• Lorem ipsum

Witte wijn uit Zuid-Afrika

De eerste druivenstokken in het prachtige Zuid-Afrika werden aangeplant door de Nederlanders. Sinds de afschaffing van de Apartheid zijn de Zuid-Afrikaanse wijnen over de hele wereld beroemd geworden. Maar liefst een derde van de jaarlijkse productie word

Toon:
Boer & Brit Bob's Your Uncle white brew
Boer & Brit
Bob's Your Uncle white brew
€5,45
The Winery of Good Hope Bush Vine Chenin Blanc 2017
The Winery of Good Hope
Bush Vine Chenin Blanc 2017
€8,95
The Winery of Good Hope Land of Hope Chenin Blanc 2017
The Winery of Good Hope
Land of Hope Chenin Blanc 2017
€18,95
Toon:

Witte wijn uit Zuid-Afrika

Witte wijn uit Zuid-Afrika

De eerste druivenstokken in het prachtige Zuid-Afrika werden aangeplant door de Nederlanders. Sinds de afschaffing van de Apartheid zijn de Zuid-Afrikaanse wijnen over de hele wereld beroemd geworden. Maar liefst een derde van de jaarlijkse productie wordt geëxporteerd. Door de grote diversiteit van het land worden er veel verschillende kwaliteiten rode en witte wijn gemaakt wij hebben uiteraard voor de mooiste pareltjes geselecteerd bijvoorbeeld deze heerlijke Chinon Blanc.

Witte wijn uit Zuid-Afrika in het kort

 Zuid-Afrika priduceerd jaarlijks 47 miljoen liter wijn. Er wordt in vele verschillende klimaten wijn gemaakt waardoor er veel verschillende witte wijnen gemaakt. De bekendste druiven die gebruikt worden zijn de cabernet sauvignon, chardonnay, malbec, merlot, pinot noir, syrah en sauvignon blanc

In totaal worden er in Zuid-Afrika ogeveer 2.900 verschillende wijnen geproduceerd. Er zijn in totaal 890.000 hectare aan wijngaarden te vinden in Zuid-Afrika. Het land telt een drietal klimaatzone's te weten; gematigd zeeklimaat, hooggebergteklimaat en een zeeklimaat. 

Wijndruiven uit Zuid-Afrika

In Zuid Afrika groeien meer dan 100 inheemse druivensoorten.
Per streek groeien ook nog specifieke druivensoorten. De kwaliteit van de druiven is buitengewoon vanwege het perfecte wijnklimaat in Zuid Afrika.
Zuid Afrika produceert zowel witte als blauwe druifsoorten. Dit zijn de meest bekende:

  • carnernet sauvignon
  • chardonnay
  • merlot
  • sauvignon blanc

Geschiedenis van wijnland Zuid Afrika

Al in de 6e eeuw voor Christus plantten Griekse kolonisten de eerste druivenstokken aan in Zuid Afrika. Rond de zuidelijk gelegen stad Marseille.
Wijn werd pas populair in de 15e en 16e eeuw.
Door de opkomst van grotere Zuid Afrikaanse steden droeg bij aan deze toenemende populariteit.
Wijn werd het belangrijkste exportproduct van het land. De Zuid Afrikaanse wijnbouw ontwikkelde zich snel verder.
Nog altijd experimenteren innovatieve wijnmakers met druivenrassen, nieuwe soorten wijn en verschillende opslagmogelijkheden. 

Eerst witte Zuid Afrikaanse wijn

In 1656 werden de eerste druivenranken meegenomen naar Zuid-Afrika en drie jaar later werd de eerste witte Zuid-Afrikaanse wijn gemaakt van de Chenin blanc druif. Simon van der Stel, de gouverneur die Jan van Riebeeck opvolgde, liet op zijn landgoed in Constantia 70.000 wijnstoken aanplanten ook moedigde hij lokale boeren aan zich daar te vestigen en wijnstokken aan te planten.

Franse invloeden van de Hugenoten 

Vanaf 1688 emigreerden Franse Hugenoten naar de Zuid-Afrikaanse districten zoals Franshoek, Paarl, Drakenstein en Stellenbosch.

Zij zorgden voor een flinke uitbreiding van het druifareaal en door hun kennis werd de kwaliteit ook veel beter. In de loop van de 18e en 19e eeuw kreeg de "Kaapse wijn" dan ook een steeds betere naam. Toen ook in Zuid-Afrika de druifluis toesloeg in 1885 werden het moeilijk tijden voor de trotse Zuid-Afrikaanse wijnboeren gelukkig herstelde de wijnbouw zich in de decennia daarop en kon er weer gebouwd worden aan de mooie en goede naam van de Kaap.

Rode en witte wijnland Zuid-Afrika

Zuid-Afrika ligt tussen twee grote oceanen in nl. de Atlantische en Indische oceaan in het binnenland wordt het land beschut door grote bergketens. Het verbouwen van de witte en rode wijndruiven gebeurd tussen de 31e 34e zuiderbreedte graad. Je vindt in Zuid-Afrika een Middenlandse zeeklimaat waarbij de meeste regen tussen mei en augustus valt. Gedurende de hete zomer moeten de wijngaarden geïrrigeerd worden. Door de nieuwe wijnwet van 1993 is er met het certificaatszegel nu meer inzicht en traceerbaarheid mogenlijk dit is de kwaliteit zeker ten goede gekomen.

Witte en rode wijnrassen gebruikt voor de wijn

In Zuid-Afrika wordt op zo'n 130.000 hectare druiven verbouwd om wijn van te maken. Bij de druivenrassen voor de witte wijn moet je denken aan: Chenin Blanc (steen), Chardonnay, Sauvignon Blanc, Colombard, Sémillon en Riesling. Voor de rode wijn worden de volgende druivenrassen gebruikt: Merlot, Cabernet sauvignon, shiraz, pinotage en Grenache.

Wijnregio's in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika kent vele verschillende wijngebieden enkele bekende en beroemde wijngebieden zijn over de gehele wereld bekend denk hierbij aan: Constantia, Stellenbosch, Paarl, Swartland, Breederrivier Vallei, Olifantsrivier en Klein Karoo.

Constantia

In dit wijngebied zijn door de Hollanders de eerste druiven voor wijn verbouwd. De beroemde druif Muscat d'Alexandrie (zoet) was één van de eerste.Het gebied omvangt drie subgebieden: Groot Constantia, Klein Constantia en Buitenverwachting. Er worden met name krachtige en elegante wijn gemaakt van de Shiraz, Cabernet sauvignon, Pinotage en Chardonnay druiven.

Stellenbosch

Het wijngebied Stellenbosch is gelegen aan de oostkant van Kaapstad. De betere wijngaarden liggen hier tegen de bergketens aangeplant hierdoor profiteren deze druiven van frisse zeewinden en koelere nachten wat de kwaliteit ten goede komt. In het westen van Stellenbosch worden op de zandgronden de witte wijnen gemaakt van de druiven die daar goed kunnen groeien. Op de graniethellingen van worden de smaakvolle rode wijnen verbouwd. De wijnen die hier vandaan komen zijn krachtig en elgant van smaak.