• Lorem ipsum

Rode wijn uit Australië

Toon:
Geen producten gevonden...

Rode wijn uit Australië

Rode Wijn uit Australië kennen wij Europeanen pas zo’n 50 jaar. Dit grote continent wat ter gelijker tijd een land is heet ongeveer de oppervlakte van de Verenigde Staten en heeft een grote variatie aan verschillende klimaatzones en wijngebieden waar de heerlijke rode Australische wijn wordt gemaakt.

Door de Irrigatie van de wijngaarden is in Australië op veel plekken wijnbouw mogelijk. De irrigatie is veelal ook echt noodzakelijk omdat het in vele delen van het land zeer droog is. Die droogte brengt ook het gevaar van bosbranden met zich mee. Anno weten wij Europeanen via de media hoe gevaarlijk die kunnen zijn voor de mens en natuur. Rode wijn uit grote bosbrand jaren is ook minder goed door de grote hitte en rookwolken die de wijnregio’s dan teisteren.

Een ander belangrijk verschil met ons de noordelijke evenaar bewoners is dat de seizoenen er omgekeerd zijn. Zo is januari en februari doorgaans het seizoen voor de oogst en in het zuidelijk halfrond is dat bijvoorbeeld rond september. De echt koele gebieden zoals Tasmanië oogsten pas in mei. Kerst vier je in Australië vier je dan ook vaak in je zwembroek met een heerlijk glas Australische rode wijn.

Geschiedenis van de Australische rode wijn

Australische rode wijn vindt zijn oorsprong In 1788. Er is toen door een Britse kapitein een aantal druivenranken aangeplant in de buurt van Sydney. Het klimaat in deze vochtige heuvel was helaas geen goede plek om Australische rode wijn te gaan maken. Vervolgens is met deze wetenschap de wijnbouw gestart in Hunter Valley.

De eerste wijnboerderij voor Australische rode wijn werd hier dan ook in 1828 gesticht door George Wyndham. Na grote armoe en economische tegenslag in Europa is er een enorme groei in het aantal immigranten in de negentiende eeuw opgang gekomen. De wijnbouw in Australië en de echte ontwikkeling van de naam en faam van de Australische rode wijn is toen pas echt opgang gekomen. Een tweede grote groei vond plaats in 1918 toen de werkloze soldaten uit Europa werk zochten in Australië. Deze soldaten namen hun gewoonte om een glas rode wijn te drinken mee naar Australië.

Verdere professionalisering van de Australische wijnbouw en kwaliteit van de Australische rode wijn is vanaf de jaren zeventig echt op niveau gekomen van de Europese wijnen.

De vijf belangrijkste wijngebieden voor rode Australische wijn 

Western Australia met de hoofdstad Perth is de grootste provincie van Australië. Hier is aan ruimte dan ook geen gebrek. Natuurlijk is het zo dat je niet overal druiven kunt telen en rode Australische wijn kan maken er is uiteraard wel iets van vruchtbare grond en gematigd klimaat nodig. 

De Australische rode wijn uit deze regio komt vanwege de ideale omstandigheden alleen uit de vijf kustgebieden te weten: Swan Valley, Perth Hills, South-West Coastal Plain, Margareth River en Lower Great Southern Region. 

Heerlijke rode Australische wijn uit Margareth River

Een van de bekendste streken voor de Australische rode wijnen is de streek Margareth River. Deze streek is gelegen op een 260 kilometer van de stad Perth op het zuidwestelijkste puntje van Australië. De streek heeft een plezierig zeeklimaat met natte en zachte winters en warme zomers. De ondergrond in Margareth River bestaat voornamelijk uit grind en zand, met daaronder klei en leem. Je kan hier dus naast goed leven ook hele goede landbouwproducten verbouwen waaronder de door ons zo geliefde druif.

Om succesvol rode wijn te maken van de druiven in Margareth River is het noodzakelijk om irrigatie toe te passen dit omdat er in de zomer zeer weinig regen valt. Een gevaar voor de wijnranken is de wind die vanaf zee de wijnstokken kan afkoelen en beschadigen. De hellingen in Margareth river zijn meest geschikte plek voor de teelt van de druiven voor de rode Australische wijn uit deze regio.

In Margareth River staan zowel witte als blauwe druivenrassen aangeplant. De kwaliteit van de rode wijnen uit Margareth river onderscheiden zich van de andere gebieden in Australië.

