikaanse witte wijn die uit Olifantsrivier komt is licht, fruitig en erg aangenaam. De Zuid- Afrikaanse witte wijn is dan ook bedoeld voor elke dag en heeft verder weinig pretenties.

Heerlijke en smaakvolle Zuid-Afrikaanse witte wijn uit Paarl

Paarl is één van de grootste Zuid-Afrikaanse wijnstreken. De grote Simonsberg scheidt Stellenbosch van Paarl. De regio Paarl heeft een verkoelende wind vanuit de Valsbaai hierdoor kunnen niet alle druiven hier optimaal groeien. De Zuid-Afrikaanse witte wijn uit deze streek is hoofdzakelijk gemaakt van de Chenin Blanc druif, maar ook de chardonnay, viognier en de sémillion druiven groeien hier goed. Regen in de winter en een waterhoudende ondergrond zorgen ervoor dat er tamelijk weinig irrigatie nodig is Paarl.

De beste Zuid- Afrikaanse witte wijn uit Franschhoek

Binnen Paarl is gebied Franschhoek een aparte vermelding waard. Deze “wards” hebben een zo specifieke kwaliteit en eigen reputatie als het gaat om Zuid-Afrikaanse witte wijn dat wij het graag even apart benoemen. De Zuid-Afrikaanse witte wijn uit Franschhoek kent grofweg twee onderverdelingen de Zuid-Afrikaanse witte wijnen uit de vlakte en die uit de bergen. De druiven die groeien op deze hellingen hebben overdag niet de volle zon wat hun kwaliteit enorm verbeterd. Naast de Zuid- Afrikaanse witte wijnen uit de streek zijn er ook mousserende wijnen te vinden zoals Cap Classique.

Prachtige jonge Zuid-Afrikaanse witte wijn uit Overberg

Gelegen bij het meest Zuidelijke puntje van Zuid-Afrika Kaap Agulhas is dit een wijngebied in opkomst. De ondergrond van deze streek is met een mix van klei en kiezel een ideale voedingsbodem voor de lokale druiven. 

De Atlantische oceaan garandeert voldoende hitte en een vorstvrije winter. De Zuid-Afrikaanse witte wijn wordt hier gemaakt van chardonnay en sauvignon blanc. De streek is zeer de moeite waard en de Zuid-Afrikaanse witte wijnen hiervandaan worden met het jaar beter.

De door Unesco beschermde appelstreek Elgin is ook zeer het benoemen waard. Het gezegde gaat dat waar appel het naar hun zin hebben druiven dat ook moeten hebben. Dat klopt zeker, de mineraalrijke ondergrond hier zorgt voor prachtige druiven die elegante Zuid-Afrikaanse witte wijnen opleveren. De sauvignon druiven die hier groeien kennen ook buiten de streek een goede reputatie en daarom worden deze ook dikwijls verkochte aan boeren uit warmere streken.

Smaakvolle Zuid-Afrikaanse witte wijn uit Breedevallei en Klein Karoo

Deze streek levert een groot deel van de totale productie van de Zuid-Afrikaanse witte wijn. Het district Worcester is met 20% het grootste gebied. Door de jaren heen is de focus op de bulkwijnen minder geworden en worden er meer en meer Zuid-Afrikaanse witte wijnen gemaakt. 

Het district Robertson heeft een zeer kalkrijke ondergrond. Hier komen veel van de Chardonnay wijn vandaan. 

Dessertwijn uit Klein Karoo

De dessertwijnen uit Klein Karoo zijn zeer de moeite waard. De muskaat en Portugese barocca druiven zorgen voor smaakvolle Zuid-Afrikaanse zoete witte wijn. We zijn helaas weinig export van deze zoete Zuid-Afrikaanse delicatessen en dat is erg jammer. Mocht die veranderen dan zullen wij deze graag toevoegen aan ons assortiment van Zuid-Afrikaanse witte wijnen. Hou de mail maar in de gaten!