• Lorem ipsum

Rode wijn uit Burgenland

Helemaal aan de oostkant van Oostenrijk, vijfhonderd meter van de Hongaarse grens, ligt de wijnstreek Burgenland. Het is een van de belangrijkste wijngebieden van Oostenrijk. Hier komen niet alleen heerlijke droge witte, maar ook krachtige rode wijnen van

Toon:
Geen producten gevonden...

Rode wijn uit Burgenland

Helemaal aan de oostkant van Oostenrijk, vijfhonderd meter van de Hongaarse grens, ligt de wijnstreek Burgenland. Het is een van de belangrijkste wijngebieden van Oostenrijk. Hier komen niet alleen heerlijke droge witte, maar ook krachtige rode wijnen van uitstekende kwaliteit vandaan.

Burgenland hoort pas sinds 1921 bij Oostenrijk. Daarvoor was de wijnstreek een deel van Hongarije. En dat proef je terug in de rode wijnen. De levendige mix van culturen, talen en tradities komt terug in de wijnbouw van Burgenland. De geschiedenis van de wijnbouw in Burgenland gaat terug tot voor de Romeinen. Dat gistpotten van 700 voor Christus, die zijn gevonden bij archeologische opgravingen. Na de Romeinse overheersing was het de kerk die de wijnbouw uitbreidde, zoals dat ging in Frankrijk en Duitsland. Burgenland had vroeger geen internationale reputatie. De rode wijnen werd lang door alleen de lokale bevolking geconsumeerd.

In totaal ligt er meer dan 19.000 hectare aan wijngaarden in Burgenland. Het is een langgerekte en smalle wijnstreek van noord naar zuid. In het zuiden waar vooral rode wijn wordt geproduceerd is het iets heuvelachtiger, maar verder is het wijngebied vrijwel vlak. Burgenland is opgedeeld in verschillende deelgebieden: Neusiedlersee, Neusiedlersee-Hügelland, Mittelburgland en Südburgenland.


Klimaat en ondergrond voor rode wijn in Burgenland


Burgenland wordt gekenmerkt door de Neudsiedler See, een grote moerasachtige plas van maar liefst 32 kilometer lang en slechts een meter diep dat een ideaal microklimaat veroorzaakt voor de wijnbouw. Ondanks de langgerektheid van het wijngebied, is het klimaat vrijwel gelijk in de hele regio. De wijngaarden kunnen rekenen op lange dagen vol zon en het verschil tussen dag- en nachttemperaturen is niet zo groot, waardoor de druiven gemakkelijk rijpen. De Neusiedler See is van grote invloed op het klimaat in Burgenland en zorgt voor een hoge luchtvochtigheid in de wijde omtrek, met name in de vroege herfst is er ochtendnevel.

In Burgenland zijn er verschillende type bodemsoorten. Zo tref je in Neusiedlersee en Neusiedlersee-Hügelland zanderige bodems aan. In Mittelburgenland bestaat de bodem vooral uit leem met zand en in het kleine en bergachtige Südburgenland is de bodem hoofdzakelijk van leisteen.


Blauwe druivensoorten in Burgenland


De meest voorkomende en zeer belangrijke druivensoort in Burgenland is de blaufränkische druif met zijn heerlijke bessenaroma. Deze druif stamt uit het begin van de negentiende eeuw. Franse soldaten die in de Napoleontische tijd door Midden-Europa trokken waren dol op de rode wijn die de druif opleverde. De mineralige bodem van de wijngaarden in Burgenland zorgt voor een aards karakter van de rode wijnen.

Een andere druivensoort die veel staat aangeplant in Burgenland is de zweigelt druif, een kindje van de Oostenrijker Frits Zweigelt, waar de druif ook naar is vernoemd. Verder heb je nog de sankt laurent druif. Deze druif komt oorsponkelijk uit Frankrijk, waar de druif St. Laurent werd genoemd, maar is in de negentiende eeuw via Duitsland in Oostenrijk terechtgekomen. De Oostenrijkse sankt laurent druif heeft een karakteristieke, aardse toon die in de rode wijnen uit Duitsland ontbreekt. Vooral in Burgenland levert de druif fraaie rode wijnen op. Andere druivensoorten die voorkomen in Burgenland zijn de pinot noir, merlot en cabernet sauvignon.


Schimmel als ingrediënt voor witte wijn in Burgenland


In Burgenland wordt veel zoete rode wijn gemaakt van door pourriture noble aangetaste druiven, oftewel edele rotting. Dat is een proces waarin schimmel de schil van de druiven aantast. Het gaat daarbij om de specifieke grijze schimmel Bortrytis cinerea, die onder bepaalde klimatologische omstandigheden laat in het jaar toeslaat. De wijngaarden op de moerassige gronden in Burgenland bieden goede omstandigheden voor edele rotting.

Vooral rondom de Neusiedler See in Burgenland worden edelzoete rode wijnen gemaakt. Daar worden prachtige Prädikatsweinen van hoge kwaliteit gemaakt zoals Beerenausleses, Ausbruchs en Trockenbeerenausleses. De welschriesling druif is misschien wel het belangrijkste ingrediënt voor edelzoete rode wijnen, maar eigenlijk worden alle druiven die er groeien gebruikt.


Heerlijke witte wijn uit Burgenland


De rode wijnen die in Burgenland worden geproduceerd zijn elegant, fruitig en van hoge kwaliteit. Steeds meer moderne wijnboeren ontdekken de mogelijkheden om droge rode wijnen te maken. Vooral de rode wijnen van de zweigelt druif bouwen een goede reputatie op. Het zijn vaak volle, krachtige rode wijnen die fruitig en geconcentreerd zijn.

De blaufränkische druif levert fruitige en levendige rode wijnen op met een geur van rijpe kersen en bessen, die herkenbaar zijn aan hun uitgesproken peperige en iets aardse karakter. Rode wijnen van de sankt laurent druif lijken een beetje op de rode wijnen van de pinot noir druif, maar zijn meestal iets voller en donkerder van kleur. Het zijn elegante en fruitige wijnen met intense aroma’s van bosbessen, pruimen en zwarte kersen. De zoete rode wijnen mogen we ook niet vergeten, die van Burgenland behoren tot de beste van de wereld en zijn afhankelijk van de zoetheid lekker bij verschillende desserts en kazen. Andere rode wijnen uit Burgenland passen over het algemeen passen goed bij rood vlees of wild.