Fantastische rode wijn uit Barossa Valley

Een aantal van de betere rode Australische wijnen komen uit deze streek. De naam Barossa Valley heeft dan ook enige internationale allure als het gaat om Australische rode wijn. De wijngaarden waar de druiven groeien voor deze Australische rode wijn liggen op een hoogte van 230 tot 550 meter in een gebied dat ongeveer dertig kilometer groot is. De ondergrond voor het maken van de Australische rode wijn is hiervan kalk, kwarts, zand, klei en rode leem. Het klimaat is er vrij heet en daarom wordt er waar nodig geïrrigeerd in de wijngaarden.

Druiven als de cabernet sauvignon, syrah zijn de belangrijkste in Barossa Valley.

Smaakvolle Australische rode wijnen uit South Australia

South Australië is het hart van de Australische wijnbouw. Hier komt ruim vijftig procent van de Australische rode wijn vandaan. In deze provincie vind je de meeste wijngaarden in en rond Adelaide. Naast Adelaide heb je er nog drie belangrijke regio’s: Barossa Valley, Clare Valley en Coonawarra.

Naast kwaliteit rode Australië wijn wordt hier ook veel bulkwijn gemaakt met weinig expressie.

Prachtige Coonawarra rode wijn

De streek Coonawarra kenmerkt zich door het koele klimaat en een ondergrond met rode leem en kalksteen. De mineralen nodig om druiven smaakvol te maken komt uit deze twee elementen. Er zijn in Coonawarra gebieden waar het grondwaterpeil vrij hoog is en waar niet hoeft geïrrigeerd te worden en gebieden met weinig grondwater waar zeer zeker moet worden geïrrigeerd. Australische rode wijn uit Coonawarra is veelal van de syrah of cabernet sauvignon druif deze geven de beste resultaten.

Fantastische Clare Valley rode wijn

In Clara Valley vind je ook prachtige Australische rode wijn van met name de cabernet sauvignon en syrah druif. De streek is heel heet en heeft gelukkig vanuit het zuiden afkoeling door zeewind uit het zuidwesten. De ondergrond waar de druiven voor de rode Australische wijn hier op groeien is kalkhoudend, klei, zand en van rode leem. De wijngaarden zijn gelegen op een hoogte van 400 meter in het westelijke gedeelte van de streek.

Smaakvolle witte Australische rode wijn uit Victoria

Ook deze streek werd in 1875 getroffen door de druifluis met een einde van de druiventeelt in deze streek als gevolg. De heraanplant begon in Victoria pas weer begin 1900 de laatste twintig jaar is de streek pas echt weer aan een opmars bezig. Uit Victoria komt ook veel bulkwijn die weinig interessant is. Gelukkig zijn hier ook veel kleine jonge wijnboeren gestart de laatste jaren die met passie een prachtige rode Australische wijn maken die het exporteren meer dan waard is. 

Elegante Australische rode wijn uit Yarra Valley

Meerdere wijncritici geloven dat uit Yarra Valley de komende jaren bijzondere Australische rode wijn gaat komen. Met name van de pinot noir is veel goeds te verwachten uit Yarra Valley. De ondergrond en het klimaat wat redelijk koel is en de ondergrond die vruchtbaar is maken dit een geschikte plek voor rode Australische wijn. Naast de pinot noir worden ook hier heerlijke elegante cabernet sauvignon en syrah wijnen gemaakt.

Heerlijke rode Australische wijn uit New South Wales

In het oostelijke gedeelte van dit grote continent vindt je New South Wales. Ook deze streek is veelbelovend. Ook hier wordt al van het begin van de Australische wijnbouw rode wijn gemaakt. De streek is ook bekend om de steden als Canberra en Sydney die wereldwijd bekendheid hebben.

De meest interessante regio in New South Wales is Hunter Valley waar de gelijknamige rivier van New Castle het binnenland in stroomt. Hunter Valley bestaat uit twee delen te weten: Upper en Lower Valley. Uit het noorden komen de Australische rode wijnen van de cabernet sauvignon, merlot en syrah.

Geweldige rode Australische wijn uit Tasmanië

De Tasmaanse Australische rode wijnen uit Tasmanië zijn niet erg bekend bij ons in Europa en dat is jammer omdat het een wijngebied is met ambitie en kwaliteit. Al sinds 1848 is enige vorm van wijnbouw in Tasmanië. Na een redelijke matte periode is er vanaf de jaren vijftig weer een opgang gaande en kunnen we gelukkig weer genieten van de Australische rode wijn uit Tasmanië. Het klimaat in Tasmanië is vergelijkbaar met die van Noord-Frankrijk hierdoor rijpen de druiven langzaam maar wel voldoende.