• Lorem ipsum

Le Marche

Toon:
Geen producten gevonden...

Le Marche

n het midden van Italië ligt de wijnstreek Le Marche, in het Nederlands uitgesproken als De Marken, aan de Adriatische Zee en de heuvels van de Apennijnen. Le Marche mag dan wel minder bekend zijn dan het naastgelegen en beroemde rode wijngebied Toscane, in Le Marche ben je aan het juiste adres als het gaat om witte wijn.

De kwaliteit van de witte wijnen uit Le Marche is de laatste jaren aanzienlijk verbeterd en de internationale verkoop van de witte wijnen is daardoor flink toegenomen. Wijnreizen naar Le Marche zijn dan ook steeds populairder geworden. Waar Le Marche vroeger eigenlijk alleen maar werd bezocht door de Italianen zelf, is de wijnstreek tegenwoordig ook meer in trek bij Nederlanders.

In totaal ligt er 24.000 hectare aan wijngaarden in Le Marche. De productie van witte wijn vindt plaats op een hoogte van 400 meter op de heuvels van de Apennijnen. De witte wijnen uit het heuvelachtige Le Marche hebben een fris karakter en zijn mooi in balans als het gaat om structuur en complexiteit.


Klimaat en ondergrond in Le Marche


Het noorden van Le Marche kenmerkt zich door een continentaal klimaat met droge, warme zomers en het klimaat in het zuiden is mediterraan van karakter. Dit heeft alles te maken met de invloeden van de Adriatische Zee, de heuvels van de Apennijnen en de vier regionale rivieren die door het gebied stromen. Hierdoor smaken de wijnen in het noorden net even anders dan in het zuiden.

Vooral in de dalen van de rivieren doet de wijnbouw het goed. De relatief koele zeewind kan de wijngaarden gemakkelijk bereiken, met als gevolg: een mooi en evenwichtig klimaat. Waar de rode wijnen profiteren van het mediterrane klimaat in het zuiden, is het koelere noorden meer gespecialiseerd in de productie van witte wijn.

De ondergrond in Le Marche bestaat vooral uit kalk en klei, maar is in elk gebied verschillend. Niet alleen het klimaat zorgt dus voor een divers aanbod aan witte wijnen uit Le Marche, ook de ondergrond brengt verschillende soorten witte wijn op de markt die allemaal een eigen stijl hebben.


Witte druivensoorten in Le Marche


Wijnproducenten in Le Marche gebruiken meerdere soorten witte druiven voor de productie van witte wijn, maar bijna geen internationale witte druivensoorten. De belangrijkste druivensoort in het wijngebied is de verdicchio druif. Meer dan driekwart van de witte wijn uit Le Marche wordt namelijk gemaakt van deze druif. De druif komt voornamelijk voor in de heuvels rond Ancona en Macerata en wordt daar al sinds de Romeinse tijd gebruikt voor de productie van witte wijn.

Vroeger werd de verdicchio druif in Le Marche traditioneel met de schillen vergist of werden er gedroogde schillen aan de most toegevoegd om de gisting opnieuw op gang te brengen. Inmiddels heeft vrijwel iedere wijnboer in Le Marche zich bekeerd tot de moderne wijnmakerij en is de kwaliteit sterk vooruitgegaan. Het lukt de witte wijnen van de verdicchio druif daardoor tegenwoordig om een aangename frisheid te bereiken.

Andere witte druivensoorten die voorkomen in Le Marche zijn bianchello, pecorino, passerina en trebbiano.


Bekendste witte wijnen uit het noorden van Le Marche


Le Marche staat vooral bekend om haar mooie en bijzondere witte wijnen van hoge kwaliteit. De witte wijnen van de verdicchio druif zijn de bekendste wijnen uit Le Marche: heerlijk droog, fris en fruitig met een beetje bittere afdronk. De bekendste witte wijn van deze druif is de Verdicchio dei Castelli. Deze witte wijn kun je het best serveren bij een visgerecht, maar drinkt ook lekker weg bij een gerecht als gebraden kip of kalkoen.

Het iets minder bekende, maar net zo lekkere broertje van de Verdicchio dei Castelli, is de Verdicchio di Matelica. De verdicchio druiven die de Verdicchio di Matelica produceren, groeien meer richting het binnenland van Le Marche zonder invloed van de frisse zeewind. Hierdoor zijn de witte wijnen lichtelijk verschillend van smaak. De Verdicchio di Matelica krijgt meer smaak na een aantal jaar rijping, iets wat niet zo heel vaak voorkomt bij witte wijnen.

Op de tweede plaats in Le Marche komen de witte wijnen van de bianchello druif, een oude kloon van de trebbiano. Deze druif geeft de wijnen heerlijke fruitgeuren, en die proef je ook. De Bianchello del Metauro is een lekker fris wijntje die de tong streelt met een licht zuurtje en perzikaroma. De witte wijn uit Le Marche past goed bij lichte voorgerechten of maaltijdsalades.


Heerlijke witte wijn uit het zuiden van Le Marche


In het zuiden van Le Marche worden ook heerlijke witte wijnen gemaakt, de meest bijzondere zijn die van de pecorino druif. Deze witte wijnen waren een paar jaar terug bijna van de markt verdwenen, omdat de pecorino druif moeilijk groeit en daardoor weinig produceert. Gelukkig maar dus dat er wijnboeren in Le Marche zijn geweest die de pecorino druif hebben gered en een nieuw leven hebben gegeven. Met als gevolg dat de witte wijnen van deze druif de belangrijkste wijnen van het zuiden zijn geworden. Een witte wijn van de pecorino druif past bij visgerechten als zalm of oesters, maar ook bij kip of kalkoengerechten komt de smaak van de wijn tot zijn recht.

Een andere witte wijn uit het zuiden van Le Marche is die van de passerina druif. Een frisse, fruitige wijn die het heel goed doet bij vis en witvlees. De Falerio is een blend van de pecorino, passerina en trebbiano. Deze wijn wordt vaak geschonken als huiswijn in restaurants.