• Lorem ipsum

La Rioja

La Rioja is Spanjes oudste, bekendste en belangrijkste gebied voor rode wijn. De provincie heet Rioja, Logroño is hiervan hoofdstad, en ligt in het noordoosten van Spanje. De streek Rioja heeft drie provincies: Rioja, Alava en Navarra.

Toon:
Hacienda el Ternero La Pera D.O.C.a Rioja - Witte wijn
Hacienda el Ternero
La Pera D.O.C.a Rioja - Witte wijn
 • Smaak: Perzik & Citrus
 • Land: Spanje
 • Druif: Blend
€12,45
Direct leverbaar
Hacienda el Ternero White Fermented in Barrel - Witte wijn
Hacienda el Ternero
White Fermented in Barrel - Witte wijn
 • Smaak: Tropisch fruit & Peer
 • Land: Spanje
 • Druif: Viura
€16,95
Direct leverbaar
Lopez de Haro Rioja Blanco ' Sobre lias' - Witte wijn
Lopez de Haro
Rioja Blanco ' Sobre lias' - Witte wijn
 • Smaak: Citrus & Vanille
 • Land: Spanje
 • Druif: Viura
€10,45
Direct leverbaar
Finca L'Emperatriz Rioja blanco - Witte wijn
Finca L'Emperatriz
Rioja blanco - Witte wijn
 • Smaak: Perzik & Witte bloemen
 • Land: Spanje
 • Druif: Viura
€10,45
Direct leverbaar
Toon:

La Rioja

De witte Spaanse Rioja wijnen zijn niet net zo bekend als hun rode collega’s maar dat is niet vanwege de kwaliteit van de smaakvolle witte Rioja wijnen. Bij wijnhandel GrapeWine.nl brengen we je graag in contact met de heerlijke witte Rioja wijnen. Door de unieke ligging van de la Rioja wijn regio is het verbouwen van witte wijn druiven een logische keuze de streek wordt namelijk beschermd door het Sierra Cantabrica en heeft over het algemeen veel kalksteen in de ondergrond. 

De voornaamste witte wijn druiven zijn de sauvignon blanc, verdejo, viura en chardonnay

Typische La Rioja witte wijn met houtrijping

De typische vanillesmaak in de La Rioja wijn in combinatie met frisse fruit tonen is heel herkenbaar en uniek voor de witte wijnen uit La Rioja. Doorgaans rijpen de witte wijnen korter dan de rode wijnen dit om de fruitaroma’s niet te laten verdwijnen. Voor deze houtrijping worden eikenhouten vaten van 225 liter gebruikt dezelfde vaten als in de Bordeaux.

Bijna geen witte wijn uit La Rioja Baja

Gelegen aan ten oosten van Logroño ligt de streek Rioja Baja, deze streek is zomers zeer heet en er valt dan zeer weinig regen. Er worden hier nagenoeg geen Rioja witte wijnen geproduceerd. De hitte en de ondergrond maken het geen geschikte plek voor witte la Rioja wijn.

Smaakvolle witte wijn uit La Rioja Alta

In de La Rioja Alta is het ook de rode wijn van de tempranillo druif die de boventoon voert. Toch kan je hier ook heerlijke witte La Rioja wijn vinden. De streek is namelijk koeler door de hogere ligging en dat maakt het geschikter voor de aanplant en teelt van witte druiven. De kalksteen en klei zorgen voor de geschikte voedingsbodem hier.

Geweldige witte  wijn uit La Rioja Alavesa

Door de hoge ligging en de natuurlijke grens met de Sierra Cantabrië en de rivier de Ebro is veel beschutting tegen de extreme weersomstandigheden. Je kan uit deze streek witte La Rioja wijnen verwachten van de Viura en chardonnay druiven. Ook de witte Rioja wijn van de witte garnacha en malvasia zijn de moeite waard.

Welke witte druivenrassen zijn er in La Rioja

De chardonnay druif is zoals de meeste van ons een alleskunner die overal in de wereld geweldige witte wijnen levert. Ook in Lar Rioja produceren de wijnboeren van deze edele druif heerlijk witte La Rioja wijnen. Naast de chardonnay druif heb je er wijngaarden met de malvasia, viura, sauvignon blanc en de witte garnacha. Leuk aan Spanje zijn de vele autochtone druiven vaak vindt je op elke Bodega wel een wijn van deze unieke druiven.

De classificatie van La Rioja witte wijnen

In Spanje en dus ook in La Rioja werken de wijnboeren met een rijpheidsaanduiding. 

Zo is er de aanduiding er de aanduiding “Joven” wat jong betekend deze witte wijnen heb geen houtrijping gehad en zijn het beste als ze jong zijn. Denk hierbij aan 1 á 2 jaar na de oogst.

De witte La Rioja wijnen met de aanduiding “Crianza” hebben minimaal één jaar kelderrijping gehad en minimaal drie maanden op het vat. Je ziet ze niet heel veel, maar zijn zeker de moeite waard.

Ook de aanduiding “Reserva” heb je voor de witte La Rioja wijnen deze moeten dan minimaal twee jaar kelderrijping gehad hebben en zes maanden vatrijping.

Witte Rioja wijn met de aanduiding “Gran Reserva” hebben minimaal vier jaar kelderrijping ondergaan met daarbij minimaal zes maanden vatrijping. Dit zijn zeldzame witte wijnen die je vaak niet in de aanbieding zal vinden, wel heel de moeite waard.

Beroemde witte wijn uit La Rioja

De bekendheid van La Rioja wijn is voor andere wijngebieden wel eens jaloers makend. Dit witte wijnen zijn toch niet de beste van de wereld? Toch is de beroemdheid en naamsbekendheid daar en dat heeft een aantal redenen zo hebben de Franse wijnboeren na de het uitbreken van de druifluizen plaag in Frankrijk hun toevlucht gezocht in La Rioja dit was zo rond 1875. De ervaring en kunde van de Franse wijnboeren werd op die manier al vroeg in de geschiedenis door gegeven aan de wijnboeren in La Rioja. 

Hier hebben de wijnboeren enorm van geprofiteerd tot dat ook in de La Rioja de plaag uitbrak. De andere delen van Europa waaronder Italië hebben deze kennisdeling niet gehad waardoor daar pas veel later echt goede witte wijn werd gemaakt.

Enfin als je eenmaal een voorsprong hebt en deze niet kwijt raakt kan je dus bekend blijven en daarvan profiteren. Tel daarbij op de regelgeving van de rijpheidsaanduiding die goed te begrijpen is voor elke wijnliefhebber en je hebt de verklaring.

Voor ons bij wijnhandel GrapeWine.nl is La Rioja en La Rioja witte wijn een graag geziene gast in de winkel. Wij gaan er dan ook vanuit dat we je kunnen verrassen en inspireren de heerlijke witte La Rioja wijnen te proeven en te kopen bij ons.

Wijn spijs combinaties met de witte wijnen uit La Rioja

Een smaakvolle witte la Rioja wijn kan je heerlijk combineren bij de tapas van Spaanse ham en kaas. Wat wij zelf ook heel fijn vinden is de combinatie van witte La Rioja wijn met vis en schaaldieren. Hou rekening met de rijping van de wijn en zo zou je dus gegrilde vissoorten beter kunnen paren met houtgerijpte witte La Rioja wijn en de frisse “Joven” wijnen met witvis.

Wijnadvies bij de aankoop van witte La Rioja wijnen

Wijnhandel GrapeWine.nl helpt jou graag met kiezen als het gaat om de aankoop van witte La Rioja wijn. Er is veel keus dus naast alles gewoonweg proberen is er ook de optie om met onze sommelier Arjan in gesprek te gaan over welke witte La Rioja wijn geschikt is voor welke gelegenheid. Denk ook aan het cadeaumoment met een witte La Rioja wijn. Een succes verzekerd. 

Wil je in contact komen met Arjan doe dat dan eenvoudig via de telefoon, mail of whatsapp op: 06 3861 2362 of [email protected]